Η νέα γαστρονομική σκηνή της Αθήνας

i nea gastronomiki skini tis Athinas

Η δυναμική της αθηναϊκής γευστικής σκηνής ενισχύεται για μία ακόμα χρονιά με νέες γαστρονομικές αφίξεις και hot προτάσεις εστίασης που δικαιώνουν απόλυτα τη φήμη της πόλης ένας εκ των κορυφαίων γαστρονομικών προορισμών της Ελλάδας.

Υψηλή γαστρονομία, ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις που συνδυάζονται άψογα με διεθνείς κουζίνες και βραβευμένοι σεφ που καταθέτουν τις δικές τους ξεχωριστές γευστικές προτάσεις στη μοντέρνα γαστρονομική σκηνή της πρωτεύουσας. Στην Αθήνα του 2023, το κεφάλαιο του fine dining μεγαλώνει, εξελίσσεται –όπως πάντα με άποψη- και εμπλουτίζεται με δυνατά εστιατορικά concept και υπογραφές ταλαντούχων σεφ, που μας στρώνουν το τραπέζι με εμπνευσμένες δημιουργίες και αναπάντεχους συνδυασμούς που τιμούν την εντοπιότητα και την εποχικότητα.

Από τις πιο πολυσυζητημένες προτάσεις της φετινής χρονιάς, το Pharaoh που άνοιξε στην εκπνοή του 2022 στα Εξάρχεια, δημιούργησε από την πρώτη μέρα ουρές για ένα τραπέζι. Οι δημιουργοί του, ο γνωστός σεφ και restaurateur Μανώλης Παπουτσάκης, ο ταξιδιωτικός και γαστρονομικός δημοσιογράφος, Φώτης Βαλλάτος, ο ειδικός του κρασιού, Perry Παναγιωτόπουλος και ο βαρύτονος, Δημήτρης Πλατανιάς, έστησαν έναν ιδιαίτερα ιδιόρρυθμο χώρο με βιομηχανικά στοιχεία, που συνδυάζει βινύλια, ωραία ατμόσφαιρα, άφθονο κρασί με περισσότερες από 300 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, και μια καλοφτιαγμένη ελληνική κουζίνα που τιμά την παράδοση και μαγειρεύεται αποκλειστικά σε ξυλόσομπες. Η επιτυχία του αθηναϊκού wine restaurant επισφραγίστηκε και με το βραβείο “New Arrival Of The Year” από τον έγκριτο γαστρονομικό θεσμό La Liste, ενώ το εστιατόριο ήταν ανάμεσα στους μεγάλους νικητές των φετινών βραβείων ελληνικής κουζίνας του Αθηνοράματος. (Σολωμού 54, Εξάρχεια)

Delta

Μεταξύ των βραβευθέντων στα Mediterranean Special Awards 2023 του La Liste ήταν και το Delta Restaurant, με επικεφαλής το χαρισματικό δίδυμο Γιώργος Παπαζαχαρίας - Θάνος Φέσκος, που ξεχώρισαν για τις πρωτοποριακές τεχνικές τους, τον σεβασμό τους προς την πρώτη ύλη, αλλά και τη zero waste νοοτροπία που διέπει τη λειτουργία του εστιατορίου. Με βασικό αξίωμα «καμία απώλεια - καμία σπατάλη», το Delta Restaurant, με δύο αστέρια Michelin στο ενεργητικό του, υιοθετεί ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας που σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στη συνείδηση του κοινού, τη σημασία της αειφορίας στη γαστρονομία. (deltarestaurant.gr)

Geco 1

Επιστρέφουμε στην καρδιά της Αθήνας, στον αριθμό 18 της οδού Λέκκα, για ένα ακόμα ραντεβού της υψηλής γαστρονομίας με την αστική κομψότητα, που κλείνει το εστιατόριο Geco του πεντάστερου ξενοδοχείου Gatsby Athens. Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, το νέο hangout meeting spot της πόλης υπόσχεται ένα γευστικό ταξίδι υψηλών προδιαγραφών με τις υπογραφές του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Executive Chef του ξενοδοχείου, Panagiotis Flakas, εστιάζοντας στις εξαιρετικές γεύσεις και στην πηγή της πρώτης ύλης. Στην πιο ατμοσφαιρική στοά της Αθήνας, το δίδυμο του θρυλικού Funky Gourmet, με 2 αστέρια Michelin, μαζί με τον πολυβραβευμένο σεφ Παναγιώτη Φλάκα, δίνουν τον ορισμό της γαστρονομικής απόλαυσης σε ένα comfort all day menu με brunch, lunch και dinner προτάσεις και signature πιάτα, όπως τα “12 hours slow cooked lamb neck”, “Seafood popsicles”, “Tuna Kebabs”, “Prime short rib burgers” “Greek Cacio e Pepe” κ.α. (Lekka 18, Athens)

Geco 2

Nido

Για “Good Vibes & Funky Bites” κατευθυνόμαστε στο NiDo, το νέο γαστρονομικό στέκι του Νίκου Θωμά στο Κολωνάκι. Το αδελφάκι του αγαπημένου Simul ξεφεύγει από την αυστηρή έννοια του εστιατορίου και του μπαρ, καταθέτοντας μία ξεχωριστή μπιστρονομική πρόταση που συνδυάζει γεύση, ποτό και μουσική, σε έναν καλοστημένο industrial χώρο που ξέρει καλά πώς να σε κάνει να χαλαρώσεις και να περάσεις όμορφα. Στο μενού του NiDo Athens, οι προτάσεις που ακολουθούν τη φιλοσοφία του μοιράσματος παντρεύουν διάφορες γευστικές κουλτούρες του κόσμου -στρείδια σε τρεις εκδοχές, η μία καλύτερη από την άλλη, ταρτάρ μοσχάρι με bonito mayo, καραμελωμένο κρεμμύδι και porchinni powder, λαχταριστές τηγανίτες πατάτες με fermented ketchup και truffle mayo, Yaki που μαγεύουν τους ουρανίσκους και κρατσανιστή πανσέτα με ketchup ανανά και ρέβα σε ζύμωση- ενώ η πλούσια wine και cocktail list συνοδεύει με επιτυχία τόσο το φαγητό όσο και το κέφι. (nidoathens.gr)

Seeds

Μία διαφορετική προσθήκη στην εστιατορική σκηνή της πόλης αποτελεί το Seeds στη συμβολή Ουμπλιανής και Διοχάρους στα Ιλίσια, στο χώρο που γνωρίσαμε το CTC πριν αλλάξει γειτονιά. Το νέο εγχείρημα υπογράφει ο Δήμος Σαμουράκης (7 Food Sins – Πλάκα, La Maison – Σαντορίνη), ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του με τον φίλο του, Αλέξανδρο Μπελλώνια, με πηγή έμπνευσης τον σπόρο που συμβολίζει τη γέννηση και την άνθιση ενός νέου μοναδικού οράματος. Τα 4 μενού (3 και 1 vegan) είναι εναρμονισμένα με την εποχικότητα των υλικών και ανανεώνονται ανάλογα, ενώ σε συνεργασία με τράπεζες σπόρων, ο στόχος είναι να μετουσιώσουν τη φιλοσοφία τους σε μια ιδιόκτητη έκταση, όπου τα λαχανικά τα μυρωδικά και τα φρούτα που χρησιμοποιούνε να είναι δικής τους παραγωγής ή συγκομιδής από τη φύση. (seedsrestaurant.gr)

Taste the south way of life

Upon

Με κατεύθυνση τα νότια προάστια, κάνουμε στάση στο Upon, το νέο all-day bistrot στην πλατεία Ντάβαρη στο Παλαιό Φάληρο, με σεφ τον Γρηγόρη Κίκη, συνιδιοκτήτη του Hervé, του fine dining εστιατορίου με τη σφραγίδα του Ερβέ Προνζάτο. Ο μοντέρνος χώρος με τα ρουστίκ στοιχεία και τις μεγάλες τζαμαρίες περιστοιχίζεται από φυτά που δημιουργούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Το μαγαζί σερβίρει από εκλεκτούς καφέδες και brunch μέχρι μεσημεριανό και βραδινό, συνοδεία εκλεκτών κοκτέιλ και κρασιών, η έμφαση στα οποία γίνεται εύκολα αντιληπτή από τη μεγάλη walk-in κάβα που φέρει πληθώρα ετικετών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Με τον Θοδωρή Καράι να εκτελεί χρέη head chef, το Upon προσφέρει ένα comfort διεθνές μενού με signature πιάτα smash burger, vitello tonnato, σεβίτσε λαβράκι, κεφτεδάκια, flat bread με pulled pork και γεμιστά κανελόνια. (Δημοκρατίας 33, Παλαιό Φάληρο)

DB One 1

Για φανατικούς κρεατοφάγους, δύο νέες αφίξεις στη Γλυφάδα προτείνουν μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία για τους λάτρεις της καρνιβορικής κουζίνας.

DB One 2

Στην οδό Κύπρου, το DB.One, το νέο premium steak house των νοτίων, απευθύνει πρόσκληση στο κοινό σε μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία με πρωταγωνιστές τις εξαιρετικές πρώτες ύλες από Αμερική, Αυστραλία και Ιαπωνία. Τα ηνία της κουζίνας έχει ο σεφ Ulas Tunc, πρώην head chef του "Nusr-Et" σε Μύκονο και Ντουμπάι), που επανασυστήνεται στο αθηναϊκό κοινό μέσα από το πρωτότυπο concept restaurant, δημιουργώντας γαστρονομικά αριστουργήματα. Ο επισκέπτης του DB.One επιλέγει το κρέας της αρεσκείας του πριν αυτό «επεξεργαστεί» καταλλήλως από τους δεξιοτέχνες της κουζίνας, που έχουν εμπειρία και εξειδίκευση στην καρνιβορική γαστρονομία, με απώτερο στόχο να φτάσει στο τραπέζι του στην καλύτερη δυνατή υφή και, ασφαλώς, γεύση. (db.one)

Εξίσου δυνατή καρνιβορική εμπειρία επιφυλάσσει και το Beastalis στην αρχή της οδού Κύπρου. Στον νέο προορισμό για meat-lovers στη Γλυφάδα, ο Γιάννης Μπισταλής, με μακρά προσωπική εμπειρία και βαθιές γνώσεις στον χώρο, έφερε στην περιοχή ένα νέο και ξεχωριστό γαστρονομικό concept, αυστηρά για λάτρεις του είδους. Εδώ θα απολαύσετε το κρέας στην πιο ποιοτική μορφή του, ψημένο με μοναδικές τεχνικές, πολλές εκ των οποίων δεν συναντάς συχνά, ενώ την ίδια στιγμή, η μεγάλη και προσεγμένη αίθουσα που προορίζεται για private dining, φιλοξενεί events και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. (beastalis.com)

Beastalis 2

Τα πιο Δημοφιλη > Life

Πάσχα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Πασχαλινές συνθέσεις δώρων και εντυπωσιακά σοκολατένια αυγά στο GB Corner Gifts & Flavors

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style