Η OMEGA ξανασυστήνει τον μηχανισμό Calibre 321

Ο πιο δημοφιλής μηχανισμός από την δεκαετία του 1940 επιστρέψει το ίδιο κομψός και στιβαρός αλλά παράλληλα και ανανεωμένος.

Ο Calibre 321 συνεχίζει ακόμα να είναι περιζήτητος από συλλέκτες ρολογιών από όλο τον κόσμο και τώρα, περισσότερα από 50 χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε ο τελευταίος, η OMEGA τον φέρνει πίσω.

Το επαναλανσάρισμα ενός τόσο αγαπητού μηχανισμού έπρεπε να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και για αυτό τον λόγο η OMEGA αξιοποίησε μία αφοσιωμένη ομάδα ειδικών οι οποίοι δούλεψαν αποτελεσματικά για πάνω από δύο χρόνια και με απόλυτη μυστικότητα για να φέρουν στη ζωή τον μηχανισμό. Αυτή η μικρή ομάδα αποτελούνταν από ερευνητές, προγραμματιστές και ιστορικούς, καθώς και από τους εκλεκτότερους των τεχνιτών και έμπειρων ωρολογοποιών. Για να προστατευθούν οι αποκλειστικές λεπτομέρειες του project, η ομάδα δούλεψε ακόμα και κάτω από το κωδικό όνομα “Alaska 11”, σύμφωνα με τις ονομασίες που χρησιμοποιούσε η OMEGA για τα μυστικά σχέδια του Speedmaster για την NASA στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.  

Προχωρώντας ακόμα πιο μακριά, χρησιμοποίησαν επίσης την τεχνολογία της «τομογραφίας» (μέθοδος ψηφιακής σάρωσης) για να δουν στο εσωτερικό του αυθεντικού ρολογιού SpeedmasterST 105.003 που φόρεσε ο αστροναύτης Eugene “Gene” Cernan στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 17 το 1972. Ο Cernan ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στην επιφάνεια της σελήνης και το Speedmaster του τώρα φυλάσσεται στο Μουσείο της OMEGA στην Bienne της Ελβετίας. Ο μηχανισμός Calibre 321 της OMEGA της παρείχε τα ιδανικά κριτήρια σχεδιασμού για να τα ακολουθήσει.Έτσι ακόμα και τα πιο μοναδικά και διάσημα μέρη του Calibre 321 να έχουν κατασκευαστεί από την αρχή, με βάση τις αυθεντικές τους προδιαγραφές.

Calibre 321 1 Ένας αυθεντικόςμηχανισμός Calibre 321

 

Ο Raynald Aeschlimann, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της OMEGA, δήλωσε, “Είναι εκπληκτικό το πόσοι πολλοί άνθρωποι είναι παθιασμένοι με τον μηχανισμό Calibre 321. Κατασκευάσαμε τον τελευταίο το 1968 και οι φανατικοίθαυμαστές δεν έχουν σταματήσει ακόμα να μιλούν για αυτόν. Αυτό δείχνει και το πόσο ξεχωριστός είναι. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιτέλους εκπληρώνουμε τις ευχές τους και έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες για να φέρουμε πίσω ξανά αυτόν το μηχανισμό.”

 Ο αυθεντικός Calibre 321 ήταν ο πρώτος μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στο Speedmaster της OMEGA το 1957. Για την ακρίβεια, είχε πριν χρησιμοποιηθεί σε μερικούς άλλους χρονογράφους της OMEGA, και συγκεκριμένα σε εκείνους της συλλογής Seamaster. Αυτό που κάνει αυτόν τον μηχανισμό να ξεχωρίζει είναι ότι χρησιμοποιεί ένα μονοκόμματο column-wheel, ένα στοιχείο που είναι κατασκευασμένο από ένα μόνο κομμάτι και το οποίο προσθέτει τεχνική αξία. Γενικά, οι μηχανισμοί column-wheel απαιτούν πολύ προσεκτική ακρίβεια στο σχεδιασμό και την κατασκευή τους, κάτι που τους καθιστά δημοφιλείς στους συλλέκτες ρολογιών.

Εκτός από την κατασκευή του, ο αυθεντικός Calibre 321 έχει κερδίσει και μία σημαντική θέση στην ιστορία. Χρησιμοποιήθηκε σε μία ποικιλία μοντέλων μεταξύ των οποίων το SpeedmasterST 105.003 (το πρώτο μοντέλο που πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία της NASA και το φόρεσε ο αστροναύτης EdWhite στη διάρκεια του πρώτου Αμερικάνικου περίπατου στο διάστημα) και το SpeedmasterST 105.012 (το πρώτο ρολόι που φορέθηκε πάνω στο φεγγάρι).

Οι νέοι μηχανισμοί πρόκειται να μπούν τώρα σε παραγωγή στις κεντρικές εγκαταστάσεις της OMEGA στην Bienne. Με έναν μοναδικό τρόπο, όλες οι φάσεις της δημιουργίας θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα εργαστήριο ειδικά αφιερωμένο στον Calibre 321. Για κάθε μηχανισμό, η συναρμολόγησή του καθώς και η συναρμολόγηση της κεφαλής του ρολογιού και του μπρασελέ θα εκτελούνται από τον ίδιο ωρολογοποιό.

Τα πιο Δημοφιλη > Style

Το Suunto Core Alpha Stealth

Η Suunto ενσωματώνει πάνω από 85 χρόνια εξαιρετικής δεξιοτεχνίας, απόλυτης ακρίβειας και πρωτοποριακής καινοτομίας στο...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

first aid on board AED

Αντιμετώπιση καρδιακ…

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, όντας...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

D Marin katharismos akton

D-Marin: Δεσμεύεται για τ…

10 μαρίνες ενώνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Design

Prolight Rolling Greens Messinia

PROLIGHT: Φωτίζει 42 Κατοικ…

Στην PROLIGHT ανατέθηκε έπειτα από διαγωνισμό η μελέτη και η...

Design