Ghost Fishing Greece και Healthy Seas μαζεύουν δίχτυα και σώζουν ιππόκαμπους

Περισσότερα του ενός τόνου δίχτυα φαντάσματα ανασύρθηκαν από το βυθό στο Στρατώνι Χαλκιδικής από τη Ghost Fishing Greece και τη Healthy Seas, διαφυλλάσοντας έτσι το θαλάσσιο περιβάλλον για του Ιππόκαμπους.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου, με τη συμμετοχή των καταδυτικών ομάδων AquaTec και UFR Team και της καταδυτικής σχολής NGUE (Northern Greece Underwater Explorers), και έγιναν συνολικά 3 καταδύσεις σε ύφαλο από τις οποίες ανασύρθηκε 1 τόνος δίχτυα.

Από το Στρατώνι τα δίχτυαθα μεταφερθούν στη ΔIΟΠΑΣ ΑΕ, εταιρία που συνεργάζεται με τη HealthySeas για τη συλλογή των άχρηστων διχτυών,στη συνέχεια θακαθαριστούν από τη Nofirγια να καταλήξουν σε εργοστάσιο της Aquafil,όπου θα μετατραπούν σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL®,τη βάση για νέα βιώσιμα προϊόντα όπως μαγιό, χαλιά κ.α.

Ghost Fishing Greece

Η περιοχή που επελέγη από την Ghost Fishing Greece απτελεί μία από τις ελάχιστες αποικίες ιππόκαμπων στην Ελλάδα. Οι 6 δύτες που αποτέλεσαν την ομάδα δράσης απομάκρυναν περίπου το 30% των διχτυών που κάλυπταν το συγκεκριμένο ύφαλο. Η Ghost Fishing Greece ωστόσο σκοπεύει να επιστρέψει στο σημείο καθώς σε διπλανό ύφαλο φαιίνεται να βρίσκονται ακόμα περισσότερα δίχτυα επί 3 με 4 χρόνια.

Στα πλαίσια των δράσεων και προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό υλοποιήθηκε και ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στο βάθος Δίχτυ» στο Πνευματικό κέντρο Στρατωνίου στην οποια συμμετείχαν τα παιδιά της κοινότητας. «Τα παιδιά του χωριού μας έμαθαν για το έργο που έγινε στο βυθό και ότι ο καθένας από εμάς αν θέλει μπορεί να προστατεύσει ο περιβάλλον», ανέφερε ο ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Ζαγοράκης ενώ ευχαρίστησε τους δύτες για την εξαιρετική τους δουλειά.

Ghost Fishing Greece 10

Ο Νίκος Καρατζάς, υπεύθυνος της Ghost Fishing Greeceαναφέρει: «Η δράση υλοποιήθηκε με επιτυχία χάρη στη στήριξη της κοινότητας. Με ομαδική δουλειά καταφέραμε να καθαρίσουμε τον ύφαλο από ένα μεγάλο κομμάτι διχτυού, ενώ ακόμα περισσότερο απομένει στο βυθό.»

Κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Δίχτυα φαντάσματα αποκαλούνται τα αλιευτικά δίχτυα που απορρίπτονται, χάνονται ή εγκαταλείπονται στη θάλασσα, καθώς συνεχίζουν να αλιεύουν ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή. Εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια φώκιες και χελώνες, υποφέρουν λόγω της εμπλοκής τους σε αυτά τα δίχτυα, τα οποία προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και τελικά το θάνατο.

Ghost Fishing Greece 2a

Η πρωτοβουλία Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς έχουν συγκεντρωθεί 375 τόνοι αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισοδυναμεί με το βάρος δύο γαλάζιων φαλαινών.

  Ghost Fishing Greece 8

Τα πιο Δημοφιλη > Περιβαλλον

60,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την προστασία της Μεσογείου

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Θάλασσα 2024 που διεξήχθη στην...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

Shopping

ΑΒΑΞ: Floor Sample Sale από 5-8 Απριλίου…

Για 4 ημέρες, μπορείτε να επωφεληθείτε από εξαιρετικές εκπτώσεις σε...

Shopping

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style