Η υγεία σε πρώτο πλάνο

i ygeia se proto plano

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Νικόλαος Κουρεμένος MD, PHD, FESH, ∆ιευθυντής Καρδιολογικού Τµήµατος, Υπεύθυνος Ιατρείου Υπέρτασης Mediterraneo First Care.

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής εταιρίας υπέρτασης  (ESH) η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι κάτω από 120mmHg για την συστολική  και  κάτω από 80mmHg για την διαστολική. Όταν η αρτηριακή πίεση ξεπερνά τα 140 mmHg για την συστολική και τα 90 mmHg για την διαστολική λέμε ότι έχουμε αρτηριακή υπέρταση.

kouremenos n editsmjpg

Η αρτηριακή υπέρταση αφορά το ένα τέταρτο του γενικού πληθυσμού, με αύξηση της συχνότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της αποτελούν λοιπόν εκτός από την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ευρεία  κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ, το στρες, η έλλειψη άσκησης, χρόνιες νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και νεφρική νόσος καθώς και η υπνική άπνοια. 

Είναι ένας σιωπηλός και ύπουλος εχθρός αφού δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εμφανίσει συμπτώματα.

Η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή και άλλες αρρυθμίες, νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της όρασης μέχρι και τύφλωση.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης, σημαντικό ρόλο παίζουν η έγκαιρη διάγνωσή της καθώς και η επιτυχής θεραπεία. 

Παρά την πληθώρα των φαρμακευτικών σκευασμάτων που διαθέτουμε στη θεραπευτική φαρέτρα μας, τα τρία τέταρτα των υπερτασικών ατόμων γνωρίζουν την ύπαρξη της υπέρτασης, οι μισοί παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, αλλά δυστυχώς στην καλύτερη περίπτωση, ο ένας στους τρείς ρυθμίζουν με επιτυχία την αρτηριακή πίεση στα επιθυμητά επίπεδα-στόχους.
 
Δυστυχώς, περίπου 800 εκατομμύρια υπερτασικοί παγκοσμίως παραμένουν αρρύθμιστοι.

  shutterstock 2195950595edit

Ένα από τα αίτια της αδιάγνωστης υπέρτασης φαίνεται να είναι η υποβάθμιση εκ μέρους των ιατρών, αλλά και των ασθενών, του ρόλου της ακριβούς και αξιόπιστης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, με τήρηση της σωστής διαδικασίας μέτρησης, αλλά και την επιλογή του κατάλληλου πιστοποιημένου πιεσόμετρου.  

Ο κάθε υπερτασικός πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της διαχείρισης της υπέρτασης, γιατί η μισή δουλειά γίνεται στο ιατρείο και η άλλη μισή στο σπίτι.

Η υιοθέτηση των παρακάτω υγιεινοδιαιτητικών, μη φαρμακευτικών μέτρων είναι αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας:
• αερόβια άσκηση
• διακοπή αλατιού
• μείωση σωματικού βάρους
• περιορισμός υπέρμετρης κατανάλωσης οινοπνεύματος
• διακοπή καπνίσματος
• μεσογειακή δίαιτα

  mfc14 edit

Επιπρόσθετα, έχουμε πολλά και καλά φάρμακα για τη ρύθμιση της υπέρτασης και μάλιστα με τη μορφή έτοιμων συνδυασμών δύο ή τριών διαφορετικών φαρμάκων σε ένα χάπι. Με τους έτοιμους συνδυασμούς φαρμάκων βελτιώνεται η συμμόρφωση στη θεραπεία και η ρύθμιση των υπερτασικών ασθενών.

Η αποτελεσματική θεραπεία της υπέρτασης οδηγεί σε ευεργετική μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νεφροπάθειες που οδηγούν σε τεχνητό νεφρό κ.τ.λ.) και των καρδιαγγειακών θανάτων, αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπερτασικών ασθενών.

Η υπέρταση δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, οπότε θα πρέπει να γίνεται σωστή και τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση. 

Η στενή συνεργασία του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να καρπωθούμε το πλήρες όφελος, με μείωση θανάτων και αναπηριών, καθώς επίσης και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής.

   DSC6656

--------
Mediterraneo First Care – Athens
Εγκαινιάζοντας το Πολυϊατρείο Mediterraneo First Care στην Αθήνα, μέσα στο εμπορικό κέντρο City Plaza στη Γλυφάδα, διευρύναμε την παρουσία μας στο χώρο της Υγείας, προσθέσαμε νέες υπηρεσίες, αυξήσαμε τα σημεία επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας.
Οι υπηρεσίες του Mediterraneo First Care - Athens, είναι απόλυτα συντονισμένες με αυτές του Mediterraneo Hospital και βασίζονται στην τήρηση αυστηρών κλινικών πρωτοκόλλων, στην εφαρμογή ασφαλών συστημάτων πληροφορικής, αλλά και στη χρήση εξελιγμένων εργαλείων υποστήριξης κλινικών αποφάσεων. Οι δύο δομές, επικοινωνούν με ψηφιακά συστήματα και λειτουργούν με συμπληρωματικές υπηρεσίες.
Mediterraneo First Care – Santorini
Μετά το “Boutique Hospital” και την καινοτόμο σύλληψη της ιδέας του Mediterraneo First Care στη Γλυφάδα, ο Όμιλος του Mediterraneo Hospital αναπτύσσεται με τη δημιουργία ενός πολυϊατρείου – διαγνωστικού κέντρου στην Σαντορίνη, το οποίο στεγάζεται σε ένα άκρως εναρμονισμένο με το νησί κτήριο και πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες του μοναδικού αυτού νησιού, οι οποίοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες του πολυϊατρείου – διαγνωστικού κέντρου.

Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

12 Years ONDECK wishes

Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδησεις

Αριάδνη Παρασκευή Σπανάκη – Οδυσσέας Εμμανουήλ Σπανάκης

Ιστιοπλοΐα: Τριπλή πρόκριση στους Ολυμπι…

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίθηκαν οι Βύρων Κοκκαλάνης, Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης...

Ειδησεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style