Παρούσα η HELMEPA στα Ποσειδώνια 2016

hepdnia1

Η HELMEPA συμμετείχε για 17η συνεχή φορά με περίπτερο, που ευγενικά διέθεσαν οι διοργανωτές, Posidonia Exhibitions S.A. στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση Ποσειδώνια 2016.

 

Το σκάφος της HELMEPA

Τα Ποσειδώνια άνοιξαν με ιστιοπλοϊκό αγώνα στο Φαληρικό Όρμο την Παρασκευή 3 Ιουνίου. Η HELMEPA πήρε μέρος για ακόμη μια φορά με το S/Y ARMENISTIS, που ευγενικά διέθεσε ο ΠΟΙΑΘ. Το πλήρωμα με κυβερνήτη τον Ισίδωρο Κυριακού ήταν οι εθελοντές:

- Πάνος Καλογερόπουλος και Γιώργος Γκέσκος από Lotus Shipping
- Νικόλαος Πετούσης – Ναυτικός-μέλος HELMEPA
- Ξενοκράτης Γουμαλάτσος από Vernicos Tugs & Salvage
- Δρ Βασίλης Τσελέντης από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
- Αλέξανδρος Παλιόκας από Tsakos Columbia Management
- Μανώλης Σάρδης από Costamare Shipping
- Γιώργος Γαλάνης από Stamco Shipmanagement Co Ltd

Αν και χωρίς προετοιμασία, το σκάφος της HELMEPA τερμάτισε 9ο από 17 συνολικά σκάφη της κατηγορίας του.

hepdnia2

Το πλήρωμα της HELMEPA στην εκδήλωση απονομής στο Posidonia Cup

Γιορτάζοντας 34 χρόνια ζωής, η HELMEPA διοργάνωσε την 8η Ιουνίου διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Where is Shipping Heading after COP21?”. Δηλώνοντας οι σύνεδροι τη δέσμευσή τους για την προστασία της θάλασσας, τίμησαν την ίδια ημέρα την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών με “#Selfies-for-the-Sea” που η HELMEPA διέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Πρόεδρος Δρ Γεώργιος Γράτσος, ανοίγοντας το Συνέδριο ανέφερε το έργο της Ένωσης στα 34 χρόνια που πέρασαν, υπογραμμίζοντας το πρόσφατα αποκτηθέν Full Mission Bridge Simulator, που δίνει μια άλλη διάσταση στην επιμορφωτική εκπαίδευση που η HELMEPA προσφέρει σε ναυτικούς και στελέχη διαχειριστριών εταιρειών μελών.

hepdnia3

(Α-Δ) Δρ Ι. Κούστας, Φ. Καραμήτσος

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, που υπογράμμισε τη σημασία των δύο πυλώνων της ναυτιλίας. Τα εμπορικά πλοία και τα πληρώματα τους που συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και τα πολεμικά και το έμψυχο υλικό τους που εξασφαλίζουν την ελευθερία των θαλάσσιων μεταφορών. Τόνισε δε, πως τα σημερινά πλοία του ΠΝ είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να εφαρμόζουν τη MARPOL ανεξάρτητα από το γεγονός πως οι πολεμικοί στόλοι εξαιρούνται των απαιτήσεων της.

hepdnia4

(Α-Δ) Ε. Μητρόπουλος, Ν. Παππαδάκης, Δρ Γ. Γράτσος, Ε. Νταϊφά, Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, Φ. Καραμήτσος, Δ. Μητσάτσος, Δρ Ι. Κούστας

Το Συνέδριο συνεχίστηκε με Συντονιστή το Δρα Ι. Κούστα, πρόσφατα απελθόντα Πρόεδρο και τώρα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, ο οποίος μίλησε για την ευθύνη της ναυτιλίας στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ύστερα από την διεθνή συνάντηση (COP21) στο Παρίσι. Ευθύνη, την οποία, όπως είπε, η ναυτιλία με επιτυχία θα αντιμετωπίσει.

hepdnia5

(Α-Δ) Γ. Μακρυμίχαλος, Ι. Ξυλάς, Μ. Τραυλού, Μ. Χανδρής, Δ. Μητσάτσος, Θ. Βενιάμης, W. Norman, Ι.Κ. Λύρας, Κρ. Πρεκεζέ

Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν οι κ.κ. J. Shiundu, Deputy Director, IMO Technical Cooperation Division, Φ. Καραμήτσος, Acting Deputy Director General, DG Mobility & Transport της European Commission, S. Bennett, Director, Policy and External Relations του ICS, C. Wiernicki, IACS Chairman, N. Τσάκος, INTERTANKO Chairman, Ι. Πλατσιδάκης, INTERCARGO Chairman, Captain T. Kaminski, Commanding Officer, US Coast Guard Activities-Europe και Δρ Γ. Γράτσος, Πρόεδρος HELMEPA. Παρουσίασαν τις απόψεις τους για το θέμα του Συνεδρίου. Συμφώνησαν για την εφαρμογή ενός υποχρεωτικού παγκόσμιου συστήματος συλλογής δεδομένων κατανάλωσης καυσίμων από πλοία, όπως πρόσφατα ενέκρινε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO). Με έμφαση υποστήριξαν ακόμη πως ο ΙΜΟ παραμένει το μόνο αρμόδιο όργανο υιοθέτησης κανονισμών για την παγκόσμια ναυτιλία, λόγω του διεθνούς της χαρακτήρα.

hepdnia6

Deputy Director INTERTANKO και Επίτιμο Μέλος HELMEPA J. Angelo

Αφού ο Δρ Κούστας συνόψισε τα όσα ελέχθησαν και απαντήθηκαν ερωτήσεις συνέδρων, απένειμε στους προσκεκλημένους ομιλητές το θυρεό της HELMEPA σε αναγνώριση της συνδρομής τους στην επιτυχή υλοποίηση του Συνεδρίου.

Το Περίπτερο της HELMEPA επισκέφθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσας, ο Α/ΓΕΝ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης με Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο νέος Πρόεδρος της INTERMEPA κ. Warwick Norman και πολλά μέλη και φίλοι της HELMEPA.

Τα πιο Δημοφιλη > Περιβαλλον

60,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την προστασία της Μεσογείου

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Θάλασσα 2024 που διεξήχθη στην...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

Shopping

ΑΒΑΞ: Floor Sample Sale από 5-8 Απριλίου…

Για 4 ημέρες, μπορείτε να επωφεληθείτε από εξαιρετικές εκπτώσεις σε...

Shopping

Style

Omega Speedmaster Chronoscope: 100 ημέρε…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι ξεκινούν σε μόλις 100 ημέρες.

Style