Η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης “Art-Athina 2015”

artathina 2

Το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες του στο TAeKwonDo (Κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου) την Πέμπτη 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου.

Την “Art-Athina” θεσμοθέτησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) το 1993 και διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά η εταιρεία EuroΜare. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, καθώς και του Δήμου Αθηναίων.

H 20η “Art Athina” επιβεβαιώνει την αντοχή της στον χρόνο, παγιωμένη πλέον στη συλλογική συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, όχι μόνο ως ένα από τα αναμενόμενα, αλλά και τα επιδραστικότερα γεγονότα εικαστικού ενδιαφέροντος στον τομέα της σύγχρονης τέχνης.

Πυρήνα της έκθεσης αποτελούν οι συμμετέχουσες ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες σηματοδοτούν με την παρουσία τους το καλλιτεχνικό στίγμα της εποχής μας, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό, φιλότεχνο και μη, επιλογές από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και αναδεικνύοντας τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις και προβληματισμούς που επικρατούν στη σύγχρονη τέχνη διεθνώς. Επιπλέον, πολιτιστικοί φορείς, όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εικόνας του εικαστικού τοπίου της εποχής.

artathina 3

Αξιοσημείωτη είναι η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών με κορυφαία την περσινή “Art-Athina”, όπου 35.000 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι της διοργάνωσης (έναντι 18.000 τα προηγούμενα χρόνια). Επιδίωξη της φετινής διοργάνωσης είναι η προσέλευση να ξεπεράσει το όριο των 40.000 επισκεπτών.

Η επετειακή “Art-Athina 2015” συμπίπτει με την έναρξη μιας περιόδου έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη μας. Τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ΕΜΣΤ, του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και τη σύναψη νέων συνεργασιών με το εξωτερικό, με αφετηρία την έκθεση Documenta 14: “Μαθαίνοντας από την Αθήνα”, που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα.

Το Παράλληλο Πρόγραμμα της “Art-Athina 2015” θα αναπτυχθεί γύρω από την καθοριστικής σημασίας για τη σύγχρονη τέχνη - και όχι μόνο - γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μαύρης Θάλασσας και Μέσης Ανατολής.

Αναλυτικά, στο "Platforms@Art-Athina 2015";, υπό την επιμέλεια της επιμελήτριας-εικαστικού Άρτεμις Ποταμιάνου θα συμμετάσχουν καλλιτεχνικές πλατφόρμες από 16 διαφορετικές χώρες. Ο στόχος του προγράμματος είναι η χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες.

Η έκθεση "Art-Athina Contemporaries", την οποία φέτος επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, θα επιχειρήσει να αποτυπώσει σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις αναφορικά με διαχρονικούς κοινωνικούς προβληματισμούς. Χρησιμοποιώντας συχνά αλχημιστικά μέσα, οι 39 καλλιτέχνες της έκθεσης διερευνούν βασικές ανάγκες της εποχής μας, όπως είναι η σταθερότητα του τόπου και η δυνατότητα μιας αναδιοργάνωσης του κόσμου.

“Τιμώμενος Συλλέκτης” της επετειακής “Art-Athina 2015” είναι ο κ. Δάκης Ιωάννου, που συμμετέχει με την παρουσίαση της εξαιρετικής εγκατάστασης του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη με τίτλο “Αναπνοή”, η οποία παρουσιάστηκε στην Biennale της Βενετίας το 2005.

Ξεχωριστό θα είναι φέτος και το πρόγραμμα VIP, με πολύ σημαντικές συμμετοχές προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης, συλλεκτών και φιλότεχνων. Ιδιαίτερη βάση δίνεται πάντα στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της “Art-Athina”. Για την 20η διοργάνωση σχεδιάστηκε ένα εορταστικό πρόγραμμα για τους νεαρούς επισκέπτες της, με στόχο να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και τρόπους έκφρασης και να ενεργοποιήσουν την εικαστική τους αντίληψη, σε έναν ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό χώρο τέχνης μέσα στη διοργάνωση.

Η αθηναϊκή art-fair, μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης, συνεχίζει τηv πορεία της δικαιώνοντας την ιστορία της και θέτοντας νέους φιλόδοξους και επίκαιρους στόχους. Η “Art-Athina”, το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός της χώρας, που μετρά φέτος 20 διοργανώσεις, έχει καταφέρει να εδραιώσει τον ρόλο της ως σημαντική ευρωπαϊκή περιφερειακή έκθεση και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως μία ιστορική, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονη διοργάνωση υψηλού επιπέδου.

Χορηγoί Επικοινωνίας: Περιοδικό ONDECK & www.skipperondeck.gr

 

Τα πιο Δημοφιλη > Life

the art dose giorti technis

The Art dose: Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή τέχνης

Έντονη ατμόσφαιρα γιορτής, με συνοδοιπόρο πάντα την τέχνη και τις μοναδικές δημιουργίες, είχε η βραδιά...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style