Breguet: Νέα συλλογή Tradition 7047 Tourbillon Waltz

Breguet: Νέα συλλογή Tradition 7047 Tourbillon Waltz

Ως φόρο τιμής στη δημιουργία του μηχανισμού Tourbillon από τον Abraham-Louis Breguet, ο οίκος Breguet παρουσιάζει το τελευταίο του μοντέλο από τη συλλογή Tradition.

Ένα ρολόι με έντονα χρώματα που αναδεικνύει αυτό που εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και πολύπλοκους μηχανισμούς ρολογιών όλων των εποχών.

Ο μηχανισμός tourbillon με σύστημα μετάδοσης της ενέργειας με αλυσίδα και τροχαλία (fusée-chain) είναι διακοσμημένος με μπλε πινελιές. Όλα του τα εξαρτήματα έχουν υποβληθεί σε διάφορα είδη επεξεργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί οπτική ομοιομορφία: το κλουβί tourbillon και το καντράν καλύπτονται με μπλε επιστρώσεις, ενώ οι κρίκοι της αλυσίδας έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και μπλε χρώση. Αυτό το νέο χαρακτηριστικό αντανακλά την αισθητική του Tradition Quantième Rétrograde 7597 που κυκλοφόρησε το Μάιο και αναδεικνύει ένα κομψό παιχνίδισμα του μπλε σε αντίθεση με το ανθρακί.

51 7047 BREGUET RK BB5A2071 RET 02 High resolution 300 dpi JPEG

Ένας θρυλικός μηχανισμός

Ο μηχανισμός Tourbillon έδωσε τη λύση σε μια ανάγκη που ήταν έντονα αισθητή κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα: να ξεπεραστεί η έλλειψη ακρίβειας λόγω της κάθετης τοποθέτησης των ρολογιών τσέπης στα γιλέκα ή τα σακάκια των ανδρών εκείνης της εποχής. Ο Abraham-Louis Breguet ανέλαβε να δώσει λύση στο πρόβλημα και στις 26 Ιουνίου 1801 κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τον πρώτο μηχανισμό tourbillon. Έκτοτε, αυτός ο μηχανισμός παραμένει ένα από τα πιο αξιόλογα επιτεύγματα για τους λάτρεις της υψηλής ωρολογοποιίας, καθώς αποκαλύπτει την καρδιά του ρολογιού.

Η διάταξη μετάδοσης της ενέργειας τύπου fusée-chain που χρησιμοποιείται στο νέο μηχανισμό Tourbillon 7047 βελτιστοποιεί την κανονική λειτουργία του ρολογιού, εξασφαλίζοντας τη σταθερή ροπή του, ανεξάρτητα από το επίπεδο περιέλιξής του.

Όταν το βαρέλι είναι πλήρως τυλιγμένο, αποδίδει τη μέγιστη ισχύ του. Τότε, η αλυσίδα ασκεί δύναμη στην κορυφή της τροχαλίας (fusée) και, άρα, στη μικρότερη περιφέρειά της. Όταν η αλυσίδα ξετυλίγεται, η ροπή της μειώνεται, αλλά η δύναμή της εφαρμόζεται παράλληλα στο πλατύτερο τμήμα της τροχαλίας - τη βάση του - εξασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή παροχή ενέργειας.

Ένας απόλυτα σύγχρονος μηχανισμός που ενσωματώνει τα εμβληματικά ορόσημα του οίκου, ο νέος Tourbillon 7047 φέρει τα σήματα κατατεθέντα του οίκου Breguet: δηλαδή το μοτίβο της τεχνικής γραμμοκοσμήματος (guilloché) «Clous de Paris» στο έκκεντρο χρυσό καντράν του, τα παραδοσιακά ρωμαϊκά ψηφία και τους open-tipped δείκτες. Όπως και τα ρολόγια από τα οποία είναι εμπνευσμένο, το καντράν συγκρατείται στη θέση του με τρεις βίδες.

7047PT1Y9ZU lifestyle 2061 High resolution 300 dpi JPEG

Ο μηχανισμός

Στην καρδιά της πλατινένιας κάσας 41 mm «χτυπάει» ο Calibre 569, ένας μηχανισμός χειροκίνητου κουρδίσματος με επιμετάλλωση ροδίου ο οποίος αποτελείται από 542 εξαρτήματα. Διαθέτει ανεστραμμένο μοχλό διαφυγής σε σειρά (in-line) με βραχίονες από σιλικόνη, όπως και το σπιράλ ταλάντωσης που χρησιμοποιεί ο οίκος Breguet. Αυτό το υλικό έχει πολλές ιδιότητες, καθώς εκτός από το ότι είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και τη φθορά, δεν επηρεάζεται από τις δυνάμεις που ασκούν τα μαγνητικά πεδία και βελτιώνει τη χρονομετρία (ακρίβεια χρονομέτρησης) του ρολογιού. Τέλος, το τύμπανο του νέου Tradition Tourbillon 7047 ταλαντεύεται σε συχνότητα 2,5 Hz και έχει απόθεμα ισχύος 50 ωρών.

7047PT1Y9ZU lifestyle 2091 High resolution 300 dpi JPEG

Η συλλογή Tradition

Η συλλογή Tradition, που κυκλοφόρησε το 2005 και χαρακτηρίζεται από μια αισθητική που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, αποτελεί την πρώτη σειρά του εμπορικού σήματος που εκθέτει όλα τα όργανα του μηχανισμού κίνησης στη μια πλευρά του καντράν, αναδεικνύοντας έτσι την έμπνευση που άντλησε από τα ρολόγια souscription και tact. Το ρολόι souscription κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1797 και διέθετε έναν μόνο δείκτη για την ανάγνωση των ωρών και των λεπτών. Η αισθητική αυτού του εκλεπτυσμένου αλλά λιτού ρολογιού ήταν πρωτοποριακή για την εποχή του, όπως ακριβώς και η φιλοσοφία του, καθώς το ένα τέταρτο της τιμής του έπρεπε να καταβληθεί με την υποβολή της παραγγελίας.

Ο ίδιος μηχανισμός calibre χρησιμοποιήθηκε από τον Abraham-Louis Breguet για τον σχεδιασμό των πρώτων ρολογιών tact, τα οποία παρουσιάστηκαν έναν χρόνο αργότερα, στη Γαλλική Βιομηχανική Έκθεση. Εκείνη την εποχή, ο περιορισμένος φωτισμός καθιστούσε δύσκολη την ανάγνωση της ώρας στο καντράν. Επίσης, δεν θεωρούνταν πολύ κομψό να κοιτάζει κανείς το ρολόι του κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων. Ο ιδρυτής του οίκου Breguet δημιούργησε έτσι ένα ρολόι που επέτρεπε την ανάγνωση της ώρας με την αφή, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί από την τσέπη. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο χρήστης για να μάθει την ώρα ήταν να αγγίξει το βέλος ή τον ωροδείκτη που περιστρεφόταν γύρω από το χείλος της κάσας και να συγκρίνει τη θέση του με τις προεξέχουσες ενδείξεις των ωρών στο μέσο της κάσας.

Η τρέχουσα συλλογή Tradition αξιοποιεί τα ορόσημα του οίκου Breguet με διαφορετικό και μοντέρνο τρόπο, όπως αποδεικνύεται με το μοντέλο Tradition Tourbillon 7047. Αυτό το νέο ρολόι είναι εξοπλισμένο με ένα σκούρο μπλε λουράκι από δέρμα αλιγάτορα που ασφαλίζει με ένα αναδιπλούμενο κούμπωμα τριών λεπίδων από πλατίνα.

  7047PT1Y9ZU lifestyle g High resolution 300 dpi TIF 12164

Τεχνικές προδιαγραφές
Tradition Tourbillon 7047

Κάσα: Πλατίνα
Διάμετρος: 41 mm
Πάχος: 16 mm
Καντράν: Έκκεντρο μπλε καντράν με τεχνική χάραξης γραμμοκοσμήματος στο χέρι (guilloché)
Μηχανισμός: χειροκίνητου κουρδίσματος
Λειτουργίες: Ώρες, λεπτά, fusée tourbillon
Σπιράλ ταλάντωσης: Τύπος Breguet, από σιλικόνη
Κλουβί: Τιτάνιο
Αντοχή στο νερό: 3 bar (30 m)
Μηχανισμός Calibre 569
Συχνότητα: 2,5 Hz Αυτονομία: 50 ώρες Εξαρτήματα: 542
Λουράκι: Σκούρο μπλε, δέρμα αλιγάτορα

Τα πιο Δημοφιλη > Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster 38 mm

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με μια αστραφτερή στεφάνη στολισμένη με...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Design

Firefly in the sky: Ο Matteo Thun δημιου…

Το φωτιστικό εξωτερικού χώρου Firefly in the sky αποτελεί μια...

Design