Ταξίδι ζωής στην Καππαδοκία

Cappadocia travel

Μυθικά τοπία, αρχαίες υπόγειες πόλεις, ξενοδοχεία χτισμένα μέσα σε βράχους, trekking σε μυστηριακές κοιλάδες και πτήσεις με αερόστατα σε ένα ταξίδι ζωής στα βάθη της ανατολής.

Η εμπειρία του ταξιδιού στην καρδιά της Μικράς Ασίας ξεπερνά κάθε προσδοκία. Προσφέροντας απόκοσμες εικόνες που σε γυρίζουν πίσω στο χρόνο, η περιοχή της Καππαδοκίας αποκαλύπτει ένα σεληνιακό σκηνικό που από τη μία σε μαγεύει και από την άλλη σε προσκαλεί να το εξερευνήσεις, φτάνοντας μέχρι τα έγκατα της γης. Περιοχή της ανατολικής Τουρκίας, οι «νεραϊδοκαμινάδες», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της, δημιουργήθηκαν από συνεχείς εκρήξεις ηφαιστείων επί 10 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι το 2000 π.Χ., δίνοντας εντυπωσιακές μορφολογικές συνθέσεις και μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς που θυμίζουν από μανιτάρια και σφήνες μέχρι μαχαίρια και λουλούδια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αν και η πλούσια ιστορία της περιοχής προσφέρει μία ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία, και μόνο το θέαμα του σεληνιακού τοπίου αποτελεί από μόνο του ένα πολύ δυνατό λόγο για να επισκεφτείς την Καππαδοκία.

  dmitriy frantsev X8Py5Qg9Rt0 unsplash

Dmitriy Frantsev / Unsplash

Από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις για να μείνεις είναι η Göreme, η Urgup και το Uchisar. Το σκηνικό και στις τρεις είναι εξίσου θεαματικό, ενώ διαθέτουν και ξενοδοχεία-σπηλιές, χτισμένα μέσα σε βράχους –απαραίτητη προϋπόθεση για να ζήσεις στο έπακρο την εμπειρία του ταξιδιού στην Καππαδοκία.

Εξερευνώντας την υπόγεια πλευρά της περιοχής, η Derinkuyu, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις κάτω από τη γη, που εκτείνεται σε μήκος 4 χλμ. και βάθος 60 μ. με επισκέψιμους 8 ορόφους, αποκαλύπτει ίχνη πολιτισμών χιλιάδων χρόνων. Η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της κατά τη Βυζαντινή περίοδο και τους αραβο-βυζαντινούς πολέμους όταν και χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για μουσουλμάνους Άραβες, ενώ μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους χριστιανούς στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις διώξεις από τους Ρωμαίους.

ahmet harmanli 0F5jq3WYoR8 unsplash

Ahmet Harmanli / Unsplash

Παρότι ήτανε κάτω από το έδαφος, δεν υστερούσε σε τίποτα από μία τυπική πόλη. Αποθήκες τροφίμων, αίθουσες συνεδριάσεων κοινόχρηστα δωμάτια, στάβλοι, ναοί, πηγάδια για παροχή πόσιμου νερού, κελάρια κρασιού, ελαιοτριβεία, μέχρι παγίδες για τους εχθρούς και ειδικά συστήματα εξαερισμού που μετέφεραν οξυγόνο από την επιφάνεια επέτρεπαν στους κατοίκους να μένουν μέχρι και έξι εβδομάδες στα έγκατα της γης. Καθώς οι χώροι στις υπόγειες πόλεις είναι αρκετά στενοί, δεν συνιστάται σε κλειστοφοβικούς, ενώ είναι καλό να τις επισκεφθείς νωρίς ή αργά για να αποφύγεις το συνωστισμό.

Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείς στην Καππαδοκία είναι τα ανοιχτά μουσεία-πόλεις, κάποτε κατοικήσιμες, χτισμένες μέσα στους βράχους. Το υπαίθριο µουσείο της Zelve εντοπίζεται ανάµεσα στον οικισµό Cavousin και την Άβανο και εντυπωσιάζει καθώς ορθώνονται στις δύο πλευρές του δρόµου οι πιο αξιόλογες γεωλογικές «καµινάδες» που αγγίζουν μέχρι και τα 20 µ., σχηµατίζοντας αλλόκοτες µορφές. Παλαιότερα η περιοχή έβριθε από ασκητές µοναχούς, γι’ αυτό και τα αµέτρητα βραχόσπιτα, οι σήραγγες και οι σπηλιές, ενώ στα πιο ενδιαφέροντα υπόσκαφα αξιοθέατα συγκαταλέγονται η Εκκλησία των Ιχθύων και η Εκκλησία των Αµπέλων. 

Στο Göreme Open Air Museun στην ομώνυμη πόλη, ένα υπαίθριο µουσείο που δικαίως έχει χαρακτηριστεί Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, υπάρχουν διάσπαρτα ποικίλα χαρακτηριστικά δείγµατα λιθογλυπτικής, λαξεµένα στον µαλακό αµµόλιθο των ηφαιστειογενών πετρωµάτων και αποτυπωµένα σε σπίτια, µοναστήρια, σκήτες, περιστερώνες, όπως και στα διάσηµα υπόσκαφα βυζαντινά εκκλησάκια του 7ου και 13ου αι. (τη Σκοτεινή Εκκλησιά που έχει διατηρήσει σε πολύ κατάσταση τις αγιογραφίες της, την Εκκλησιά των Σανδάλων, την Παλαιά Εκκλησιά, την Εκκλησιά του Μήλου κ.α.). 

daniela cuevas t7YycgAoVSw unsplash

Daniela Cuevas / Unsplash

Aπό τις ωραιότερες εμπειρίες του ταξιδιού στην Καππαδοκία είναι και οι πεζοπορικές διαδρομές στις κοιλάδες της περιοχής. Από τις πιο ξακουστές, η κοιλάδα των Περιστεριών αποκαλύπτει ένα σεληνιακό τοπίο, ντυμένο στα λευκά, με τα βράχια να δημιουργούν εικόνες που εντυπώνονται για πάντα στη μνήμη, ενώ το εντυπωσιακό σκηνικό στην κοιλάδα Ihlara (Περίστρεµµα), θα σας φέρει μπροστά σε δεκάδες υπόσκαφες εκκλησίες µε εντυπωσιακά χρώµατα µέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο λόγω του ποταµού Melediz Su. Μία βόλτα κατά μήκος του ποταμού στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια θα σας µείνει αλησµόνητη. Και, όπως κάθε προορισμός έχει το δικό του ξακουστό ηλιοβασίλεμα, έτσι και στην Καππαδοκία, η δύση του ηλίου στην Κόκκινη Κοιλάδα είναι ένα ονειρικό θέαμα που δεν πρέπει να χάσεις.

Ωστόσο, το highlight του ταξιδιού είναι η πτήση με αερόστατο. Με την ανατολή του ήλιου, το θέαμα από ψηλά είναι εξωπραγματικό αν και όταν ο πιλότος κατεβαίνει χαμηλά, φτάνοντας στο ύψος των πέτρινων σχηματισμών, η διαφορετική οπτική αυτού του απίστευτου τοπίου που αντικρίζεις είναι μία εμπειρία που θα θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή.

alexey curley M7zM77NfptM unsplash

Alexey Curley / Unsplash

Στην ατζέντα του ταξιδιού στην Καππαδοκία αξίζει να προστεθεί η ανάβαση στο κάστρο Uchisar, ένας τεράστιος σκαλισμένος βράχος με εσοχές-δωμάτια, όπου κάποτε έμεναν άνθρωποι, αλλά σήμερα φιλοξενεί κυρίως περιστέρια, μία στάση στο Saruhan Caravanserai στα περίχωρα της Αβάνου για να δεις τους κυκλικούς χορούς των στροβιλιζόµενων Δερβίσηδων, περιήγηση στις άλλοτε ακμάζουσες ελληνικές κωμοπόλεις, Προκόπι και Σιννασό, αλλά και ένα τούρκικο χαμάμ για μία αυθεντική εμπειρία που κρατάει τις ρίζες της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τα πιο Δημοφιλη > Life

Πάσχα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Πασχαλινές συνθέσεις δώρων και εντυπωσιακά σοκολατένια αυγά στο GB Corner Gifts & Flavors

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style