• web charter 02
  • web charter 03
  • web charter 01
  • web charter 04

Skoda Scala Spider: Το concept car που δεν περίμενες να δεις

Το όνομά του είναι Scala Spider και πρόκειται για το έβδομο κατά σειρά δημιούργημα των σπουδαστών της Skoda Academy!



Πρόκειται για μία επαγγελματική σχολή με μεγάλη ιστορία, που βρίσκεται στην έδρα της Skoda Auto, στη Μλάντα Μπόλεσλαβ της Τσεζίας. Ιδρύθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα και σε αυτήν φοιτούν νέοι και νέες που ονειρεύονται μία καριέρα στην αυτοκινητοβιομηχανία, είτε ως σχεδιαστές, είτε ως μηχανικοί είτε σε οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα τους ενδιαφέρει. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της σχολής είναι ότι παράλληλα με το θεωρητικό υπόβαθρο των σπουδών, φέρνει τους επαγγελματίες του αύριο σε άμεση επαφή με όλα τα στάδια σχεδιασμού, εξέλιξης και κατασκευής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, οι σπουδαστές καλούνται να πάρουν ένα μοντέλο της Skoda από τη γραμμή παραγωγής και, αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη, να το παρουσιάσουν σε μια άλλη μορφή, δίνοντάς του μία νέα ταυτότητα.

Skoda Scala Spider e1000x667

Για το εφετινό, έβδομο τέτοιο project στη σειρά, οι τελειόφοιτοι της σχολής αποφάσισαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μια ανοικτή έκδοση Spider του Scala. Ήδη από το φθινόπωρο του 2019, συνολικά 31 σπουδαστές – ανάμεσά τους και 5 γυναίκες – αφοσιώθηκαν στη δημιουργία μιας διθέσιας έκδοσης cabrio του εν λόγω μοντέλου. Αρχικά, επισκέφθηκαν το τμήμα σχεδιασμού της SKODA και συναντήθηκαν με τον Oliver Stefani, Επικεφαλής Σχεδιασμού της Skoda και την ομάδα του, αποτυπώνοντας τις πρώτες ιδέες τους στο χαρτί.

Skoda Scala Spider c1000x667

«Παρά την αυξανόμενη χρήση υπολογιστών και προσομοιώσεων, το σχέδιο, το χαρτί και η γραφίδα εξακολουθούν να αποτελούν ουσιαστικό μέρος της δουλειάς των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Με κάθε γραμμή στο χαρτί, μια ιδέα μετατρέπεται σε κάτι πραγματικό, μία σκέψη, ένα συναίσθημα, δημιουργείται μια εικόνα, στην πορεία γεννάται κάτι που το χαρακτηρίζουμε όμορφο και μας ελκύει. Ένα απλό σκίτσο είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα για τη μακρά και συναρπαστική πορεία προς ένα καινούργιο αυτοκίνητο», εξηγεί ο Oliver Stefani.

Skoda Scala Spider b1000x667

Οι προσπάθειες των σπουδαστών διακόπηκαν προσωρινά στην περίοδο της πανδημίας. Μετά από ένα υποχρεωτικό διάλειμμα που κράτησε περίπου δύο μήνες, οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τους καθηγητές τους κατάφεραν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους ενώ είχαν φροντίσει να περιορίσουν το χαμένο χρόνο μέσω μαθημάτων θεωρίας και τηλεδιάσκεψης. Πλέον, πρέπει να επισπεύσουν την κατασκευή του πρωτότυπου, αν θέλουν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα αποφοίτησης και να το παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Skoda Scala Spider f1000x667

Σχεδιάζοντας ένα πρωτότυπο και στη συνέχεια χτίζοντας το με το χέρι, οι μαθητευόμενοι βιώνουν μια μοναδική εμπειρία. Το - ακόμα ανώνυμο - έβδομο concept car των σπουδαστών, αναμένεται να αποκαλυφθεί μέσα στο καλοκαίρι.