• web charter 02
  • web charter 03
  • web charter 01
  • web charter 04

Τι μπορείς να μάθεις για την F1 σε ένα Ναυτικό Σαλόνι;

Η έλευση του νέου έτους σήμανε και την εκκίνηση μίας νέας προσπάθειας, με την ενότητα owner’s car να ανοίγει πανιά στη φιλόξενη στέγη του Skipper On Deck.



Με βασικό αντικείμενό της το αυτοκίνητο στα καλύτερά του, με έμφαση σε premium μοντέλα και αντίστοιχα, κορυφαίες μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Παράλληλα όμως με αυτά, μιας και στα 22+ χρόνια μου στο χώρο της δημοσιογραφίας έχω καλύψει σχεδόν… τα πάντα, ήρθε η ώρα να δω από κοντά και ένα σημαντικό Ναυτικό Σαλόνι του εξωτερικού.

Ταξίδεψα λοιπόν στη Φινλανδία και συγκεκριμένα στο Ελσίνκι όπου διεξαγόταν το Vene 20 Båt, η μεγαλύτερη εκδήλωση του είδους στη Βόρεια Ευρώπη. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως το Messukeskus Helsinki Expo κοσμούσαν περισσότερα από 500 νέα σκάφη. Δεν είναι όμως η ώρα να ξεδιπλώσω τις όποιες γνώσεις μου για δραστηριότητες στην ανοιχτή θάλασσα, ας επικεντρωθούμε σε ότι αναφέρει ο τίτλος του άρθρου. Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τη Formula 1;

Vene 20 bat panos a1000x668

Είχε προηγηθεί το Boot Dusseldorf 2020 και εκεί κάτι μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον. Εκεί, σε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν το Ferretti Group, ένας όμιλος με έδρα το Φορλί της Ιταλίας, που έχει υπό την ομπρέλα του πολλά σημαντικά brands της θάλασσας όπως τα Ferretti Yachts, Custom Line, Pershing, Itama, Riva, Mochi Craft και CRN. Ειδικά το λογότυπο της Riva, εκτός από μοντέλα της FIAT το έχουμε δει και στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ίσως να το θυμάστε στα κράνη των Sebastian Vettel και Kimi Raikkonen στο Grand Prix Άμπου Ντάμπι του 2018. Έχουμε δει άλλωστε στο παρελθόν και σκάφη της Riva με το σήμα της Scuderia ενώ ο Piero Ferrari κατέχει πλέον το 13.2% των μετοχών του ομίλου!

Δεδομένης της σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών, στο Ναυτικό Σαλόνι της Γερμανικής πόλης, έδωσε το παρών ο νέος «ήρωας» της ιταλικής ομάδας, Charles Leclerc, που ανέβηκε στο κατάστρωμα των σκαφών της Riva!

leclerc ferrett boot dusseldorf2020 a1000x667

Με αυτά κατά νου, μετά το πέρας της media day, όταν είχα την ευκαιρία για να μία χαλαρή συζήτηση με τον Jarkko Pajusalo, Managing Director της Finnish Marine Industries Federation Finnboat που διοργάνωνε το Vene 20 Båt, έσπευσα να τονίσω πως θα ήταν καλή ιδέα να είχαν και εκεί κάτι που να συνδέεται με την F1, το δημοφιλέστερο μηχανοκίνητο σπορ στον πλανήτη.

Το χαμόγελό του με έβαλε σε σκέψεις και τα λόγια του μου έλυσαν απορίες. Βλέπετε ένας εν ενεργεία οδηγός της Formula 1, είχε μόλις αγοράσει ένα σημαντικό κομμάτι των μετοχών μίας εκ των εταιρειών που συμμετείχε στην έκθεση! Ο λόγος για τον Valtteri Bottas και τη Φινλανδική Vääksyn, που δραστηριοποιείται τόσο στον τομέα τον μικρών σκαφών όσων και των extreme sports πουλώντας επίσης jet ski, γουρούνες κ.α.

bottas 2020 announcement1000x667

Ο οδηγός της Mercedes-AMG ήταν πελάτης της εν λόγω εταιρείας και γνωρίζοντας τους ανθρώπους της αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της, αποφάσισε να επενδύσει σε αυτή. Δυστυχώς δεν ήταν παρών στο Vene 20 Båt αλλά σίγουρα στο προσεχές μέλλον θα έχει πιο ενεργή εμπλοκή.

Η βραδιά συνεχίστηκε, με την Φινλανδική παρέα να μεγαλώνει και το… «κουτσομπολιό» να επεκτείνεται. Αφού έκανα εντατικά μαθήματα σωστής προφοράς των ονομάτων των οδηγών από τη Σκανδιναβική χώρα (βλέπε Γιάαα-ρρρρι Μάαα-τι Λάτβαλα), επιβεβαίωσα το status εθνικού ήρωα αλλά ταυτόχρονα την ταπεινότητα που διακρίνει τον σπουδαίο Mika Hakkinen αλλά και το πόσο… γουστάρουν όλοι την τρέλα του Kimi Raikkonen.

kimi barca2020test pirelli e1000x667

Μάλιστα είχα την ευκαιρία να μάθω περισσότερα -όλα θετικά- από μία κυρία που συγγενικό της πρόσωπο είχε κάποτε στενές σχέσεις με δικό του συγγενικό πρόσωπο.

Όμως, όσα μαθαίνεις στο Ναυτικό Σαλόνι του Ελσίνκι, μένουν στο Ναυτικό Σαλόνι του Ελσίνκι.