METΕΩΡΑ: The Holy Land

Τα Μετέωρα είναι από τα μέρη του κόσμου που αξίζει να επισκεφθείς έστω μία φορά στη ζωή σου. Με ένα διαφορετικό επίπεδο ενέργειας, γνώσης και ιστορίας, η θέα και στο γεωλογικό αυτό θαύμα, αποκαλύπτει ένα ονειροπόλο σκηνικό πέρα από κάθε φαντασία.

 Ομορφιά, μεγαλοπρέπεια και πνευματικότητα. Τρεις λέξεις αποτυπώνουν το επιβλητικό  σύμπλεγμα από τους τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO, τα Μετέωρα εκτός από κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός, είναι η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρος. Αιώνες πριν, οι ερημίτες που βρήκαν καταφύγιο στους παλαιολιθικούς βράχους έφτιαξαν στις απότομες πλαγιές τους βυζαντινά μοναστήρια με μοναδικά κειμήλια και τοιχογραφίες. Σήμερα σώζονται οκτώ Ιερές Μονές, από τις οποίες είναι σε λειτουργία μόνο οι έξι: Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Ι.Μ. Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας (εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τo For Your Eyes Only του James Bond), Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και η Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου. Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία, για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων. Τον 14ο αιώνα ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα, ιδρύοντας τη μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Ακολούθησαν μοναχοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ιδρύοντας συνολικά 30 συνολικά μονές. Γενικά η μοναστική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε ύφεση στα χρόνια της παρακμής και της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της συνακόλουθης οθωμανικής κατάκτησης της Θεσσαλίας το 1393. Ωστόσο, από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως το 16ο αιώνα τα Μετέωρα γνωρίζουν τη μεγαλύτερή τους ακμή, καθώς ιδρύονται νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, τα οποία κοσμούνται με απαράμιλλης τέχνης αγιογραφίες. Με την πάροδο του χρόνου η μοναστηριακή αυτή πολιτεία άρχισε να ενισχύεται με μοναχούς για να φθάσει στο απόγειο της ακμής της γύρω στο 17ο αιώνα.

meteora 4074026 NEW

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, τα Μετέωρα δημιουργήθηκαν μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θάλασσα που κάλυπτε την περιοχή άρχισε να υποχωρεί, παρασέρνοντας και στοιβάζοντας πετρώματα στο βυθό, τα οποία με τα χρόνια σταθεροποιήθηκαν.

Ο παλαιότερος τρόπος πρόσβασης στις μονές των Μετεώρων ήταν η αναρρίχηση, η οποία τελικά δεν σταμάτησε ποτέ. Αν και τα παλιά χρόνια, οι μοναχοί και οι ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή με γυμνά χέρια προς αναζήτηση του θείου, σήμερα  η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ που έρχονται εδώ από κάθε γωνιά της γης. 

meteora 4494059 new

Οι αθλητές απολαμβάνουν κλασικές διαδρομές αναρρίχησης, δηλαδή μεγάλου μήκους και χωρίς περιττές ασφάλειες. Όλες έχουν χαραχθεί παραδοσιακά από κάτω προς τα πάνω και στα μάτια των αμύητων φαντάζουν ακατόρθωτες, καθώς αρκετές από αυτές ορθώνονται σχεδόν κάθετα σε ύψος μισού χιλιομέτρου.

Η αναρρίχηση είναι μεν ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κάποιος τη μοναδικότητα του τοπίου, ωστόσο οι περισσότεροι προσκυνητές – επισκέπτες χρησιμοποιούν τα σκαλοπάτια που έχουν λαξευτεί στα βράχια. Οι μαγευτικοί περίπατοι στα μονοπάτια, που κρύβουν με τον όγκο τους οι πελώριοι βράχοι, θα σας φέρουν στα βήματα των μοναχών που ήρθαν εδώ πριν από 15 αιώνες, αλλά και μπροστά στις σπηλιές στις οποίες αναζήτησαν το καταφύγιό τους. Η πεζοπορία στα  επιβλητικά Μετέωρα είναι ιδιαίτερα απολαυστική και μπορείτε να την κάνετε και οργανωμένα, με τη βοήθεια των εταιρειών εναλλακτικού τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για τους πιο δραστήριους, μια ακόμη εναλλακτική επιλογή είναι το ποδήλατο βουνού.

meteora 4655162 NEW

Η Καλαμπάκα, που στην ουσία είναι και η πύλη ανόδου προς τα Μετέωρα, κρύβει παραδοσιακά εργαστήρια αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα είδη. Επίσης, είναι η ιδανική βάση για βόλτες στα χωριά του Ασπροποτάμου και τα βλαχόφωνα, ως επί το πλείστον, χωριά της περιοχής. Ωστόσο, το πιο γραφικό και ομορφότερο χωριό της περιοχής, είναι το Καστράκι, χτισμένο ανάμεσα στους βράχους, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί ορμητήριο των αναρριχητών. 

sorin cicos tKLk2qVgYSs unsplash

Photo credit: Sorin Cicos / Unsplash

Σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα, με κατεύθυνση προς τα Τρίκαλα, θα βρείτε την ιστορική κοινότητα της Σαρακήνας. Εκεί υπάρχει το πιο μεγάλο πολύτοξο πέτρινο γεφύρι του νομού Τρικάλων, το περίφημο εξάτοξο γεφύρι της Σαρακήνας, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής.

Εξίσου υποβλητικό σκηνικό αποτελεί και το σπήλαιο της Θεόπετρας μόλις 4 χλμ έξω από την Καλαμπάκα. Στην ουσία πρόκειται για ένα σπήλαιο-αξιοθέατο με μια κύρια αίθουσα 500 τ.μ. περίπου. Ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο.

nikos kavvadas rEScHgCxCaQ unsplash

Photo credit: Nikos Kavvadas / Unsplash

Τα πιο Δημοφιλη > Life

Πάσχα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Πασχαλινές συνθέσεις δώρων και εντυπωσιακά σοκολατένια αυγά στο GB Corner Gifts & Flavors

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style