Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2020

Με ιδανικές καιρικές συνθήκες, παραδοσιακά ξύλινα σκάφη και λέμβοι, έξοχα δείγματα της τέχνης καραβομαραγκών διαφόρων παραδόσεων, συμμετείχαν στον 1ο Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Ξύλινων Σκαφών «ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2020». 

Για πρώτη φορά σχεδιάστηκε ένας επίσημος αγώνας στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, χαρίζοντας απολαυστικές εικόνες, συγκινήσεις, θέαμα, αγάπη για το άθλημα και τη θάλασσα σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και τους θεατές που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά πανέµορφα σκάφη µιας άλλης εποχής.

Οι κατηγορίες των αγώνων ήταν οι εξής: α) Κλασικά σκάφη β) Σύγχρονα κλασικά σκάφη γ) Ελληνικά καΐκια & Παραδοσιακά καΐκια και δ) Λέμβοι & Dinghies.

Στην «ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2020» συμμετείχαν ελληνικά παραδοσιακά καΐκια, όπως το πέραμα «Παναγία Τήνου», η πολύ γρήγορη «ΑΛΚΥΟΝΗ», σύγχρονα καΐκια, όπως η ιδιαίτερη «Αθηνά» με τα κινέζικα πανιά της, πανέμορφες λέμβοι, όπως η πολυταξιδεμένη «Χρυσοπηγή», καθώς και εντυπωσιακές προσκοπικές φαλαινίδες, όπως η «ΝΑΥΣΙΘΟΗ ΙΙΙ», μαζί με διάφορα μοναδικά κλασικά όπως το «AIKANE», που ήταν και η πρώτη διεθνής συμμετοχή στον αγώνα, καθώς και σύγχρονα ξύλινα ιστιοπλοϊκά. Με φόντο το Φαληρικό Δέλτα αποδείχτηκε ότι τα ξύλινα καΐκια αποτελούν ισχυρό μαγνήτη με την ομορφιά και τη λιτή πολυτέλειά τους.

 okeanida 6 resize

okeanida 3 resize

Συνολικά υπήρξαν 32 συμμετοχές με πάνω από 400 άτομα πλήρωμα, καθώς μικροί και μεγάλοι πρόσκοποι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και τις δύο μέρες. Αναλυτικές πληροφορίες για τα αποτελέσματα κάθε ιστιοδρομίας, καθώς και την τελική γενική κατάταξη μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο εδώ.

H ρεγκάτα «ΩΚΕΑΝΙΔΑ», συμμετέχοντας στον παγκόσμιο δίκτυο “Sailors for the Sea”*, ακολούθησε τις πλέον αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί μία από τις CLEAN REGATTAS 2020 διεθνώς. Τα πληρώματα και οι εθελοντές δεν χρησιμοποίησαν πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης· υπήρχε συγκεκριμένη πηγή πόσιμου νερού με ειδική σήμανση για τον ανεφοδιασμό των ατομικών παγουριών, τα οποία διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”.
*Το Sailors for the Sea Powered by Oceana είναι ο μόνος οργανισμός διατήρησης των ωκεανών στον κόσμο που ασχολείται, εκπαιδεύει και ενεργοποιεί την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία για την αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μέσω του προγράμματος BlueCycle, ένα πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, είχαν εγκατασταθεί στον χώρο της Ναυταθλητικής Μαρίνας Καλλιθέας ειδικοί σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, ενώ ειδικός κάδος της Playroom για την ανακύκλωση πλαστικών παιχνιδιών τοποθετήθηκε στον χώρο του «Athens International Sailing Center» της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Ο αγώνας τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και είχε την υποστήριξη της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Δήμου Καλλιθέας.

 


Χορηγοί του αγώνα ήταν οι Saronic Ferries, Hermes Yachting και Eumaria, εταιρείες που στηρίζουν συστηματικά δράσεις και πρακτικές που έχουν ως στόχο τη βιωσιμότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σημαντική υποστήριξη από την Salty Bags για τις τσάντες από ιστιοπλοϊκά πανιά, την Punctilious Vexillological Ventures για το σχεδιασμό της σημαίας της διοργάνωσης, καθώς και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη για τις αφίσες παραδοσιακών ελληνικών καϊκιών, τα οποία διανεμήθηκαν ως αναμνηστικά δώρα στους κυβερνήτες των σκαφών που συμμετείχαν στον αγώνα.

 Οι διοργανωτές φιλοδοξούν η «ΩΚΕΑΝΙΔΑ» να αναδείξει, σε μια δύσκολη εποχή, εκτός από τις αξίες του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, την ξυλοναυπηγική τέχνη, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία των Ελλήνων και η οποία δεν έχει εξαντλήσει το εισιτήριο της επιβίωσής της στο μέλλον. "Στόχος μας είναι όλο και περισσότερα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη να αποκτήσουν πανιά και να πλαισιωθούν από καταξιωμένους έμπειρους ιστιοπλόους, ώστε οι αγώνες αυτοί να αποκτήσουν μία νέα δυναμική." όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά

Στον αγώνα τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων σχετικά με την Covid-19, που έχουν εκδοθεί από τη Γ.Γ.Α. και την οικεία Ομοσπονδία.


Διοργάνωση: Ναυταθλητικός Όμιλος 78

 

Τα πιο Δημοφιλη > Events

Από αριστερά: Δημήτρης Χριστοφιλέας, Πόπη Καλαϊτζή, Χριστίνα Αλούπη, Γιώργος Ντάβλας

4 χρόνια δράσεις «Δίπλα στη Γυναίκα»

Μαζική στήριξη στο Σύλλογο Φίλων Μ/Γ Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Omega Speedmaster Chronoscope: 100 ημέρε…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι ξεκινούν σε μόλις 100 ημέρες.

Style