Πειραιάς: Δεν βρίσκω άλλο λιμάνι

 reasons to love Piraeus

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Πειραιάς θα σε ελκύει πάντοτε κοντά του. Από τον Μπάμπη Δούκα. 

Υπάρχουν πραγματικά αμέτρητοι λόγοι για να κατηφορίσει κάποιος στον Πειραιά και ακόμη περισσότεροι για να ενθουσιαστεί ή ακόμη και να λατρέψει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και τα πέριξ του. Ακολουθούν κάποιοι εκ των σημαντικότερων αυτών.

reasons piraeus 2

Η Καστέλλα

Δεν μιλάμε απλά για μία από τις πιο γοητευτικές περιοχές του Πειραιά, αλλά και του ευρύτερου παρα-λιακού μετώπου της Αθήνας γενικότερα. Το παζλ εδώ συνθέτουν τα αγέρωχα αρχοντικά
του 19ου αιώνα συνδυαστικά με τη θαυμάσια θέα στο Σαρωνικό. Η βόλτα δε, από την οδό Παπαναστα-σίου (πρώην Β. Παύλου) κατά μήκος των καλωδίων του τρόλεϊ είναι άκρως κατατοπιστική.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μετά την "επιστροφή" του, τον Οκτώβριο του 2013, το στολίδι της πόλης προετοιμάζεται για ακόμη μία -μετά την πανδημία του κορονοϊού- όπως άλλωστε και το σύνολο της κοινωνικής και ψυχαγωγικής ζωής. Πλήρως ανακαινισμένο, πάντοτε πανέμορφο και προσφέροντας κάθε σεζόν ένα ρεπερτόριο πολύ υψηλών απαιτήσεων, δεν θα σταματά ποτέ να τραβά το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πόλης.

reasons piraeus 4

Το (νέο) Μικρολίμανο

Ένα από τα πιο δημοφιλή spots της πόλης, που πλέον βρίσκεται σε μεταβατική φάση λόγω των έργων ανάπλασης που γίνονται σε αυτό. Όταν τα τελευταία ολοκληρωθούν, δεν χωρά αμφιβολία πως θα «βου-λιάξει» από επισκέπτες, για όλους τους σωστούς λόγους.

Η βόλτα στην Πειραϊκή

Βαδίζοντας από τη Φρεαττύδα προς την άλλη άκρη της Πειραϊκής, δεν θα δεις μόνο δεκάδες αξιόλογες ψαροταβέρνες, fish restaurants και μεζεδοπωλεία αλλά θα βιώσεις μία 100% αυθεντική εμπειρία Πει-ραιά. Η ίσως πιο αγχολυτική όσο και γοητευτική βόλτα της πόλης, με «ειδίκευση» ασφαλώς την ώρα του ηλιοβασιλέματος, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα.

reasons piraeus 5

Το Πασαλιμάνι και η πασαρέλα του

Περπατώντας από την Ακτή Μουτσοπούλου και αφήνοντας πίσω σου την πλατεία Αλεξάνδρας, μοιραία θα οδηγηθείς στην «πασαρέλα» της Αγγ. Μεταξά, στο Πασαλιμάνι. Ένα από τα πιο ζωντανά σημεία του Πειραιά με ένα ενδιαφέρον blend κόσμου, όπου δεσπόζουν τοπόσημα όπως το περιβόητο ρολόι, με ι-στορία που τρέχει πίσω στο 1940 και το ρόλο του ως meeting point Πειραιωτών και μη, να ισχύει ακό-μη.

Η Μαρίνα Ζέας

Δεν αποτελεί μόνο μία από τις πιο οργανωμένες μαρίνες στη Μεσόγειο αλλά και το μάλλον πιο κοσμο-πολίτικο σημείο του Πειραιά, καταφύγιο για κάποια εκ των πιο εντυπωσιακών γιοτ, αλλά και ένα πά-ντοτε ζωντανό μέρος με δημοφιλή στέκια αλλά και το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά.

Η Τρούμπα

Πίσω από το λιμάνι και στην κάποτε κακόφημη συνοικία, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα σημείο συνάντησης, διασκέδασης και γεύσης με πολλά καλοφτιαγμένα μπαρ και all days
εστιατόρια, το οποίο έχει αγκαλιάσει με τον καταλληλότερο τρόπο το παρελθόν του.

Ο σταθμός του Ηλεκτρικού

Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο να συναντάς ένα σταθμό του Ηλεκτρικού σε μία τέτοια λίστα, αυτός του Πειραιά τυγχάνει να είναι ένας από τους ομορφότερους στο ευρύτερο δίκτυο, με πάντοτε μία αίσθη-ση γλυκιάς προσμονής στις αποβάθρες του. Βλέπεις, βοηθά και το γεγονός πως βρίσκεται ακριβώς δί-πλα από το λιμάνι.

Τα κλασικά στέκια...

Ο Πειραιάς φιλοξενεί κάποια από τα πιο διαχρονικά εστιατόρια και μπαρ ολόκληρης της Αθήνας. Μέ-ρη που μοιάζουν να βρίσκονταν από πάντοτε εκεί - κάποια αρκετές δεκαετίες, κάποια λιγότερες. Παπα-ϊωάννου, Δουράμπεης, Μαργαρώ, Πισίνα, Ιστιοπλοϊκός, Belle Amie, το Αμερικάνικο αλλά και τα Rockfellas Excelsior και Paleo είναι σίγουρα εξέχοντα μέλη μίας τέτοιας λίστας.

...και τα νέα

Δίπλα στα προαναφερθέντα έχουν προστεθεί τα τελευταία δύο δύσκολα -για τους γνωστούς λόγους- χρόνια και μερικές ακόμη αφίξεις, που εύκολα τραβούν το ενδιαφέρον. Το Nazaré Surf Bar, το Luigi's και το Smash Burgers είναι κάποια από αυτές.

Το λιμάνι

Όπως και να το κάνουμε -και με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά- όλοι, μα όλοι, θα περάσουν από το μάλλον πιο χαρακτηριστικό σημείο του Πειραιά, με απώτερο σκοπό να βρεθούν σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή του Αργοσαρωνικού. Και αυτό από μόνο του είναι ένας (έμμεσος αλλά πάντοτε σημαντικός) λόγος για να βρεθείς εκεί.

reasons piraeus 3

Τα πιο Δημοφιλη > Life

Πάσχα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Πασχαλινές συνθέσεις δώρων και εντυπωσιακά σοκολατένια αυγά στο GB Corner Gifts & Flavors

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style