Safe Water Sports. Μια σπουδαία πρωτοβουλία

safewatersports

Το Safe Water Sports (www.safewatersports.gr) είναι μια κοινωνική μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία που έχει σαν βασικό στόχο την συστηματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλεια και πρόληψης ατυχημάτων.

H δράση του Safe Water Sports κινείται σε 3 βασικούς άξονες:

Α) Την ενημέρωση των πολιτών (Ελλήνων και ξένων επισκεπτών) για τα θέματα ασφάλειας καθώς και για τους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και μέσων αναψυχής.
Β) Την προβολή των θαλάσσιων σπορ που γίνονται στην χώρα μας καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτόν, ώστε, οι Έλληνες πολίτες αλλά κυρίως οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, να μπορούν να αναζητήσουν μέσω κινητού τηλεφώνου, tablet, ή PC, την επιχείρηση που ψάχνουν, συνδυάζοντας πληροφορίες όπως τοποθεσία, θαλάσσιο σπορ που θέλουν να κάνουν, τον καιρό, τους εκπαιδευτές κλπ.
Γ) Την υποβοήθηση της πολιτείας για την αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και βελτίωση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με την ασφάλεια.

Αναγκαιότητα

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους από πνιγμό κατέχει η Ελλάδα, την ώρα που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι περίπου 450.000 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι οι πνιγμοί στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια ραγδαία αύξηση. Κατά μέσο όρο πνίγονται στην Ελλάδα 400 άνθρωποι. Το 80% είναι άνδρες, ενώ κατά μέσο όρο πνίγονται 35 παιδιά και έφηβοι.

Το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Ποσοστό περίπου 67% των πνιγμών καταγράφεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Κάθε χρόνο 50,000 Ευρωπαίοι πολίτες (EΕ 27) τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Για την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού περίπου 100 άτομα είναι θύματα δυστυχημάτων στην θάλασσα και το νερό.

Κύρια αιτία για τους πνιγμούς παιδιών καθώς και για τα ατυχήματα είναι η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται μέσα στο νερό και την θάλασσα.

Press Conference

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) στην Αθήνα, η επίσημη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της λειτουργίας του σωματείου Safe Water Sports (SWS).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που, όπως ειπώθηκε με μία τραγικά οξύμωρη φράση, «γεννήθηκε από έναν θάνατο», και στόχος της είναι να μην υπάρξει ποτέ ξανά «στα νερά της Ελλάδος», που έρχονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο για να τα απολαύσουν, απώλεια άλλης ανθρώπινης ζωής.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης από πλευράς σωματείου ήταν ο κ. Παναγιώτης-Μιχαήλ Πασχαλάκης (Πρόεδρος), ο κ. Απόστολος Καγκελάρης (Αντιπρόεδρος), οι οποίοι παρουσίασαν τους στόχους και το όραμα της πρωτοβουλίας.

Πρεσβευτές και ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο θαλάσσιο σκι, Γιώργος Χατζής. Στο πάνελ συμμετείχε επίσης και ο γνωστός Έλληνας δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηυθύναν :

ο κ. Παρασκευάς, Αρχιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος, Υπεύθυνος για θέματα Λιμενικής Αστυνομίας στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο κ. Στάθης Κουτρουβίδης, Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Αθλητισμού
ο κ. Δρ. Στάθης Αβραμίδης, Σύμβουλος Ατυχημάτων στο Νερό της Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείο Υγείας, Συνεργάτης ΚΕΕΛΠΝΟ, Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
ο κ. Γ. Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
Επίσης έγγραφο χαιρετισμό απηυθύναν:
ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Καπράλος
ο κ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Όλοι οι ανωτέρω αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνεργασίας της πολιτείας και των εθελοντικών οργανώσεων, στην μεγάλη καινοτομία και σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής καθώς και στο κενό που σήμερα η προσπάθεια αυτή έρχεται να καλύψει στην χώρα μας.

Η συμμετοχή των πολιτών

To Safe Water Sports ζητάει από του πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά και να στηρίξουν την πρωτοβουλία με τους ακόλουθους βασικούς τρόπους:
1) Να ενημερωθούν από web site και τις εφαρμογές για smartphones του Safe Water Sports για τους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και μέσω αναψυχής και να απαιτούν την εφαρμογή αυτών.
2) Να διαδώσουν μέσω των social media (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube), αλλά και με όποιο άλλο τρόπο μπορούν την πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλλουν στη ευρύτερη ενημέρωση της κοινωνίας.
3) Να αξιολογήσουν και να σχολιάσουν τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ που επέλεξαν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανάδειξης και επιβράβευσης των επαγγελματιών / επιχειρήσεων που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες με σεβασμό στην ασφάλεια.

Δράσεις και πρωτοβουλίες για το 2015

Το Safe Water Sports είναι μια καινούργια πρωτοβουλία και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι αφορούν κυρίως την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών. Μερικές από τις δράσεις μας που υλοποιούνται την περίοδο αυτή είναι:

i. Πανελλαδική καταγραφή (για 1η φορά), σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, ΟΛΩΝ των ΝΟΜΙΜΩΝ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των θαλάσσιων σπορ στην Ελλάδα, και μέσω αυτής της δράσης η παγίωση της νομιμότητας.

ii. Πανελλαδική καταγραφή (για 1η φορά), σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, ΟΛΩΝ των παραλιών που πρέπει υποχρεωτικά από τον νόμο να έχουν Ναυαγοσώστη.

iii. Ενημέρωση μέσω του Internet και των social media για τους σκοπούς και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Ειδικά για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο το Safe Water Sports έχει εκπονήσει σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα τον «Δωδεκάλογο της ασφάλειας» τον οποίο και διανέμει μέσω διαφορετικών καναλιών προώθησης, ψηφιακά αλλά και σε έντυπη μορφή

iv. Δράσεις ενημέρωσης για θέματα ασφάλειας σε παραλίες και σε μέρη που γίνονται αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

v. Προβολή του προωθητικού spot για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ μέσω των μεγάλων θερινών κινηματογράφων και της τηλεόρασης.

vi. Προβολή και ειδικά αφιερώματα για το Safe Water Sports σε περιοδικά, εφημερίδες, την τηλεόραση, ενημερωτικα site, blogs κ.λ.π.

vii. Προβολή ειδικού ενημερωτικού οπτικοακουστικού υλικού στα επιβατηγά καράβια, αμέσως μετά το video με τους κανόνες ασφάλειας.

Μετά την λήξη της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου, το Safe water Sports σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενημερωτικών δράσεων για τα παιδιά και τους γονείς μέσω των σχολείων και τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

12 Years ONDECK wishes

Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδησεις

Ο Όμιλος Azimut | Benetti και η D-MARIN …

Ο Όμιλος Azimut | Benetti, ο πρώτος κορυφαίος ιδιωτικός όμιλος...

Ειδησεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style