• web charter 02
  • web charter 03
  • web charter 01
  • web charter 04

H Volvo βάζει όριο ταχύτητας 180 km/h στα αυτοκίνητα της

Υλοποιώντας τη δέσμευση της, η Volvo ανακοίνωσε πως κάθε νέο της αυτοκίνητο θα διαθέτει πλέον ανώτατο όριο ταχύτητας στα 180 km/h!



Κίνηση ορόσημο με στόχο να βοηθήσει να κλείσει το κενό που απομένει έως τον μηδενισμό θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από οδικά ατυχήματα. Εκτός από το ανώτατο όριο ταχύτητας, στο εξής, κάθε αυτοκίνητο της σουηδικής μάρκας θα παραδίδεται με ένα Care Key, το οποίο επιτρέπει στους οδηγούς να θέτουν επιπλέον περιορισμούς στην ανώτατη ταχύτητα του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, όταν το παραχωρούν σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους ή σε νεότερους και άπειρους οδηγούς.

Τόσο το όριο των 180 km/h όσο και το Care Key στέλνουν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για τους κινδύνους της υπερβολικής ταχύτητας. Και τα δύο χαρακτηριστικά υποδεικνύουν τρόπους με τους οποίους οι κατασκευάστες αυτοκινήτων μπορούν να παρέμβουν ενεργά και υπεύθυνα, ώστε με τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς να επιτευχθούν μηδενικές απώλειες ζωής στο δρόμο.

Volvo XC90 2020 b1000x666

«Πιστεύουμε ότι ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων έχει ευθύνη να συνεισφέρει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Η τεχνολογία μας για τον περιορισμό της ταχύτητας και ο διάλογος τον οποίο εγκαινιάζει ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτή τη λογική. Το όριο ταχύτητας και το Care Key βοηθούν τους ανθρώπους να σκεφτούν και να συνειδητοποιήσουν ότι η υπερβολική ταχύτητα είναι επικίνδυνη, ενώ προσφέρουν επιπλέον ηρεμία και υποστηρίζουν την καλύτερη οδηγική συμπεριφορά», δήλωσε η Malin Ekholm, επικεφαλής του Volvo Cars Safety Centre.

Το ανώτατο όριο ταχύτητας προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε, με ορισμένους παρατηρητές να αμφισβητούν το δικαίωμα των κατασκευαστών αυτοκινήτων να επιβάλουν τέτοιους περιορισμούς μέσω της διαθέσιμης τεχνολογίας. Με τη Volvo Cars που πάντα είχε ξεχωριστή σχέση με την ασφάλεια, να τονίζει με τα παραπάνω την υποχρέωση των κατασκευαστών αυτοκινήτων να αναλαμβάνουν δράση που εντέλει σώζει ζωές, έστω και αν αυτό σημαίνει τη δυνητική απώλεια ορισμένων πελατών.

Volvo XC90 2020 d1000x666

Το πρόβλημα με την υπερβολική ταχύτητα είναι ότι, μετά την υπέρβαση συγκεκριμένων ορίων, η in-car τεχνολογία ασφαλείας και οι έξυπνες υποδομές, δεν επαρκούν πλέον για να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί και απώλειες ζωής σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν θέσει όρια ταχύτητας. Ωστόσο, η υπέρβαση τους είναι συχνή και αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτων στο δρόμο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν συνήθως περιορισμένη κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την υπερβολική ταχύτητα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι συχνά οδηγούν υπερβολικά γρήγορα και αποτυγχάνουν να προσαρμόσουν αποτελεσματικά την ταχύτητά τους στις κυκλοφοριακές συνθήκες. Εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και η απόσπαση προσοχής αποτελούν δύο ακόμη βασικές πηγές ανησυχίας όσον αφορά την οδική ασφάλεια.

Volvo XC60 Barbara Davidson a1000x667