Η Porsche Macan και η ομάδα Άνεμος Ελλάδας

mpek1

Tο 2015 βρίσκει τη Σοφία Μπεκατώρου προσηλωμένη ψυχή τε και σώματι, στην Ολυμπιάδα του 2016, που θα διεξαχθεί στο Ρίο. Ενώνοντας τις δυνάμεις της με τον επίσης κορυφαίο ιστιοπλόο συναθλητή της Κώστα Τριγκώνη, δοκιμάζει τις επιδόσεις της στο «Nacra 17», ένας σκάφος καταμαράν πληρώματος δύο ατόμων, -άνδρα και γυναίκας.

Το όνομα που έδωσαν σε αυτή την προσπάθεια οι δύο συναθλητές πρωταθλητές και καλοί φίλοι είναι: «΄Ανεμος Ελλάδας, Ρίο 2016». Η Σοφία σε μια από τις πολλές και διαφορετικές φάσεις της σκληρής της προετοιμασίας στην Eλλάδα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συναντά τη Macan S diesel, η οποία και την συντροφεύει στην καθημερινότητα της, στις δραστηριότητες των μικρών παιδιών της και στις εξαντλητικές προπονήσεις.

P.Τ.: Push Your limits: Πως τo αντιλαμβάνεται αυτό μια πρωταθλήτρια;

Τα όρια τα αντιλαμβάνομαι μόνο ως περιορισμούς, που αξίζει να τους σπρώξεις λίγο πιο πέρα, να τους μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο μακριά από ότι μια μέση κατάσταση ισορροπίας.

Σε ότι αφορά τα σωματικά μας όρια, αυτά σίγουρα έχουν κάποιο απόλυτο νούμερο που διαπιστωμένα απέχει κατά πολύ από εκείνο που εμείς συνήθως θεωρούμε ότι έχουμε. Σε συνδυασμό με τα πνευματικά όρια, όπου εκεί πια υπάρχουν ακόμη περισσότερα περιθώρια βελτίωσης.

mpek2

Είναι μια προσπάθεια, ένας «αγώνας» που με συναρπάζει, και με το οποίο παλεύω καθημερινά, κι όχι μόνο στις προπονήσεις. Δηλαδή πως με το μυαλό και την κατάλληλη δουλειά, θα μπορέσω να πετύχω την καλύτερη επίδοση ιδιαίτερα σε ένα άθλημα όπως το δικό μου, όπου θεωρείται «τεχνικό», η επίδοσή σου δηλαδή, η σωματική και πνευματική, πρέπει να συνδυαστεί και με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.

P.Τ.: Aνακαλύπτεις συνεχώς νέα όρια;

Κάθε μέρα προκαλώ τον εαυτό μου να κάνει ένα βήμα ακόμη πιο πέρα σε κάθε πρόκληση μικρή ή μεγάλη. Η πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι να προσαρμοστώ στο όριο των 24ωρών, καθώς αντλώ απίστευτη ενέργεια από την ιστιοπλοϊα και την όλη μας προετοιμασία σε συνδυασμό με την ιδιότητα μου ως μητέρα, ιδιότητα που από μόνη της είναι πολύ απαιτητική.

Εδώ, δυσκολεύομαι να βάλω όρια στον εαυτό μου. Πολλές φορές οι νύχτες γίνονται μέρες, οι ώρες ξεκούρασης ώρες γίνονται ώρες δουλειάς και αυτό μπορεί να συνεχιστεί για μήνες. Δεν είναι κάτι που επιδιώκω, απλά συμβαίνει, και σίγουρα δεν επιδρά πάντοτε θετικά.

Εκεί μπαίνει και η έννοια της ομάδας, το να μοιράζεσαι την προσπάθεια και να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Να μπορεί κάποιος να σου κάνει back up χωρίς να το ζητήσεις. Να δουλεύουν όλοι με ένα κοινό στόχο, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να το προκαλεί τεχνητά. Από την ομάδα μας αντλώ δύναμη και με ενδιαφέρει να μπορώ να την κινητοποιήσω για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο.

P.Τ.: Ποια είναι πιο δύσκολα να καταρριφθούν; Τα όρια της φυσικής αντοχής, αυτά που προσδιορίζονται από την ψυχική δύναμη ή από τη δύναμη του μυαλού;

Η φυσική αντοχή μας είναι το όχημα και γι αυτό πρέπει να προσέχουμε το σώμα μας. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Το μυαλό όμως είναι η μηχανή.Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε αυτό που μας συμβαίνει διαφοροποιεί και την αντίδρασή μας. Άλλοι αποτυγχάνουν και αλλάζουν ρότα και άλλοι αναλύουν τα λάθη, επανατοποθετούνται και ξαναπροσπαθούν.

Η ομάδα μας ο «ΑΝΕΜΟΣ» είναι ακριβώς αυτό. Μια συλλογική προσπάθεια από ανθρώπους που αγαπούν την ιστιοπλοϊα και αποδέχονται να μπουν ξανά σε διαδικασία κρίσης: να τσαλακωθούν, να πάνε στη μάχη, να ξεβολευτούν, να αποκωδικοποιήσουν το σκάφος, τη Nacra μας και να δώσουν την τελική απόδοση στους νέους με την ελπίδα, αυτοί να προχωρήσουν σε νέες, μεγάλες επιδόσεις.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, κάθε μέρα καλούμαστε να ξεπεράσουμε τα όρια μας μα πάνω από όλα τα στερεότυπα που μας καθηλώνουν σε συμπεριφορές που μας κρατούν μακριά από τα όνειρα μας.

mpek3

P.Τ.: Βλέπεις κάποιο κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσα στη Macan και στη Nacra;

Ναι. To πρώτο και βασικότερο αφορά στη σύλληψη της ιδέας.

Η Macan και η ομάδα Άνεμος Ελλάδας είναι μοναδικές, καθώς σχεδιάστηκαν από ανθρώπους που χαράζουν τη δική τους πορεία και δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν τα βήματα άλλων για να ξεχωρίσουν.

Όπως η Macan διακρίνεται για την «καρδιά της», το DNA της – τον κινητήρα της – έτσι και η ομάδα μας στηρίζεται στην ψυχή της και εμπνέεται από τις αξίες και τις αρχές που έχει ο Ολυμπισμός και λειτουργεί με βάση αυτές.

Η Macan δεν χαρακτηρίζεται μόνο για τις υψηλές επιδόσεις της αλλά και την εξελιγμένη τεχνολογία της. Με τον ίδιο τρόπο η Ομάδα Άνεμος Ελλάδας δεν στηρίζεται μόνο στις παλιές της επιτυχίες, αλλά χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες για να καταγράψει και να αναλύσει την επίδοση του σκάφους και να επιτύχει τη μέγιστη απόδοση του Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Τα πιο Δημοφιλη > Ειδησεις

MEDYS 2024

Ολοκληρώθηκε το 9ο Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Ναύπλιο το 9o Mediterranean Yacht Show (MEDYS) έπειτα από 5...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Η Omega διευρύνει τη συλλογή Speedmaster…

Μοντέλα τόσο σε χρυσό όσο και σε ατσάλι, καθένα με...

Style