Quantcast

Human Touch

Το φθινόπωρο η καρδιά του yachting χτυπά δυνατά στα μεγάλα ναυτικά Σαλόνια του Γαλλικού Νότου και οι παλμοί της αγγίζουν σχεδόν όλο το ναυπηγικό στερέωμα. Από τον Γεράσιμο Γερολυμάτο*

Νέες δημιουργίες, τάσεις, προτάσεις, αντιφάσεις μέσα σε μια τεράστια δεξαμενή που στροβιλίζονται όλα μαζί και δημιουργούν μια σπουδαία δυναμική. Σε αυτό το πλαίσιο η ανθρώπινη επαφή ξεχειλίζει και ως φυγόκεντρος δύναμη κάνει τον κόσμο να γυρνά και να εξελίσσεται. Τούτο είναι και το στοιχείο που καθιστά τις εκδηλώσεις μοναδικές εγείροντας όλες τις αισθήσεις. Απο κάθε Σαλόνι επιστρέφουμε πάντα πλουσιότεροι, γεμάτοι δημιουργικούς προβληματισμούς και νεότεροι αφού αγγίζουμε το μέλλον. Τα επιτυχημένα Ναυτικά Σαλόνια δεν είναι παζάρια, ούτε μονοδιάστατες βιτρίνες που απλά παρατάσσονται σκάφη. Είναι μεγάλα ιδεοδρόμια και γόνιμες πλατφόρμες επικοινωνίας που συντείνουν στις δημιουργικές ζυμώσεις και ευνοούν πολλές και διαφορετικές αγορές. Τα Ναυτικά Σαλόνια φαντάζουν ρυμοτομικά ώς μεσαιωνικές πόλεις, με τα σκάφη στο κέντρο ως Καθεδρικός νάος, και όλη την περιφερειακή αγορά να ανοίγεται σε ομόκεντρους κύκλους. Στην πράξη οι συμμετέχοντες - κατασκευαστές, σχεδιαστές, έμποροι, εφευρέτες - γίνονται σκηνοθέτες για λίγες ημέρες παρουσιάζοντας το πόνημα τους και βάζοντας το λιθαράκι στην εξέλιξη του κλάδου. Από την άλλη οι επισκέπτες - ιδιώτες και επαγγελματίες – έχουν αντίστοιχη ενεργή δράση. Γνωμοδοτούν, κρίνουν, επευφημούν, επιβραβεύουν αποτελώντας κυρίαρχο στοιχείο της συνολικής διαδικασίας.

Επί του προσωπικού, ποτέ δεν έχω κουραστεί σε ναυτικό σαλόνι ή εκδήλωση, είτε ως εκθέτης είτε ως επαγγελματίας. Πάντα αναχωρώ από τον εκθεσιακό χώρο απ’ ευθείας για το αεροδρόμιο και πάντα έχω αποσκευές που ξεχειλίζουν. Έχω την συνομιλία με τους άνθρωπους που σχεδίασαν το σκάφος, ή τα ηλεκτρονικά ή ένα φουτουριστικό water toy ή κάποιο περίπλοκο λογισμικό. Εχω τη χαρά της ανθρώπινης επαφής.

Με τούτη τη χαρά και αυτές τις αποσκευές θα γεμίσουν οι σελίδες του φθινοπωρινού τεύχους. Με την αποτύπωση από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις στην γαλλική ριβιέρα, τις Κάννες με το Yachting Festival και το Monaco Yacht Show στο Πριγκιπάτο και στην πρωτεύουσα του Luxury και των Super yachts. Δύο events που δρουν συμπληρωματικά και σκιαγραφούν - στις Κάννες - την μεσαία και μεγάλη κατηγορία των σκαφών και αντίστοιχων υπηρεσιών και το Custom Building στο Monaco. Σε παράλληλο χρόνο παρουσιάζονται οι μοναδικές δημιουργίες επιφανών σχεδιαστών που είδαμε δια ζώσης. Ακολούθως ως ομόκεντροι κύκλοι ανοίγονται ενδιαφέροντα θέματα όπως η συμβολή της ιστιοπλοΐας στην κατασκευή του Stavros Niarchos Foundation. Σημαντικές δραστηριότητες και συναντήσεις είχαμε και στην Ελλάδα με την ζεστή φιλοξενία από την νέα πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά (Piraeus Marine Club) κα Ειρήνη Στ. Νταϊφά, με την αεικίνητη και δημιουργική Μαρίνα Βερνίκου, με τον Βασίλη Μπουρτσάλα. Δραστηριότες που έχουν όλες ενα κοινό τόπο, την ανθρώπινη επαφή.


*This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Τα πιο Δημοφιλη > Αποψη

#014.Blue Passport ή τσιμέντο

Πολλά ναυτικά μίλια συνθέτουν το παρόν τεύχος. Θαλασσινά δρώμενα και εκδηλώσεις, από τις Σπέτσες και...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

S/Y ONDECK Jeanneau Sun Odyssey 440

Πίσω από κάθε σκάφος υπάρχουν άνθρωποι. Κάθε φορά που ένα...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η IWC υποστηρίζει τους COUSTEAU Divers

Την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, η IWC Schaffhausen ανακοίνωσε την...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

H IWC για το ίδρυμα Νέων Antoine de Sain…

Η IWC Schaffhausen και το ίδρυμα νέων Antoine de Saint-Exupéry...

Style