«ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ το τρομερό παιδί της Ελλάδος» έκθεση του Baudouin Colignon

Art project space ekthesi alkiviadis Baudouin Colignon

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει στον πολυχώρο Art Project Space την έκθεση «ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ το τρομερό παιδί της Ελλάδος» του Γάλλου καλλιτέχνη Baudouin Colignon.

Την ημέρα των εγκαινίων ο Baudouin Colignon θα έρθει σε διάλογο με τον Μπάμπη Πλαϊτάκη συγγραφέα του βιβλίου «ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε», ο οποίος θα δώσει μία διάλεξη σχετικά με την έκθεση και την προσωπικότητα του Αλκιβιάδη. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.30, ταυτόχρονα με την διάλεξη του Μπάμπη Πλαιτάκη, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου 2023.

Πηγή έμπνευσης για τον Γάλλο εικαστικό, που διετέλεσε Διευθυντής του τμήματος design στην Ecole Normale Supérieure de Cachan στο Παρίσι, είναι το μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη «ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε…», το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ και στη Γαλλία από τις εκδόσεις L’Harmattan.

Baudouin Colignon 4 2

Την έκθεση συνθέτουν 8 κατακόρυφα έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία στο πάνω μέρος, έχουν πολύχρωμες εικόνες, που αντιστοιχούν σε σημαδιακά στάδια της πορείας του Αλκιβιάδη και στο κάτω μέρος μια σειρά από φωτογραφίες, από ένα σχεδιάγραμμα ανασκαφής, που μας μεταφέρουν σε ένα ορυκτό φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον θα εκτεθούν και μια σειρά από μικρότερα έργα με σινική μελάνη σε χαρτί.

Ο Γάλλος εικαστικός αναφέρει για την έκθεση: «Στην αφήγηση του Μπάμπη Πλαϊτάκη όλα είναι πολύ έντονα και σαρκικά μέχρι παροξυσμού στην τελική σκηνή. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα να μην παρουσιάσω κανένα σώμα στο έργο μου κι επικεντρώθηκα αποκλειστικά στα αντικείμενα που εμφανίζονται στο μυθιστόρημα. Να αντιλαμβάνεται κανείς τη ζωή και τα σκαμπανεβάσματα της αποκλειστικά από τα αντικείμενα και τις συνέπειες. Σ’ αυτή την έλλειψη σώματος, μόνο ο χιτώνας του Αλκιβιάδη διασχίζει όλες τις εικόνες, σημάδι της παρουσίας του, πηγαίνοντας από την εξουσία στο θάνατο κι από την πορφύρα στο ύστατο κόκκινο της αιματοβαμμένης σκηνής».

Baudouin Colignon 2 4

Από τη πλευρά του ο Μπάμπης Πλαϊτάκης μέσω της διάλεξης θέτει τα ερωτήματα: «Μπορεί ένα γεγονός να αλλάξει το ρουν της Ιστορίας; Μπορεί ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του να γίνει προδότης; Και τα δύο παραπάνω ερωτήματα συνδέονται με τη ζωή του Αλκιβιάδη, του υιού του Κλεινία που γεννήθηκε στην Αθήνα το 451 π.Χ. και δολοφονήθηκε στη Φρυγία το 404. Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα τη σημασία που έχουν τα λόγια του: «εάν σταματήσουμε να κυριαρχούμε πάνω σε άλλους, κινδυνεύουμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι υποτελείς».

Η θεματική της έκθεσης είναι διπλή όπως και το βιβλίο αναφέρεται σε δυο διαφορετικές ιστορίες: στη ζωή του Αλκιβιάδη και στο χρονικό μιας ανασκαφής όπου είκοσι έξι αιώνες αργότερα, μετά το θάνατο του Αλκιβιάδη, ένας νέος αρχαιολόγος στη Μικρά Ασία έρχεται αντιμέτωπος με ένα αναπάντεχο εύρημα: τα οστά ενός άνδρα σκεπασμένα από γυναικεία κοσμήματα!

Baudouin Colignon 1 5

Η έκθεση αλλά και η διάλεξη τελούν υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού & Επιστήμης «Μάρα Καρέτσος».

Τα πιο Δημοφιλη > Life

Bolivar Beach Club: Opening στις 27 Απριλίου με τους…

To Bolivar επιστρέφει θριαμβευτικά το Σάββατο 27 Απριλίου με καλεσμένους του Blend, τους Ιταλούς Djs/Producers...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Νέο Greek Limited Edition από την Breitl…

Η Breitling δείχνει για άλλη μία φορά την αγάπη της...

Style