Quantcast

Μπορώ χωρίς πλαστικό η καμπάνια του Δικτύου για τη θάλασσα

Οι βασικοί στόχοι του «Δικτύου Συνεργασίας Για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια με κεντρικό μήνυμα "Μπορώ χωρις πλαστικό" .

Μεταξύ αυτών η ένταξη θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος στον δημόσιο διάλογο, η ενίσχυση του βαθμού γνώσης του κοινού, καθώς και αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις που αξιοποιούν την πολλαπλασιαστική δύναμη των μελών του. Το «Δίκτυο Συνεργασίας Για Το Θαλάσσιο Περιβάλλον» δημιουργήθηκε από 28 περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η έναρξη της νέας εκστρατείας του δικτύου για την μείωση πλαστικών μιας χρήσης, με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ.Λασκαρίδη.

diktio gia tin thalassa 03 Από αριστερά:   Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Κατερίνα Χριστοφιλίδου, δημοσιογράφος, KώσταςΤριανταφύλλου, Assistant Executive Coordinator της HELMEPA,  Χριστίνα Κονταξή, Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθύντρια του Climate KIC GREECE και Συμπρόεδρoς του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDSN GREECE)

Με το μήνυμα «Μπορώ Χωρίς Πλαστικό», η νέα καμπάνια του Δικτύου Συνεργασίας Για Το Θαλάσσιο Περιβάλλον μας παροτρύνει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά τα πλαστικά μιας χρήσης και να υιοθετήσουμε μια στάση ζωής πιο φιλική στο θαλάσσιο περιβάλλον

Την συνέντευξη τύπου και τις ομιλίες των συμμετεχόντων συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου. «Για ένα πρόβλημα τόσο σύνθετο και πολυπαραγοντικό, όπως είναι η θαλάσσια ρύπανση, η λύση δεν είναι μία. Οι λύσεις είναι πολλές και πολυεπίπεδες. Χρειαζόμαστε την ευαισθητοποίηση του πολίτη, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, την αλλαγή νοοτροπίας, όπως και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, τη σύμπραξη της βιομηχανίας και την επιβολή κυρώσεων. Σε όλες αυτές τις ανάγκες απαντά το «Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη καλωσορίζει με χαρά την εκπλήρωση ενός μεγάλου του στόχου», δήλωσε η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

diktio gia tin thalassa

Η Χριστίνα Κονταξή, Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, δήλωσε: «Το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, με σαφή στόχευση και εξωστρέφεια, κάνει πράξη τη δικτύωση πολλών και διαφορετικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με συνεπή δράση εδώ και δεκαετίες στα ζητήματα του θαλασσίου περιβάλλοντος, δεν θα μπορούσε να λείπει από το «Δίκτυο για το Θαλάσσιο Περιβάλλον». Ο ένας χρόνος δείχνει ήδη τη δύναμη της συνέργειας όλων μας κι ευχόμαστε ό,τι καλύτερο, με ακόμα περισσότερους φορείς για το μέλλον».

Ο KώσταςΤριανταφύλλου, Assistant Executive Coordinator της HELMEPA, δήλωσε: «Το διαχρονικό μήνυμα του Γλάρου της HELMEPA «Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές» προειδοποιεί εδώ και 30 χρόνια για τους κινδύνους της ρύπανσης με πλαστικά. Σήμερα που η ρύπανση ακτών και θαλασσών με πλαστικά λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις παγκοσμίως, είναι άμεση η ανάγκη ενημέρωσης και κινητοποίησης όλων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να παραδώσουμε ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον στις επόμενες γενεές. Στο πλαίσιο αυτό, η HELMEPA συμμετέχει ενεργά στο Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον συντονίζοντας τις δράσεις καθαρισμού ακτών και καταγραφής των απορριμμάτων με ομοιόμορφο τρόπο, γεγονός που θα συμβάλει στην παρακολούθηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών μας σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο 2008/56/ΕΚ για την Θαλάσσια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

O Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, στο πλαίσιο του Δικτύου για τη Θάλασσα, έθεσε δυο σημεία προβληματισμού που θα μπορούσαν να αποτελέσουν άξονες δράσεις του δικτύου. Το πρώτο αναφέρεται στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των εκστρατειών ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον επιδρούν θετικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ανέφερε ότι η επιστημονική παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Σύρο, στο πλαίσιο του έργου LIFE DEBAG, έδειξε μείωση της παρουσίασης της πλαστικής σακούλας ως αποτέλεσμα της εκστρατείας. Ως δεύτερο σημείο, έθεσε την αναγκαιότητα συστηματικών επιστημονικών δεδομένων για τη σχεδίαση των πολιτικών προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

diktio gia tin thalassa 04

Τέλος, η Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθύντρια του Climate KIC GREECE και Συμπρόεδρoς του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDSN GREECE), μίλησε για τη σημασία των δύο αυτών φορέων για τις δράσεις του Δικτύου που αφορούν στη Γαλάζια Οικονομία. Υποστήριξε ότι το UN SDSN και το Climate KIC θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη Αειφόρο και Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Θαλάσσιων Πόρων και θα αξιοποιήσουν τις δυνάμεις του νεοσύστατου Δικτύου για να προωθήσουν τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

 

Τα πιο Δημοφιλη > Περιβαλλον

Δύτες ανασύρουν 2 τόνους δίχτυα φαντάσματα

Στις 18-20 Μαΐου, για 2η συνεχόμενη χρονιά, η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πρωτοβουλία Healthy Seas επέστρεψε στο...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

S/Y ONDECK Jeanneau Sun Odyssey 440

Πίσω από κάθε σκάφος υπάρχουν άνθρωποι. Κάθε φορά που ένα...

Ρεπορτάζ

Shopping

Stryve, "έξυπνη" πετσέτα γυμνα…

H "έξυπνη" πετσέτα γυμναστικής από το Wefit.gr προσφέρει πολλές και πρακτικές...

Shopping

Style

Kaia Gerber: Ο χρόνος και η μόδα

Η λογική της Kaia Gerber όσον αφορά τη μόδα συνοψίζεται...

Style