To Match Race Academy στο Spetses Classic Regatta

mrrega1

Ο δραστήριος και πάντα ανήσυχος Άκης Τσαρούχης* δεν χάνει ευκαιρία να βρεθεί στη θάλασσα είτε σαν αγωνιζόμενος είτε σαν προπονητής. Αυτή τη φορά αρματώνει ένα από τα ιστορικά σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και με πλήρωμα μαθητές της Ακαδημίας Match Race εκκινούν για το Spetses Classic Yacht Regatta.  

Το Spetses Classic Yacht Regatta, ο μοναδικός αγώνας για παραδοσιακά και κλασσικά σκάφη στην χώρα μας, φέτος κλείνει μισή δεκαετία ζωής και φιλοξενεί πολλές και σημαντικές διεθνείς συμμετοχές. Πρόκειται για μια γιορτή της θάλασσας που αναδεικνύει την ναυτική τέχνη μέσα από τον αγώνα αλλά και που θυμίζει σε όλους την ιστορία τόσο της ναυπηγικής όσο και των θαλασσίων μεταφορών. Το Match Race Academy δεν θα μπορούσε να απουσιάζει.

mrrega2

Έτσι, κατάφερε να εξασφαλίσει για τον αγώνα το Tai Mo Shan, ένα κλασσικό σκάφος της δεκαετίας του 30, ώστε να συμμετέχει στην φετινή διοργάνωση με ένα πλήρωμα αποτελούμενο μόνο από μαθητές του. Χτισμένο το 1932, το Tai Mo Shan είναι ένα γρήγορο –παρά τους 30 τόνους που ζυγίζει- ketch 54 ποδών με πλούσια ιστορία. Η περιπετειώδης του ζωή ξεκίνησε με το παρθενικό του ταξίδι,  χωρίς μηχανή, από το Χονγκ Κόνγκ που χτίστηκε, στο Ντάρτμαουθ της Αγγλίας όπου πουλήθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό. Το 1936, εξοπλίστηκε για πρώτη φορά με μηχανή αφού και πάλι πέρασε σε χέρια ιδιώτη.   

Έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στον Ατλαντικό, και καταφέρνοντας να περάσει ο πόλεμος χωρίς να αφήσει τα σημάδια του επάνω του, το σκάφος κατέληξε στην Μεσόγειο σχετικά πρόσφατα, το 2005, για μια γενική επισκευή στην Τουρκία. Κατασκευασμένο με διπλή προδιαγραφή από αυτή που όριζαν για την εποχή οι Lloyds, το σκάφος συνεχίζει να είναι γερό και σε πολύ καλή κατάσταση. Έγινε ιδιαίτερα γνωστό το 2008 αφού ήταν το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας Mama Mia που γυρίστηκε στις Σποράδες με τους Meryl Streep και Pierce Brosnan.

Το πλήρωμα, όλοι μαθητές της ακαδημίας, προπονείται εδώ και καιρό και προσπαθεί να μάθει ένα σκάφος τελείως διαφορετικής λογικής από τα μοντέρνα σκάφη που έχει συνηθίσει. Ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει μικροεπισκευές στο σκάφος ώστε να είναι έτοιμο για την πρόκληση του Spetses Classic Regatta. H πλήρωμα αποτελείται από τους:

Γιάννης Τσουμπανάς - Κυβερνήτης
Χρήστος Σκλαβούνης - Ιδιοκτήτης
Έυη Ξηρού
Βίλλυ Ατταρτ
Ελισάβετ Σπανού
Σταύρος Καρέλος
Φαίη Ντόντου
Γκόλφω Μπέη
Ιωάννης Ασημακόπουλος
Μαρία Μεταξογέννη
Σταύρος Κουρής
Ελένη Κουνιάκη
Χάρης Καλδής
Σοφία Καλούμπαρη
Αγγελος Παπαγεωργίου

mrrega3

Μαζί με την ομάδα θα συμμετέχει και ο εκπαιδευτής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Άκης Τσαρούχης που έχει αναλάβει την επιμέλεια του εγχειρήματος:

«Το σκάφος είναι πανέμορφο και πολύ ναυτικό. Πλέον το έχουμε φέρει σε μια κατάσταση που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός αγώνα. Μένει ακόμα να δούμε αν θα μπορέσουμε εμείς να προσαρμοστούμε στο πως έκαναν ιστιοπλοΐα πριν 80 χρόνια και να τρέξουμε σωστά τις κούρσες μας. Μέχρι τώρα πάντα πίστευα ότι στο άθλημά μας πρέπει κανείς να ακολουθεί την τεχνολογία και τις εξελίξεις, αλλιώς μένει πίσω. Όντας πλέον στην τελική ευθεία για την συμμετοχή μας με το κλασσικό, και έχοντας ζήσει την φάση της προετοιμασίας, κατάλαβα ότι χωρίς καλή γνώση και του παρελθόντος δεν έχεις το δικαίωμα να λέγεσαι ολοκληρωμένος ιστιοπλόος.»

Η ομάδα, τελειώνει την φάση της προετοιμασίας την ερχόμενη εβδομάδα και αναχωρεί για τις Σπέτσες στις 16 Ιουνίου. Το Spetses Classic Regatta έχει φέτος ρεκόρ συμμετοχών και η δράση αναμένεται να είναι μοναδική.

Πληροφορίες για το Match Race Academy: www.ycg.gr/mra

Πληροφορίες για τον αγώνα: www.classicyachtrace.com

 

Τα πιο Δημοφιλη > Ειδησεις

Αριάδνη Παρασκευή Σπανάκη – Οδυσσέας Εμμανουήλ Σπανάκης

Ιστιοπλοΐα: Τριπλή πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίθηκαν οι Βύρων Κοκκαλάνης, Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης και τα αδέρφια Σπανάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style