HELMEPA: Πάντα «Με Ασφάλεια στη Θάλασσα»

Helmepa sea safety spot

Την ευαισθητοποίηση ναυτιλλομένων, ναυτικών, αλιέων, κυβερνητών και πληρωμάτων σκαφών αναψυχής και ιστιοπλόων, σχετικά με την ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανονισμών ασφάλειας στοχεύει η ενημερωτική εκστρατεία της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, της γνωστής μας HELMEPA.

Με αφορμή τη θέσπιση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της 11ης Μαΐου ως Εθνική Ημέρα Πρόληψης Ναυτικών Ατυχημάτων και Πνιγμών, η ΗΕLΜΕΡΑ παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 11 Μάϊου, το νέο τηλεοπτικό της σποτ «Με Ασφάλεια στη Θάλασσα» το οποίο θα προβάλλεται ως κοινωνικό μήνυμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, με την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Photo2

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη μείωση των ναυτικών ατυχημάτων, τονίζοντας τη σημασία της ευαισθητοποίησης στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και συγχαίροντας για το έργο της τη HELMEPA, η οποία, όπως είπε, «αποτελεί πυλώνα για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και πνεύματος ασφάλειας στη θάλασσα».

«Η συνεχιζόμενη επανάληψη ατυχημάτων, σε συγκεκριμένες εργασίες ή και χώρους πάνω στα πλοία αλλά και σε μικρότερα σκάφη αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω στοχευμένη ενημέρωση ώστε να επικρατήσει ευρύτερα το πνεύμα ναυτικής ασφάλειας σε όλους τους ναυτιλλομένους» σημείωσε η Πρόεδρος της HELMEPA, Σεμίραμις Παληού.

91% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι η κατανόηση των αιτιών που οδηγούν σε ναυτικό ατύχημα ή περιστατικό ασφάλειας βοηθά σημαντικά στην αποφυγή ατυχημάτων.

Ήδη στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, 180.000 κάτοικοι παράκτιων κοινοτήτων σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν λάβει σχετική ενημέρωση, 1.800 Αξιωματικοί Ε.Ν.-Π.Ν-Λ.Σ. και ναυτιλιακά στελέχη συμμετείχαν σε 90 webinars και σεμινάρια προσομοίωσης στο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA, καθώς και 650 αλιείς, ιστιοπλόοι, κυβερνήτες σκαφών αναψυχής και θαλάσσιου τουρισμού, στελέχη οργανισμών λιμένος και μαρινών και άλλοι ναυτιλλόμενοι συμμετείχαν σε 7 διαδικτυακά σεμινάρια και ημερίδες.

Επιπλέον, 750 ναυτικοί όμιλοι και αλιευτικοί σύλλογοι, μαρίνες σκαφών, ναυτιλιακές εταιρείες, λιμενικές αρχές, ΟΤΑ, ναυτικά μουσεία και τοπικές εθελοντικές οργανώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν εμπλακεί στην υλοποίηση του προγράμματος, με 150 επαγγελματίες και ερασιτέχνες της θάλασσας να έχουν ανακηρυχθεί σε ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ του προγράμματος προβάλλοντας τους στόχους του στην τοπική τους κοινότητα.

Photo3

Σημαντική είναι και η συμβολή μελών (ναυτιλιακές εταιρείες) της HELMEPA που τροφοδοτούν εθελοντικά την ηλεκτρονική πλατφόρμα VIRP με ήδη 900+ ανώνυμες αναφορές για ατυχήματα και παρ’ ολίγον περιστατικά (near miss) σε πλοία υπό τη διαχείριση τους, διαμοιράζοντας έτσι χρήσιμα διδάγματα και εμπειρίες για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών από άλλους. Η πλατφόρμα είναι τώρα ανοιχτή και για τα μικρότερα σκάφη, δηλαδή αλιευτικά, αναψυχής και ιστιοπλοϊκά.

Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, Όλγα Σταυροπούλου, με καλεσμένους στο πάνελ των ομιλητών, τον κ. Θεοδόση Σταματέλλο, Διευθυντή Ναυτιλιακών και Παράκτιων Δραστηριοτήτων Νότιας Ευρώπης του Lloyd’s Register, τον κ. Σταύρο Κατσικάδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. & Πρόεδρο της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, τον Πλοίαρχο Λ.Σ. Κωνσταντίνο Μουτζουβή, Διευθυντή της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ) και τον κ. Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης της HELMEPA.

Ο Θεοδόσης Σταματέλλος, Διευθυντής Περιφέρειας Νότιας Ευρώπης LR, δήλωσε: «Η κατανόηση των κινδύνων της θάλασσας αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της HELMEPA με τη σύμπραξη του Lloyd’s Register και του Lloyd’s Register Foundation συμβάλλει σημαντικά στην καλλιέργεια κουλτούρας ατομικής ευθύνης, μέσα από την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για την αξία της ασφάλειας και της πρόληψης».

Ο Πρόεδρος της CYMEPA, κύριος Γιώργος Τσαβλίρης αναφέρθηκε στην θερμή ανταπόκριση των τοπικών κοινοτήτων της Κύπρου σημειώνοντας δε ότι οι πρεσβευτές Ασφάλειας ξεπέρασαν τους 100 στην Κύπρο.

Η ενημερωτική εκστρατεία αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο» που υλοποιεί η HELMEPA σε συνεργασία με τα εταιρικά την μέλη Lloyd’s Register και Dynamarine στην Ελλάδα και την ομοειδή ένωση CYMEPA στην Κύπρο, με την υποστήριξη του κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (*).

Τα γυρίσματα του τηλεοπτικού σποτ έγιναν στις εγκαταστάσεις και με την ευγενική υποστήριξη της LAMDA Flisvos Marina SA, και με την ευγενική παραχώρηση του σκάφους Τranquillo και την υποστήριξη της KYLA Shipping, μέλους της HELMEPA.

Τα πιο Δημοφιλη > Περιβαλλον

Kosmocar ypostirizei Helmepa Roadshow to Save The Seas

Kosmocar: Υποστηρίζει HELMEPA και “Roadshow to Save The Seas”

Με οδηγό τη δέσμευση για ουσιαστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο, την...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

Shopping

Black Friday Kokkoris Optics

Black Friday στην Kokkoris Optics

Η εταιρεία KOKKORIS OPTICS, για πρώτη φορά, την Παρασκευή 24/11...

Shopping

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style