Στον πράσινο παράδεισο της Ευρυτανίας

Evrytania Travel Greece

Εξωπραγματικά όμορφο, το ευρυτανικό τοπίο μοιάζει να βγήκε από πίνακα του Βανγκόγκ. Κατάφυτα βουνά με χρυσοκόκκινες και καφεκίτρινες πινελιές, εντυπωσιακά φαράγγια, αρχαίοι ποταμοί με ορμητικά νερά, καταρράκτες και λίμνες, όλα συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό απείρου φυσικού κάλλους.

Από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας για ορεινές εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, στο νομό Ευρυτανίας ο κύριος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η φύση. Θα το διαπιστώσετε εξερευνώντας τα μικρά γραφικά χωριουδάκια που απλώνονται και από τις δύο πλευρές του ποταμού Καρπενησιώτη.

Σε υψόμετρο 960 μ. στα πόδια του επιβλητικού όρους Βελούχι,το Καρπενήσι, αποτελεί το μοναδικό αστικό κέντρο του νομού, προσφέροντας αρκετές καλές επιλογές σε διαμονή και φαγητό. Η ζωή στην ευρυτανική πρωτεύουσα κινείται γύρω από την ιστορική Πλατεία Μπότσαρη με τα θεόρατα πλατάνια και τις πέτρινες κρήνες, ενώ γύρω από το παλιό Δημαρχείο και το ναό της Αγίας Τριάδας, χτυπά και η καρδιά της πόλης. Ξεφεύγοντας από τα όρια της πρωτεύουσας, μικρές εκδρομές στα κοντινά χωριουδάκια αποτελούν μια πραγματική αντιστροφή της πορείας του χρόνου και μας φέρνουν τόσο κοντά στη φύση, που δεν μπορεί παρά να γίνεις αιώνιος πρεσβευτής και υμνητής του μαγευτικού αυτού τοπίου.

Evrytania Travel 1

Μόλις στα 3 χλμ από το Καρπενήσι, το Κεφαλόβρυσο φημίζετε για τις πηγές του κι ένα υπέροχο πλατανόδασος που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Εδώ έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες της Επανάστασης του 1821, στην οποία έχασε τη ζωή του ο Μάρκος Μπότσαρης. Περιηγηθείτε στο ιστορικό χωριό και καταλήξτε στο καφέ – εστιατόριο Πάρκο Κεφαλόβρυσο, ένα προνομιακό location μέσα στη φύση.

Διασχίζοντας την περιοχή της Ποταμιάς, η διαδρομή που οδηγεί στον ονομαστό Προυσό, αποκαλύπτει 32 χιλιόμετρα μαγείας δίπλα στον ποταμό Καρπενησιώτη και ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα και Καλιακούδα. Σημεία για φωτογράφηση: η θέση Κλειδί (όπου σχεδόν «αγγίζεις» το ποτάμι), τα «πατήματα της Παναγιάς» (αποτυπώματα στα βράχια) και τα Διπόταμα, όπου ο Καρπενησιώτης σμίγει με τον Κρικελλοπόταμο στα νερά του Τρικεριώτη.

Από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής, οι Κορυσχάδες προσφέρουν ένα μοναδικό βίωμα στο χωροχρόνο. Τα παλιά πετρόχτιστα αρχοντικά έχουν μετετραπεί σε όμορφους ξενώνες που διατηρούν ακέραιη τη γοητεία τους, ενώ στην πλατεία του χωριού στο διατηρητέο πέτρινο σχολείο, όπου λάμβαναν χώρα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Συνεχίζοντας, το Μεγάλο Χωριό ένα από τα πιο ανεπτυγμένα χωριά της Ευρυτανίας συγκεντρώνει πολλούς άσσους στο μανίκι του. Χωρίς να χάνει την αυθεντικότητα και γραφικότητά του, βρίθει καταλυμάτων, καταστημάτων λαϊκής τέχνης με ιδιαίτερα αναμνηστικά και ταβερνών με τοπικές γαστρονομικές προτάσεις, ενώ είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς πολλές εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή προσφέρουν εξοπλισμό αλλά και εκπαίδευση που υπόσχονται top experiences με ποικίλες δραστηριότητες όπως καγιάκ, ράφτινγκ, ιππασία και ορειβασία.

Evrytania Travel 2

Σε υψόμετρο 950μ. στους πρόποδες της Χελιδόνας και σε απόσταση 12 χλμ. από το Καρπενήσι, το Μικρό Χωριό με το βλέμμα του στραμμένο στην υπέροχη κοιλάδα της Ποταμιάς, κόπηκε στα δύο έπειτα από μια φοβερή κατολίσθηση το 1963 και πλέον χωρίζεται στο Νέο και το Παλαιό. Το Παλαιό συγκεντρώνει πολλά ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και είναι γνωστό ως το «μπαλκόνι της Ευρυτανίας» με απαράμιλλη πανοραμική θέα. Αναζητήστε τις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν στην πανέμορφη λίμνη που δημιουργήθηκε μετά την κατολίσθηση ανάμεσα στο Νέο και το Παλαιό Μικρό Χωριό.

Τα πιο απομακρυσμένα χωριά από το Καρπενήσι, τα Φιδάκια (26 χλμ.) και το Κρίκελλο (28 χλμ.), θα σας αποζημιώσουν με ένα εξαιρετικό κινηματογραφικό σκηνικό. Το χωριό Φιδάκια είναι χτισμένο σε υψόμετρο 960μ. και στον ορίζοντά του διακρίνεται η λίμνη Κρεμαστών, η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, που κατασκευάστηκε το 1969 μετά τη δημιουργία του φράγματος των Κρεμαστών. Η εικόνα με τα γαλοζοπράσινα νερά, τα φιόρδ και τα πολυάριθμα νησάκια συνθέτουν ένα τοπίο ανυπέρβλητης ομορφιάς, ενώ η περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό και για τους λάτρεις των σπορ, καθώς εκεί μπορεί κάποιος να κάνει canoe – kayak και rafting. Η δημιουργία της λίμνης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της βιοποικιλότητας και η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000.

Evrytania Travel 3

Η διαδρομή προς το Κρίκελλο, μία από τις πιο όμορφες διαδρομές σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα σας μεταφέρει σε αλπικά τοπία. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μ., το αυθεντικό κεφαλοχώρι «περικυκλωμένο» από ένα πυκνό δάσος που παίρνει ζωή από τα νερά του Κρικελλοπόταμου, αποκαλύπτει τη φύση σε όλο το μεγαλείο της.

Στον Προυσό, μέσα σε μία βαθιά χαράδρα που προκαλεί δέος, η Παναγία Προυσιώτισσα δεσπόζει σε ένα από τα πιο άγρια και αφιλόξενα τοπία, μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού. Γαντζωμένο σε έναν απόκρημνο βράχο που ξεπροβάλλει από τη χαράδρα, το μοναστήρι ιδρύθηκε περίπου το 12ο αιώνα και οφείλει το όνομά του στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, όμως προσκυνητές έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας όλο τον χρόνο.

Προσβάσιμο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο, το μαγευτικό φαράγγι «Πάντα-βρέχει» στα στενότερα σημεία του Κρικελοπόταμου, αποκαλύπτει ένα θέαμα σπάνιας ομορφιάς, με νερά που κυλούν πάνω από στρώματα πυκνής βλάστησης που καλύπτουν τους βράχους, σχηματίζοντας μικρές βρόχινες κουρτίνες και λιμνούλες.

Για τους λάτρεις του σκι, το Χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου σε υψόμετρο 1.840 μ. στον Τυμφρηστό, διαθέτει 18 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, 5 αναβατήρες, 4 off- piste διαδρομές με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και όλες τις απαραίτητες υποδομές για σκιέρ και επισκέπτες: σαλέ, μπαρ, σχολή εκμάθησης χιονοδρομίας, καταστήματα αγοράς και ενοικίασης εξοπλισμού, καθώς και ορειβατικό καταφύγιο.

Γενικότερα, στο νομό Ευρυτανίας αξίζει να περπατήσετε. Οι πεζοπορίες είναι πραγματικές εμπειρίες. Στο μονοπάτι των καταρρακτών με τη σπηλιά, στο παλιό πέτρινο γεφύρι, στο Νεραϊδάλωνο, στο διάσημο Παντα-βρέχει το καλοκαίρι, στα μονοπάτια των χωριών, είτε ελεύθερα πλάι στον Καρπενησιώτη, πάντα με προσοχή, ειδικά το καταχείμωνο.

Evrytania Travel 4

Bring back home
Στα βουνά της Ευρυτανίας φυτρώνουν τα πιο νόστιμα αφεψήµατα, όπως το μελισσόχορτο και η λεβάντα. Αξίζει να βάλετε στη βαλίτσα της επιστροφής εξαιρετικής ποιότητας βότανα καθώς και ντόπιο ελάτινο μέλι από τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Αξέχαστη θα σας μείνει και η γεύση του «Μούρου», απόσταγμα από μαύρα μούρα που μοιάζει με το παραδοσιακό τσίπουρο, ενώ μην αμελήσετε να πάρετε το διάσημο προσούτο Ευρυτανίας από το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Με φόντο το χειμωνιάτικο σκηνικό στη Δομνίστα, η Γιορτή Τσίπουρου που πραγματοποιείται τον Νοέμβριο συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους του νομού, που θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου, να γευτούν το παραδοσιακό ποτό με ντόπιους μεζέδες, αλλά και να χορέψουν ελληνικούς χορούς. H περιοχή φημίζεται επίσης για την παραγωγή του κατσικίσιου τυριού Ευρυτανίας, το γνωστό κατίκι, αλλά και για τον παραδοσιακό χειροποίητο τραχανά.

Τα πιο Δημοφιλη > Life

Bolivar Beach Club: Opening στις 27 Απριλίου με τους…

To Bolivar επιστρέφει θριαμβευτικά το Σάββατο 27 Απριλίου με καλεσμένους του Blend, τους Ιταλούς Djs/Producers...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Νέο Greek Limited Edition από την Breitl…

Η Breitling δείχνει για άλλη μία φορά την αγάπη της...

Style