Καλοκαίρι στις Μικρές Κυκλάδες

kalokairi stis mikres kyklades

Ανέγγιχτοι παράδεισοι του Αιγαίου μας θυμίζουν ότι εκπλήξεις στα ελληνικά αρχιπελάγη δεν σταματούν ποτέ.

Λευκές αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά, μεσημεριανή siesta παρέα με ένα καλό βιβλίο, λουκούλλεια γεύματα σε παραδοσιακές ταβέρνες, χαλαρές βόλτες σε αυθεντικές Χώρες: εικόνες ελληνικού καλοκαιριού για εκείνους που αναζητούν το απόλυτο ζεν των διακοπών. Τους εραστές της νησιωτικής ζωής που κινείται στους δικούς της ρυθμούς και αν τους ακολουθήσετε κι εσείς, θα ανακαλύψετε τα στολίδια των Ανατολικών Κυκλάδων: Κουφονήσια, Ηρακλειά, Δονούσα και Σχοινούσα. Τέσσερις μικρές θαλασσινές κουκίδες στο Αιγαίο, μαζί με την ακατοίκητη Κέρο, αφηγούνται η κάθε μία τη δική της sui generis ιστορία.

Άλλα μικρότερα αλλά ακατοίκητα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων είναι τα Αβελονήσια, ο Άγιος Ανδρέας, η Άργιλος (ή Αγριλός), το Ασπρονήσι (ή Λιγάρι), το Βενέτικο, η Βούλγαρη, το Γλαρονήσι, η Κλιδούρα, ο Λάζαρος, οι νησίδες Μακάρες και Μελάντιοι, ο Μοσχονάς, η Οφιδούσσα, οι νησίδες Πλάκες, το Πλακί, η Πρασούρα, η Σκάνδια, το Σκυλονήσι και το Τσουλούφι.

 

Κουφονήσια

Koufonissia 4 4

Από τους πιο δημοφιλείς και γνωστούς προορισμούς των Μικρών Κυκλάδων, το Κουφονήσι -και συγκεκριμένα το Πάνω Κουφονήσι- έχει μπει στη νέα του εποχή ως ένα μικρό κυκλαδίτικο νησάκι, που εσωκλείει στα μόλις 5,7 τ. χλμ. του μία εκλεπτυσμένη πολυτέλεια που σε τραβάει σαν μαγνήτης. Το νησί διατηρεί αρκετά στοιχεία από τον παλιό του εαυτό -ανέγγιχτη φύση, ησυχία και ήμερο τοπίο- και την ίδια στιγμή ανακαλύπτει μια καινούργια, πιο εξωστρεφή πλευρά, που συνδυάζει αρμονικά το κυκλαδίτικο πνεύμα με το κοσμοπολίτικο. Το βλέπεις και το νιώθεις περπατώντας στα ασβεστωμένα γραφικά στενάκια του Χωριού, του βασικού οικισμού του νησιού, με τα νέα μαγαζιά που αντικαθιστούν την εναλλακτική πλευρά με μια πιο ποιοτική και εκλεκτική πτυχή, στον εμβληματικό Μύλο, στο λιμάνι, που έχει μετατραπεί σε ένα εξαίρετο πολιτιστικό concept store, στα νέα ξενοδοχεία που αγαπούν τόσο την πολυτέλεια όσο και την ευζωία, αλλά και στα παραθαλάσσια μαγαζιά που σέβονται την κουλτούρα του νησιού, χωρίς να ανεβάζουν το volume στη διαπασών.

Koufonissia 3 5

Στο κομμάτι των παραλιών, από την Άμμο μπροστά στο λιμάνι, μέχρι τον Φανό, την Ιταλίδα, το Πορί, την Πισίνα και το Γάλα, όποια και να επιλέξετε, όλες έχουν σήμα κατατεθέν τα λαμπερά, γαλάζια νερά. Για θαλασσινές περιηγήσεις, η εξερεύνηση του Κάτω Κουφονησίου θα σας φέρει μπροστά σε εξωτικές παραλίες και παραδεισένιους κόλπους, ενώ σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το Άνω Κουφονήσι, η ακατοίκητη Κέρος, εκτός από τις πανέμορφες παραλίες, έχει μεγάλη ιστορία, καθώς εδώ, όπως και στη διπλανή νησίδα Δασκαλειό, έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού, ο λεγόμενος «Θησαυρός της Κέρου».
Not to miss: Στη βόρεια και πιο απόκρημνη πλευρά του νησιού που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, θα συναντήσετε πολλές παραλίες – κρυμμένους παράδεισους. Η θέα από τους γκρεμούς πίσω από το Πορί αποκαλύπτει το μαγευτικό σκηνικό που ακολουθεί.

 

Ηρακλειά

Iraklia 1 12

Αν και τρείς ώρες είναι αρκετές για να γυρίσεις όλη την Ηρακλειά με τα πόδια, χρειάζεσαι πολλά καλοκαίρια για να ανακαλύψεις τον ανέγγιχτο κόσμο και την απλότητα των απολαύσεων που προσφέρει το μικροσκοπικό αυτό νησί στο δυτικότερο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος. Το κάποτε καλά κρυμμένο μυστικό των Κυκλάδων κρατάει καλά τις αποστάσεις του από τους έντονους ρυθμούς της γνώριμης καθημερινότητας, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές, με γαλαζοπράσινα νερά, μεγαλειώδη σπήλαια, όμορφα μονοπάτια για πεζοπορία και ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο. Στους δυο της γραφικούς οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο -το λιμάνι του νησιού- με την όμορφη θέα στη θάλασσα και την Παναγιά με τα άσπρα κυβόσχημα σπιτάκια, η ζωή κυλά σε διαφορετικούς ρυθμούς. Στις περιηγήσεις σας αξίζει να δείτε το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, το μεγαλύτερο των Κυκλάδων, με τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο, τον Άγιο Αθανάσιο, οικισμός μιας χαμένης κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, τον Προφήτη Ηλία, στον Πάπα, την υψηλότερη κορυφή του νησιού (420 μ.) με πανοραμική θέα σε όλες τις Κυκλάδες και τον εντυπωσιακό ναό της Παναγίας, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Στις αμμουδιές του Άγιου Γεωργίου θα βρείτε σκιά κάτω από τα αρμυρίκια, στη Βορινή Σπηλιά θα εξερευνήσετε τον εντυπωσιακό βυθό, στην Αλιμιά θα καταδυθείτε στο ναυάγιο αεροπλάνου από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στο αμμουδερό Λιβάδι και στις βοτσαλωτές ακτές Τουρκοπήγαδο, Αμμούδι του Μέριχα, Καρβουνόλακκος και όρμος Μέριχα θα απολαύσετε τα κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά και στη νότια πλευρά του νησιού θα ανακαλύψετε γραφικούς όρμους, προσβάσιμους μόνο με σκάφος.
Not to miss: Στις 28 Αυγούστου, παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στον χώρο του ομώνυμου σπηλαίου, ο εσπερινός που τελείται υπό το φως εκατοντάδων κεριών δημιουργεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα και ακολουθεί πανηγύρι.

Iraklia 4 9

Σχοινούσα

Schinoussa 2 2

Αγαπημένος προορισμός ψαγμένων ταξιδιωτών, ιδιοκτητών σκαφών και ιστιοπλόων, η μικρή Σχοινούσα συστήνει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την αυθεντική ταυτότητα των Μικρών Κυκλάδων. Στα μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, το πιστό ελληνικό και διεθνές fun club της ανυπομονεί να βρεθεί για μία ακόμα χρονιά στην κουκλίστικη Χώρα με τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπιτάκια πνιγμένα στους βασιλικούς και τις μπουκαμβίλιες. Να δέσει στο απάνεμο Μερσίνι, παλαιότερη κρυψώνα των πειρατών και σήμερα ένα από τα ασφαλέστερα καταφύγια μικρών σκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο. Να περπατήσει σε μονοπάτια γεμάτα περιβόλια και φοίνικες και να απολαύσει την ομορφιά στη μικροσκοπική Μεσαριά, περιτριγυρισμένη από πλούσιους, καταπράσινους μπαξέδες και αμπελάκια. Να γευτεί σε παραδοσιακές ταβέρνες τη βραβευμένη τοπική φάβα, φρέσκα ψάρια, αμπελοφάσουλα, ντόπιο κατσικάκι, πεντανόστιμα τυριά και πολλά ακόμα τοπικά εδέσματα. Και φυσικά να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά και να χαλαρώσει σε χρυσές αμμουδιές και παραλίες που όσο κόσμο και να έχουν, μπορείς πάντα να βρεις ένα πιο απόμερο σημείο, αν αυτό που αναζητάς είναι ηρεμία και privacy. Εκτός από τους παραδεισένιους γαλάζιους μικρούς κολπίσκους που έχουν την τύχη να ανακαλύψουν όσοι κάνουν τον γύρο του νησιού με σκάφος, οι όμορφες παραλίες είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού: από την απάνεμη Αλυγαριά, το δημοφιλές Τσιγκούρι, τις οικογενειακές παραλίες Λιόλιου και Λιβάδι, την εξωτική Ψιλή Άμμο με τα τιρκουάζ νερά, τη λευκή άμμο και έναν αμμόλοφο με θέα στην Αμοργό, μέχρι τη Φοντάνα, τον Αλμυρό, το Σιφνέικο, το Φύκιο και τον πιο μακρινό Γερολιμιώνας με τη ολόλευκη άμμο.

Schinoussa 1 3

Not to miss: Αν και το νησί είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των καταδύσεων και της πεζοπορίας, στο φαράγγι του Χάρακα μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην αναρρίχηση σε ένα πολύ ενδιαφέρον αναρριχητικό πεδίο, στον εντυπωσιακό ασβεστολιθικό σχηματισμό που αρχίζει από τη Χώρα και καταλήγει στον αιγιαλό, μεταξύ λιμανιού στο Μερσίνι και της παραλίας Τσιγκούρι.

 

Δονούσα

Donoussa 2 14

Το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων φωνάζει με όλη του τη δύναμη «καλοκαιρινή ραστώνη» σε ξανθές παραλίες με καταγάλανα νερά, παραδοσιακούς νησιωτικούς οικισμούς και διαδρομές μέσα στη φύση πλημμυρισμένες από τα μεθυστικά αρώματα κέδρων και μεσογειακών βοτάνων. Πρωτεύουσα, λιμάνι και κέντρο της ζωής είναι ο Σταυρός, χτισμένος αμφιθεατρικά, που κλέβει τις εντυπώσεις με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του από ολόλευκα σπιτάκια με μπλε παράθυρα και περιποιημένες αυλές γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια. Η Χαραυγή (Μεσαριά) και η Καλοταρίτισσα συμπληρώνουν τους γραφικούς οικισμούς του νησιού, ενώ το ορεινό χωριό Μερσίνη, χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά με τρεχούμενα νερά, πέτρινα σπίτια και οπωρώνες με βερικοκιές και ροδακινιές, και τη γραφική εκκλησία της Αγίας Σοφίας με τον γιγάντιο πλάτανο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο και την Αμοργό.
Όπως σε όλες τις Μικρές Κυκλάδες έτσι και στη Δονούσα οι παραλίες της είναι από τα πιο δυνατά σημεία του νησιού, ξεκινώντας ακόμα και από το λιμάνι, όπου βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίες με ξανθή άμμο. Στις νότιες ακτές θα κολυμπήσετε στα γαλάζια νερά του εξωτικού Κέδρου, με το ναυάγιο ενός γερμανικού πλοίου στο βυθό του, στο πανέμορφο Λιβάδι με την τεράστια λευκή αμμουδιά και στο πιο απομονωμένο Φύκιο με τον υπέροχο βυθό. Στη βόρεια πλευρά, οι τρεις βοτσαλωτές παραλίες στον οικισμό της Καλοταρίτισσας μοιάζουν με μια τιρκουάζ ακουαρέλα με διάφανα νερά.

Donoussa 1 15

Στα must see του νησιού υπολογίστε την περίφημη Φωκοσπηλιά με τον εντυπωσιακό βυθό με τις γαλάζιες ανταύγειες, που προσφέρει ένα υποθαλάσσιο υπερθέαμα στους λάτρεις των υποβρύχιων εξερευνήσεων και των καταδύσεων, ενώ για τους λάτρεις της πεζοπορίας το μονοπάτι Σταυρός - Όρμος Καλοταρίτισσας διασχίζει το μαγικό βουνό Πάπας μέσα από αμπελώνες, ελαιώνες και παλιά μεταλλεία σε μία όμορφη διαδρομή με θέα στο Αιγαίο.
Not to miss: Γνωρίστε τους ντόπιους για να μάθετε τα μυστικά του νησιού και διασκεδάστε στο πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου και της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου. Must taste το φημισμένο «πατατάτο», κατσικάκι στην κατσαρόλα με πατάτες, μαγειρεμένο με ντομάτα και μυρωδικά.

Τα πιο Δημοφιλη > Life

Bolivar Beach Club: Opening στις 27 Απριλίου με τους…

To Bolivar επιστρέφει θριαμβευτικά το Σάββατο 27 Απριλίου με καλεσμένους του Blend, τους Ιταλούς Djs/Producers...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style