Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Τρύγος του 2022

Ktima Costa Lazaridi deltio trygou 2022

Αναμφισβήτητα ο τρύγος του 2022 έκρυβε πολλές συγκινήσεις.

Οι ατυπικές κλιματολογικές συνθήκες με τις αυξημένες βροχοπτώσεις και τις σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις δοκίμασαν τις αντοχές ανθρώπων και φυτών. Το ποιοτικό αποτέλεσμα προέκυψε μόνο μετά από στοχευμένες αμπελουργικές επεμβάσεις και δύσκολες οινολογικές αποφάσεις.

Ktima Costa Lazaridi trygos 1

Νομός: Δράμας
Κοινότητες: Αδριανή | Καλής Βρύση | Πλατανιά | Κατάφυτο

Ιδιόκτητος αμπελώνας 2800 στρεμμάτων -Πιστοποίηση ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Agro 2-1 / 2.2).
Οι καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν ομαλές και χαρακτηρίστηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές, προσφέροντας έτσι τα απαραίτητα υδατικά εφόδια στους αμπελώνες. Τόσο η ανάπτυξη των οφθαλμών όσο και η ανθοφορία εξελίχθηκαν φυσιολογικά. Εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων κατά τους θερινούς μήνες, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη φυτοπροστασία των αμπελώνων προκειμένου να οδηγηθούμε ομαλά στην έναρξη του τρύγου. Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις οδήγησαν σε μια όψιμη χρονιά η οποία κατά το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίστηκε από αίθρια καιρικά φαινόμενα τα οποία ευνόησαν τις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά.
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου ως συνήθως με το Sauvignon Blanc και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah, το Cabernet Franc και το Ασύρτικο στα αμπελοτόπια της Αδριανής και της Καλής Βρύσης. Στην περιοχή της Πλατανιάς άρχισε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ενώ στον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου ξεκίνησε στα μέσα του ίδιου μήνα με Chardonnay και συνεχίστηκε με το Sauvignon Blanc, την Μαλαγουζιά και το Merlot μέχρι τις 10 Οκτώβρη. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης στις 13 Οκτωβρίου.
Οι λευκοί και ροζέ οίνοι του 2022 έχουν καλή αρωματική ένταση, φρεσκάδα και έντονη οξύτητα. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των βροχοπτώσεων πριν τον τρυγητό.
Οι ερυθροί οίνοι έχουν επίσης πολύ καλό αρωματικό δυναμικό φρέσκων φρούτων, ζωηρό χρώμα, νεύρο και ένταση στο φινάλε. Είναι μια χρονιά που δεν χαρακτηρίζεται τόσο από την συμπύκνωση όσο από τις μαλακές ταννίνες και την καλή ισορροπία.

Ktima Costa Lazaridi trygos 3

Νομός: Αττικής
Κοινότητα: Καπανδριτίου

Ιδιόκτητος αμπελώνας 200 στρεμμάτων- Πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας (ΔΗΩ).
Η χρονιά του 2022 ξεκίνησε με ευεργετικές για τον υδροφόρο ορίζοντα χιονοπτώσεις και συνεχίστηκε με φυσιολογικά για την περιοχή φαινόμενα έως και την Άνοιξη. Οι βροχές μέσα στο καλοκαίρι βοήθησαν στην ομαλή ανάπτυξη των κλημάτων και στην άριστη πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών. Αυτό, σε συνδυασμό τη χαμηλή στρεμματική απόδοση και το ξεχωριστό terroir της λίμνης του Μαραθώνα διαμόρφωσαν κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα και έντονη συμπύκνωση. Οι βροχοπτώσεις και οι πιο δροσερές από τα συνηθισμένα θερμοκρασίες έφεραν την έναρξη του τρύγου στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την συλλογή των σταφυλιών να εξελίσσεται ομαλά και την πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται από ποιοτικές τανίνες αλλά και ωραία οξύτητα.
Το Syrah κόπηκε πρώτο στις 5 Σεπτεμβρίου έχοντας εξαιρετική φαινολική ωριμότητα. Τα πρώτα στοιχεία από το κρασί είναι φρουτώδη και εξωστρεφή, με βελούδινες τανίνες και ισορροπημένη φρεσκάδα .Το Αγιωργίτικο και το Cabernet Sauvignon ακολούθησαν με διαφορά τουλάχιστον δύο εβδομάδων και με διαδοχικούς τρύγους στις 19 και 28 Σεπτεμβρίου πάντοτε με γνώμονα την βέλτιστη φαινολική και τεχνολογική ωριμότητα. Το Αγιωργίτικο ξεφεύγει από τον τυπικό του χαρακτήρα έχοντας πιο πλούσιες τανίνες, έντονη συμπύκνωση, διατηρώντας όμως το φρουτώδη χαρακτήρα του. Το Cabernet Sauvignon και αυτό με την σειρά του είναι γεμάτο με ρωμαλέες τανίνες, οι οποίες μετά την παλαίωση θα αναδείξουν το δυναμικό της ποικιλίας σε ένα αρκετά απαιτητικό terroir.

Ktima Costa Lazaridi trygos 4

Ήδη τα επόμενα στάδια της οινοποίησης ολοκληρώνονται στους χώρους του οινοποιείου με την αναμονή για την νέα σοδειά να αυξάνει την αγωνία. Σύντομα, τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από την χρονιά που προηγήθηκε θα ναι διαθέσιμα στο ποτήρι μας.

Ktima Costa Lazaridi trygos 5

Τα πιο Δημοφιλη > Life

the art dose giorti technis

The Art dose: Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή τέχνης

Έντονη ατμόσφαιρα γιορτής, με συνοδοιπόρο πάντα την τέχνη και τις μοναδικές δημιουργίες, είχε η βραδιά...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style