Δοκιμάζουμε το Axopar 28 AC [Video]

axopar 12

Ταξιδεύουμε το νεοαφιχθέν Axopar 28 AC από το ομώνυμο Φινλανδικό ναυπηγείο μια ψυχρή μέρα του χειμώνα. Από το σκάφος αποβιβαστήκαμε στεγνοί, ξεκούραστοι ενώ είχαμε ανταλλάξει απροβλημάτιστα ποικίλες απόψεις με τους αξιότιμους συνεπιβάτες.

Αυτή ειναι και η φιλοσοφία του νέου σκάφους της Axopar 28 AC με έδρα την Φινλανδία: να προσφέρει άνεση στη διαβίωση και απόλυτη προστασία από τον αέρα, το spray της θάλασσας και το κρύο όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

axopar 18

H AXOPAR
Τα σκάφη Axopar είναι φιλανδικής κατασκευής και έκαναν πρεμιέρα στο Ναυτικό Σαλόνι του Ελσίνκι όπου και άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις τόσο για το design όσο και την ποιότητα κατασκευής. Η γκάμα περιλαμβάνει - έως τώρα – 5 μοντέλα το καθένα με το δικό του χαρακτήρα αλλά με κοινό παρανομαστή, την βελούδινη πλεύση ένεκα της αποδοτικής γάστρας και της χαμηλής κατανάλωσης. Σε συνδιαμό με το χαμηλό προφίλ διασφαλίζεται η άνετη διαβίωση και κυρίως το στεγνό ταξίδεμα ακόμη και σε ανεβασμένους καιρούς.

axopar 07

axopar 20

AXOPAR 28 AC

Το Axopar 28 AC είναι ένα ταχύπλοο με μοντέρνες γραμμές, λεπτή σιλουέτα και υψηλή ποιότητα καστασκευής. Με καθαρά σκανδιναβικό DNA και στοιχεία όπως η απλότητα, η ναυτική προσέγγιση σε θέματα εργονομίας, λειτουργίας, η Axopar προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με την χρήση του σκάφους εντός Μεσογειακού χώρου - αν και πολλά μίλια μακρυά από την γενέτειρα. Σε αυτό πρωτεύοντα στοιχεία είναι η ασφάλεια, η προστασία και χρήση όλες τις εποχές.

axopar 23

Το ολικό μήκος είναι στα 8,99 μέτρα συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας μπάνιου ενώ το μέγιστο πλάτος ειναι 2,85 μέτρα. To βύθισμα φτάνει τα 0,95 μέτρα και γάστρα είναι σε σχήμα V με διπλά Steps στο κέντρο, γωνία 22ο στον «καθρέπτη» και 65ο στην πλώρη. Η κατασκευή είναι από ενισχυμένο πολυεστέρα (GRP) και ο σχεδιασμός ανήκει στο επιτελείο του ναυπηγείου επικεφαλής του οποίου είναι ο Janne Viitala, στέλεχος σε πολλά και επιτυχημένα ναυπηγεία.

axopar 02

Πανοραμικά εξετάζοντας, το σκάφος είναι χωρισμένο σε 3 διαφορετικούς τομείς: στην πρύμνη όπου υπάρχει sun bed και φιλοξενεί 2-3 άτομα, στη καμπίνα όπου βρίσκεται ο χώρος διακυβέρνησης και καναπές 3 ατόμων και όπως θα δούμε απόλυτα προστατευμένος, και τέλος ο χώρος της πλώρης ο οποίος διαθέτει πτυσσόμενο τραπέζι, δυο καναπέδες στο κάτω μέρος των οποίων βρίσκεται αποθηκευτικός χώρος. Να σημειώθεί οτι σκάφος διαθέτει τουαλέτα η οποία ειναι προσβάσιμη από τη πλώρη.
Αναφορικά με το σύστημα πρόωσης, το Axopar 28 AC διατίθεται με εξωλέμβιους κινητήρες. Στο «καθρέπτη» εγκαθίστανται κινητήρες ισχύος από 150 έως 350 ίππων ανάλογα με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη σε ζεύγη ή μονά στοιχεία. Η δεξαμενή καυσίμου έχει χωρητικότητα 260 λίτρα

axopar 17

Η ΔΟΚΙΜΗ

Είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε το πρώτο σκάφος που έφτασε στην Ελλάδα, το Axopar 28 AC το οποίο προσφέρει δυνατότητα διανυκτέρευσης για 4 άτομα. Στο σκάφος επιβιβαστήκαμε 4 άτομα και στο «καθρέπτη» ήταν εγκαστημένο ένα ζεύγος κινητηρων από την Mercury Verado με συνολική ισχύ τους 350hp. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ποικίλες με βόρειους αρχικά και κατόπιν δυτικούς ανέμους εντάσεως από 10-15 έως και 18 μίλια/ώρα. Το σκάφος ταξίδεψε σε όλες τις πλεύσεις και σε διαφορετικό κυματισμό. Η εξωτερική θερμοκρασία ήταν 10-15 C, ως εκ τούτου οι επιβαίνοντες βρήκαμε μια αναπαυτική θέση στην καμπίνα. Αριθμητικά, η καμπίνα εκτός απο την θέση του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη διαθέτει ακριβώς από πίσω μια σειρά 3 καθισμάτων αυτοκινητιστικού τύπου. Η καμπίνα εκ φύσεως διασφαλίζει την απόλυτη προστασία από τον αέρα, το κρύο και το spray της θάλασσας ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την ανετη επικοινωνία μεταξύ των επιβαινόντων.

 

Ο θόρυβος από τους κινητήρες ακόμη και κοντά στις τελικές επιδόσεις είναι αισθητά μειωμένος ενώ χαρακτηριστικό ήταν ότι λόγω της απουσίας του αέρα η επικοινωνία των επιβαινόντων ήταν αβίαστη στους 30+ κόμβους. Με αυτά τα δεδομένα το ταξίδι στο Axopar 28 AC έχει μια διαφορετική διάσταση. Στη πράξη, επιμεικύνεται ο χρόνος χρήσης, έχεις τις προϋποθέσεις ναφιλοξενηθούν και αν τα συνταξιδέψουν νεότερα μέλη της οικογένειας ή ακόμη και ευαίσθητος πληθυσμός που δεν θέλει να αποχωρηστεί το σακάκι του και βεβαίως και δικαίως θέλει να παραμείνει στεγνός. Συγκεκριμένα σε ένα open, η αντίστοιχη δοκιμή με παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα απαιτούσε νιτσεράδες, σκουφάκια και ανάλογο εξοπλισμό. Εμείς πάντως επιβιβαστήκαμε με περιβολή γραφείου.

axopar 20

ΑΠΟ ΤΟ COCKPIT

Με πληρότητα εξοπλισμού, ρυθμιζόμενη θέση πλοήγησης, θέση standard για το iPad κα άριστη ορατότητα, το AXOPAR είναι σκάφος τόσο για όσους εισέρχονται στο χώρο για πρώτη φορά όσο και για έμπειρους ιδιοκτήτες. Το χαμηλό κέντρο βάρους, η καλά σχεδιασμένη γάστρα δίνει πολλά περιθώρια λάθους και αυτό ειναι πολλές το ζητούμενο, η συνεργασία του σκάφους με το πλήρωμα. Η καμπίνα διαθέτει περιμετρικά μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που προσφέρουν πλούσιο φυσικό φωτισμό και άριστη ορατότητα για όλους και το πιο σημαντικό για τον κυβερνώντα.

axopar 05

Οφείλουμε να πούμε οτι οι «νεκρές ζώνες» στην καμπίνα είναι ελαχιστοποιημένες γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια και ενίοτε δίνει την εντύπωση και την ψευδαίσθηση open. Τουτη η αίσθηση σε καλοκαιρινές συνθήκες ενισχύεται όταν σύρουμε την ανοιγόμενη οροφή η οποία ανοίγει κατά το 80% και η εντύπωση γίνεται αίσθηση.

[ Η γάστρα είναι σε σχήμα V με διπλά Steps στο κέντρο, γωνία 22 μοίρες στον «καθρέπτη» και 65 μοίρες στην πλώρη ]

Στο ταξίδι τώρα, το σκάφος ανταποκρίνεται στις προσταγές μας άμεσα και ακαριαία. Εχει καλή επιστροφή από τους ελιγμούς με το συγκεκριμένο ζεύγος κινητήρων στο «καθρέπτη» το πλανάρισμα έρχεται στις 2100 στρ. Η ταχύτητα κρουαζιέρας είναι στους 32 κόμβους και στις 4000 στροφές με κατανάλωση 1,7 λ/μ με τη δεδομένη σύνθεση και αριθμό επιβαινόντων*. Το περιορισμένο βάρος (1790 κιλά) σε συνδιασμό με την γρήγορη και αποδοτική γάστρα δίνει στο σκάφος σπορτίφ χαρακτήρα. Κατεβάζοντας τις μανέτες και βλέποντας τελική, το σκάφος επέδειξε εξαίρετη συμπεριφορά και ταυτόχρονα το GPS έγραψε σχεδόν 46 κόμβους.

 

axopar 12

Συμπερασματικά

To AXOPAR 28 AC αποτελεί μια δυναμική πρόταση και πρακτικά απευθύνεται σε όσους επιθυμούν ένα σκάφος για χρήση όλο το χρόνο και σε διαφορετικές συνθήκες, δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψει γρήγορα και με ασφάλεια, να κάνει μια σύντομη απόδραση ακόμη και μετά το γραφείο.

 

axopar 21 Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό Μήκος 8,60 m
Μέγιστο Πλάτος: 2,85 m
Fuel capacity: 260 l
Κατασκεύη: GRP
Κατηγορία: C – Coastal
Max speed range: 36–46 kts
Outboard engines: 150 – 300 hp
Γάστρα: Twin stepped 22 V

 

axopar 03 Τεχνικά χαρακτηριστικά Tested BOAT

Ολικό Μήκος 8,60 m
Μέγιστο Πλάτος: 2,85 m
Fuel capacity: 260 l
Κατασκεύη: GRP
Κατηγορία: C – Coastal
Max speed range: 46 kts
Outboard engines:2 x 175 hp VERADO
Γάστρα: Twin stepped 22 V

 

Επιδόσεις

RPM   κόμβοι κατανάλωση (λ/μ**)
1000 5,3     1.3
1500 7.6     1.3
2000 8.3      2.0
2500 13.5    2.0
3000 18.3    1.9
3500 25.2   1.7
4000 30.1   1.8
4500 34,7   2.1
5000 39.9   2.2
5200 44.7   2.8
Max 45.9    2.9

**Λίτρα/ ν.μίλι

Στροφές στο πλαναρίσμα: 2150 rpm

*Συνθήκες
Περιοχή: Σαρωνικός
Bόριοι και Δυτικοί άνεμοι έντασης 15-25 km/ώρα
Κύμα κοφτό (άχαρο του πουνέντη στο Σαρωνικό)
Άτομα: 4
Καύσιμα 50%
Νερο 50%
Κινητήρες 2 x Verado 175hp

Τιμή: από 42.900 ευρώ

 


 

chat1 Small talk με τον CEO της American Marine* κ. Θάνο Ανδρόνικο

 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πλεονεκτήματα ενός σκάφους όπως το Axopar 28 AC;

Τα πλεονεκτήματα ενός σκάφους όπως είναι το Axopar 28 AC μπορεί να περιγραφούν με τέσσερις λέξεις, οι οποίες μάλιστα είναι και αλληλένδετες μεταξύ τους και μια πέμπτη η οποία είναι ανεξάρτητη αλλά σημαντική: Ασφάλεια, Προστασία, Άνεση, Ποιότητα και τέλος Οικονομία.
Πρόκειται για ένα ασφαλές σκάφος, αφού προσφέρει προστασία και άνεση στον χειριστή και στους επιβαίνοντες και γιατί έχει μια εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Θεωρώ δε ότι το σημαντικότερο κομμάτι, και αν θέλετε αυτό που λείπει από ένα φουσκωτό ίδιων διαστάσεων, είναι η προστασία. Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες υπάρχει ένας χώρος ο οποίος ελαχιστοποιεί την καταπόνηση και την ταλαιπωρία. Σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή ταχύτητα πλαναρίσματος, το σκάφος μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα τις αντιξοότητες. Ο χειριστής ενός σκάφους, όταν δεν έχει καταπονηθεί ο ίδιος και όταν δεν έχει να αντιμετωπίσει την ανησυχία των επιβατών, σίγουρα πιο εύκολα θα λάβει τις σωστές αποφάσεις.
Ως προς την οικονομία, αυτή είναι δισχιδής, τόσο σε ότι αφορά στο κόστος απόκτησης, όσο και σε ότι αφορά στο κόστος χρήσης. Η τιμή του σκάφους, η οποία αναφέρεται και στο site του ναυπηγείου, είναι ιδιαίτερα ελκυστική αλλά και οι καταναλώσεις θεωρούμε ότι είναι απόλυτα λογικές για ένα τέτοιο σκάφος.

Σε ποιούς πιστεύετε οτι απευθύνεται ;

Απευθύνεται στους χρήστες του σκάφους οι οποίοι δεν θέλουν να είναι πλέον εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης. Σε αυτούς που θέλουν να ταξιδεύουν με την οικογένειά τους το καλοκαίρι χωρίς να τους ταλαιπωρεί το μελτέμι και ο ήλιος και σε αυτούς που θέλουν να ταξιδεύουν το χειμώνα χωρίς να παγώνουν και να βρέχονται. Αυτές τις προϋποθέσεις τις καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και το TTop χάρη στη σχεδίασή του ως Π, που προσφέρει έτσι πλευρική προστασία.
Να το δούμε και ανάποδα. Δεν απευθύνεται σε αυτόν που αποζητά την απόλυτη ταχύτητα, το παιχνίδι στα κύματα και τις extreme καταστάσεις. Βέβαια, το σκάφος της δοκιμής με τις 2Χ175 Verado «έπιασε» τους 46 κόμβους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι αυτή είναι μια άνετη ταχύτητα για να ταξιδεύει το συγκεκριμένο σκάφος.

Σχολιάστε το Φινλανδικό ταπεραμέντο και την κατασκευαστική νοοτροπία. Πιο συγκεκριμένα της Axopar Boats.

Τη Φινλανδική σχολή (ή στην πραγματικότητα σκανδιναβική για να είμαστε πιο σωστοί) αν θέλουμε να την παρουσιάσουμε σε μια σειρά φθίνουσας συγγένειας με τις υπόλοιπες θα έπρεπε να πούμε ότι η κοντινότερη είναι η Αγγλική, στη συνέχεια η Γαλλική και τέλος η Ιταλική – Μεσογειακή. Αυτή η σειρά θεωρώ ότι προκύπτει κυρίως από τις περιοχές χρήσης των σκαφών. Αυτές είναι οι δημιουργούν τις απαιτήσεις για ένα σκάφος με πολύ καλά χαρακτηριστικά πλεύσεις, προστασία και πολύ καλό engineering. Πρόκειται για σκάφη όπου η μηχανική και η πρακτική έρχονται σε πρώτη θέση και ακολουθεί η αισθητική. Το πρόκριμα στον Φιλανδικό σχεδιασμό είναι πάντα το ασφαλές και αξιόπλοο. Αυτά αποτελούν τη βάση και ύστερα ακολουθεί η αισθητική προσέγγιση, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην μεσογειακή αγορά όπου η φόρμα επικρατεί του χρηστικού. Ουσιαστικά λοιπόν τα Axopar ακολουθεί στα βήματα των XO, των Paragon, των Targa, Minor και των Nord Star. Ίσως αυτές οι μάρκες να μη λένε πολλά στο ευρύ ελληνικό κοινό, λένε όμως σίγουρα σε αυτούς που έχουν εντρυφήσει λίγο περισσότερο στο θέμα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας στο χώρο της θάλασσας. Αυτό που τελικά θεωρώ εντυπωσιακό είναι ότι τελικά τα Axopar (όπως και αρκετά από τα υπόλοιπα σκάφη που αναφέραμε) έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες δύο φαινομενικά εντελώς ετερόκλιτων αγορών, αυτής των Σκανδιναβικών Χωρών και της Μεσογειακής οι οποίες όμως έχουν μια ιδιαίτερη εγγύτητα σε ότι αφορά στις ανάγκες τους. Το θέμα δε της ποιότητας κατασκευής δεν εμφανίζεται ως marketing tool, αλλά ως προαπαιτούμενο της ασφάλειας. Γι αυτό και είναι παρών πάντα, όχι μόνο ως φινίρισμα, αλλά και στην καρδιά του σκάφους, εκεί όπου δεν φτάνει η πρώτη ματιά που τελικού χρήστη.

 

axopar 01 axopar 22 axopar 02

 


 

infoΠληροφορίες
American Marine S.A.
Λ. Ποσειδώνος 77, Άλιμος
Τηλ.: (+30) 210 96 45 082-5

κ. Ανδρόνικος Θάνος,
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
210-9645085

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Sky Lounge


Design & Style

Omega Speedmaster Chronoscope: 100 ημέρες μέχρι το Paris 2024

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι ξεκινούν σε μόλις 100 ημέρες.

TAG Heuer Carrera Chronograph: Διαχρονική αξία

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Business intelligence

Riginos Yachts: Νέες αναπτυξιακές επενδύσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ

Η κορυφαία εταιρεία yachting στην Ελλάδα ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της, με τη δημιουργία ναυπηγείου στις νέες εγκαταστάσεις της και εσωτερικού τμήματος financing.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean…

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference» (OCC-9).

Owner's Car (GR)

Το πρώτο Range Rover House στην Ελλάδα

Η σύγχρονη πολυτέλεια, η minimal αισθητική και η ελληνική φιλοξενία, συνδυάζονται με την αυθεντικότητα και το DNA του Range Rover brand.

Το νέο Honda CR-V απέσπασε 5 αστέρια στο Euro…

Τα νέα CR-V διαθέτουν τις πιο πρόσφατες, αναβαθμισμένες τεχνολογίες Honda Sensing και Sensing 360.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11.98 Bellissima

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με το ιδανικό σκάφος για την περίσταση.

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 «Απάτητες…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας σε όλη τη χώρα.

60,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την προστασία της Μεσογείου

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Θάλασσα 2024 που διεξήχθη στην Ελλάδα.