Οδηγός πόλης: Μία μέρα στον Πειραιά

a day in piraeus city guide

Ένα γεμάτο 24ωρο σε μια σύγχρονη πόλη που έχει να προσφέρει κάτι σε όλους.

Από τη Βιβή Μωραΐτου

103 view

Με τη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής και εντός οπτικού πεδίου σχεδόν από όποιο σημείο του κι αν βρεθεί κανείς, ο Πειραιάς διαθέτει αναρίθμητες επιλογές ικανές να ικανοποιήσουν κάθε τύπο επισκέπτη. Με αφετηρία άλλοτε την περιοχή του χιλιοτραγουδισμένου λιμανιού του κι άλλοτε το ολοζώντανο κέντρο του, ακολουθώντας διαδρομές, που αναπόφευκτα καταλήγουν στο ευρύ παραλιακό του μέτωπο, η πόλη κρατάει τόσο τα σκήπτρα της γαστρονομίας, της διασκέδασης και του shopping όσο και εκείνα της ναυτικής παράδοσης και του πολιτισμού. 

Αρχιτεκτονικά Διαμάντια

Από την εποχή που ο Ερνέστος Τσίλλερ σχεδίασε την Συνοικία των Επαύλεων στην πλατεία Αλεξάνδρας ως το σήμερα που ο Πύργος του Πειραιά γίνεται πράσινος, η πόλη έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά κτήρια - σταθμούς στην αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης.

shutterstock 2252743591edit

Σταθμός ΗΣΑΠ & Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων
Aκτή Καλλιμασιώτη, ΒΑ γωνία του λιμανιού
Πρόκειται για τον τερματικό σταθμό της γραμμής του ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικών Σιδηρόδρομων Αθηνών-Πειραιώς), το εντυπωσιακό κτίριο του οποίου με τα  εκλεκτικιστικά στοιχεία και τον μεγάλο αψιδωτό, διάφανο θόλο είναι έργο του αρχιτέκτονα Iωάννη Aξελού και κατασκευάστηκε το 1928-29.
Στο σταθμό λειτουργεί από το 2005 το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και αποτελεί μια αναδρομή στην κατασκευή και εξέλιξη ενός από τα σημαντικότερα έργα μαζικών μεταφορών της Αθήνας (Ώρες λειτουργίας. Τρίτη-Κυριακή: 9:00 - 14:00, museum-synt-isap.gr)

shutterstock 1766625896

Πύργος Πειραιά
Ακτή Ποσειδώνος 2
Το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα (84μ.) στέκεται αγέρωχο δεσπόζοντας στην πόλη του Πειραιά. Με 24 ορόφους σε σχέδια των Ι. Βικέλα, Δ. Μολφέση και Α. Λοΐζου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972 και ολοκληρώθηκε το 1982. Τον Οκτώβριο του 2023 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή του στον πρώτο ψηφιακό και βιοκλιματικό, δηλαδή τον πρώτο «πράσινο», ουρανοξύστη της Ελλάδας.

dimotikotheatropiraeus 18

Δημοτικό Θέατρο
Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32
Σύμβολο του κέντρου του Πειραιά, στο επιβλητικό και μεγαλόπρεπο κτίριο, με τα αετώματα και τους αράβδωτους κορινθιακού ρυθμού κίονες, το οποίο αποπερατώθηκε το 1895 και φέρει την υπογραφή του περίφημου αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου, φιλοξενούνται από τις σημαντικότερες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου (dithepi.gr). Αληθινό αρχιτεκτονικό στολίδι παραπέμπει σε ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως εκείνα της Όπερας του Μονάχου, της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου και του Θεάτρου Μπαλσόι στη Μόσχα. Το Foyer Café Bistrot, το οποίο λειτουργεί στον χώρο του Δημοτικού θεάτρου με την νοσταλγική ατμόσφαιρα συνδέει τις μνήμες του παρελθόντος με το παρόν και το σύγχρονο θεατρικό γίγνεσθαι.

Δημοτική Πινακοθήκη
Φίλωνος 29 & Νοταρά 28, 185 35

Το διώροφο νεοκλασσικό του 1899, σε σχέδια του Εμμ. Παπακωνσταντίνου με πρότυπο το Ταχυδρομικό μέγαρο της Γενεύης κατασκευάστηκε  για να στεγάσει το Ταχυδρομείο, το Τηλεγραφείο και το Τηλεφωνείο. Σήμερα, λειτουργεί εκεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων τέχνης Ελλήνων ζωγράφων του 20ου αιώνα, γλυπτά του Γεωργίου Καστριώτη, την συλλογή του σκηνογράφου Π. Αραβαντινού κ.ά. (Ώρες λειτουργίας :Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 14:00, piraeus.gov.gr)

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς 185 35

Eίναι γνωστό και ως Μέγαρο Στρίγκου, καθώς αγοράστηκε το 1917 από τον έμπορο, τραπεζίτη και πολιτικό Γεώργιο Στρίγκο, ο οποίος ολοκλήρωσε τις εργασίες επέκτασής του το 1927. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Μέγαρο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και μεταπολεμικά στέγασε τη Λέσχη Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με τη μεσολάβηση του φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ, αγοράστηκε από τη Γαλλική Πρεσβεία και έγινε η έδρα του Γαλλικού Ινστιτούτου Πειραιά. Από το 2006 ανήκει στην οικογένεια Λασκαρίδη και από το 2009 στεγάζει την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και τη Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος.

Οικία Πατσιάδου
Πλατεία Αλεξάνδρας, Πειραιάς 185 34

Η πολυτελής κυκλική έπαυλη του 1894 βρίσκεται στην Συνοικία Τσίλλερ ή Συνοικία των Επαύλεων, αφού στην περιοχή ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ οικοδόμησε θερινές οικίες για την βασιλική οικογένεια της Ελλάδας και τους επιφανείς της εποχής όπως της οικογένειας Μπενάκη. Η οικία του αλευροβιομηχάνου Παναγιώτη Πατσιάδη (σημερινή ιδιοκτησία Σταυριανάκου) είναι η μόνη από τις επτά που σώζεται σήμερα.


Piraeus Archwalks

«Αρχιτεκτονικές Διαδρομές στον Πειραιά» (Piraeus Archwalks) ονομάζεται η  εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη σχεδιασμένη από την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Δρ. Ελένη Κανετάκη και την εταιρεία Αιγαίου Solutions. Η εφαρμογή, που περιλαμβάνει τέσσερις προγραμματισμένες διαδρομές-ξεναγήσεις στην πόλη του Πειραιά έλαβε βραβείο Tourism Awards 2023 στην κατηγορία Πολιτιστικός Τουρισμός. Εκτός από τα αρχιτεκτονικά διαμάντια η εφαρμογή αποτελεί ξενάγηση και στους Αρχαιολογικούς Χώρους του Πειραιά από το Αρχαίο Θέατρο Ζέας, την Σκευοθήκη του Φίλωνος ως τις Αστικές Πύλες (Π’ του Άστεως) που είναι μέρος των Μακρών Τειχών.  Μάθετε περισσότερα για την εφαρμογή στο piraeusarchwalks.gr

Λιμάνι δεν είναι μόνο ένα!

Πέρα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και του κόσμου τόσο σε εμπορική κίνηση όσο και επιβατών, ο Πειραιάς έχει να καμαρώνει για δύο ακόμα λιμάνια!

Πασαλιμάνι, το κοσμοπολίτικο
Ακτή Μουτσοπούλου
Με το όνομα που απέκτησε επί Τουρκοκρατίας επειδή εκεί κατέβαιναν οι πασάδες με το χαρέμι τους αποκαλούν μέχρι σήμερα οι Πειραιώτες, το λιμάνι της Ζέας, όπου και η ομώνυμη μαρίνα. Για κάποιους είναι το ελληνικό Μόντε Κάρλο καθώς τα ιστία των σκαφών, που είναι αραγμένα εκεί γίνονται ένα με το αστικό τοπίο. Σήμα κατατεθέν του το πέτρινο  Ρολόι στην συμβολή της Ακτής Μουτσοπούλου με την Λεωφ. Γρ. Λαμπράκη. Η βόλτα κατά μήκος της προκυμαίας του, πάνω από την μαρίνα και ως την πλατεία Αλεξάνδρας με το μοντέρνο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Παν. Τανιμανίδη είναι η πιο κλασική περαντζάδα στην πόλη. Ανάμεσα στα πολλά εστιατόρια και καφέ της περιοχής ξεχωρίζει το all day café bar restaurant Belle Amie (πεζόδρομος Αγγ. Μεταξά 11), με τη vintage αισθητική να συνάδει με το νεοκλασικό στο οποίο στεγάζεται και τη γεμάτη λουλούδια αυλή του.

shutterstock 1022497300edit

Μικρολίμανο, το γραφικό
Το άλλοτε Τουρκολίμανο ή λιμένας Κουμουνδούρου ανήκει στα πιο όμορφα και αγαπημένα σημεία του Πειραιά. Ξεκινώντας από το στενό κανάλι με τις ψαρόβαρκες και τα γεφυράκια που το συνδέουν με το καταπράσινο πάρκο του ΣΕΦ (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), η ακτή Κουμουνδούρου καταλήγει στο Ιστιοπλοϊκό Όμιλο. Το πρόσφατο έργο της ανάπλασής του προσφέρει σήμερα μια από τις πιο απολαυστικές βόλτες πάνω στη θάλασσα. Κατά μήκος της διαδρομής παρατάσσονται το ένα δίπλα στο άλλο κομψά καφέ, κεφάτα μπαρ και εστιατόρια που καλύπτουν κάθε γαστριμαργικό γούστο, από ασιατική μέχρι ανατολίτικη. Εξακολουθεί να αποτελεί παράδεισο ψαροφαγίας με κλασικές, ελληνικές ψαροταβέρνες  αλλά και υψηλή γαστρονομία στο Varoulko Seaside του chef Λευτέρη Λαζάρου, του οποίου τα ιδιαίτερα πιάτα έχουν λάβει αστέρι Μichelin (Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, varoulko.gr).

shutterstock 2241507395

Το πανόραμα της Καστέλλας
Είναι η βεράντα του Πειραιά! Δεσπόζει πάνω από το Μικρολίμανο προσφέροντας ανεμπόδιστη πανοραμική θέα στη θάλασσα του Σαρωνικού. Κατά μήκος της Λεωφόρου Παπαναστασίου, αλλά και στα κάθετα στενά συναντά κανείς επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά αλλά και σημεία όπου νιώθει πραγματικά ότι βρίσκεται σε νησί. Στην κορυφή του λόφου η εκκλησία και το πάρκο του περίφημου Προφήτη Ηλία δίνουν το όνομα στην γειτονιά με τα στενά σοκάκια. Εκεί βρίσκεται και το Βεάκειο, το ανοιχτό θέατρο με το εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και συναυλιών, που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς (opanpireas.gr/veakeio-theatro/).
Στις κλασικές επιλογές για καλή ιταλική κουζίνα και εξαιρετικά κοκτέιλ με θέα ανήκει το Tony Bonano στο σημείο «Σκαλάκια» της Καστέλλας (Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 63).
Στα new entries το ξενοδοχείο The Alex Monte Kastella  προσφέρεται όχι μόνο για διαμονή για αλλά και για καφέ, smoothies και φροντισμένα snacks στο outdoor patio The Botanist, καθώς και για δείπνο στο rooftop εστιατόριο NΕΣΤ με απρόσκοπτη θέα ως την στην Ακρόπολη και το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 109, santikoscollection.com/thealex).

Παραλία Βοτσαλάκια

Η αμμουδιά της απλώνεται κάτω από τον λόφο της Καστέλλας και προς το Πασαλιμάνι.  Στα Βοτσαλάκια ή αλλιώς στην Ακτή Απόλλωνα, λειτουργεί οργανωμένη πλαζ ελεύθερη για το κοινό, ενώ φιλοξενεί από κολυμβητήριο και γήπεδα μπάσκετ και τένις μέχρι θερινό σινεμά.  (Λεωφ. Βασ. Παύλου 10).

Shopping Time
Με αφετηρία την Πλατεία Κοραή απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, όπου και ο σταθμός του Μετρό, ξεκινάει μια εξόρμηση σε μια από τις πιο ενημερωμένες αγορές της Αττικής. Αναρίθμητα καταστήματα κάθε είδους και για κάθε βαλάντιο -από τις πιο σικάτες επώνυμες μπουτίκ ως τις μεγαλύτερες αλυσίδες- καλύπτουν κάθε ανάγκη και γούστο. Από τη συμβολή της Λεωφ. Γρ. Λαμπράκη με την Βασ. Γεωργίου κοντά στο Πασαλιμάνι ως την Ηρώων Πολυτεχνείου προς τις πλατείες Τερψιθέας εκτείνεται μια ατέλειωτη γκάμα καταστημάτων.
Φυσικά, ο πεζόδρομος της Σωτήρος Διός και των πέριξ κάθετων οδών είναι το απόλυτο shopping hotspot!

DSC04655

Editor’s Choice

  • Μöte

New Entry! Ο πιο εμπορικός πεζόδρομος του Πειραιά απέκτησε το πιο zen spot για καφέ. Το σκανδιναβικό design (möte σημαίνει συνάντηση) συναντά στο ισόγειο ενός νεοκλασικού του 1936 την κουλτούρα του coffee speciality. Ο βραβευμένος διεθνούς φήμης Έλληνας barista Στέφανος Δωματιώτης και η ομάδα του Create επιμελήθηκαν του coffeeproject, που είναι ο νέος πόλος έλξης.

Σωτήρος Διός 30 και Πραξιτέλους 154, Πειραιάς, mote.gr

  • Barrique Port
    Αν κάπου οφείλει κανείς να φάει κανείς κρέας σε ένα άντρο ψαροφαγίας όπως είναι ο Πειραιάς, είναι εδώ! Με περισσότερες από 200 ετικέτες κρασιού και εκλεκτά κρέατα και κρέατα ωρίμανσης σε μεγαλειώδεις κοπές και μελετημένο ψήσιμο δεν κέρδισε τυχαία Χρυσή Υποψηφιότητα Premium Meat Tastes στον Πανελλαδικό Θεσμό Βραβείων Ποιότητας & Γεύσης Golden Awards 2023
    Φίλωνος 66 & 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς, barriqueport.gr
  • CHE Cocina Y Barra Sudamericana
    Μακράν η καλύτερη tequila margarita, το πιο τραγανό μοσχάρι chimichanga (γενικά η κουζίνα της Νότιας Αμερικανικής στα καλύτερά της) και εγγυημένη party ατμόσφαιρα σε ένα νεοκλασικό του 1880, του οποίου η αυλή έχει μετατραπεί σε μεξικάνικη χασιέντα.
    Καραΐσκου 151, Πειραιάς, cherestaurant.g

 

Τα πιο Δημοφιλη > Life

Πάσχα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Πασχαλινές συνθέσεις δώρων και εντυπωσιακά σοκολατένια αυγά στο GB Corner Gifts & Flavors

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style