Προστασία απο τον ήλιο

02

 

Πρακτικές συμβουλές από τον Δρ. N. Καλογερόπουλο* για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

• Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη, δηλ. 12πμ - 4μμ.
• Φοράτε καπέλα και μπλουζάκια με μακρύ μανίκι όταν είστε έξω στον ήλιο. Διαλέγετε εφαρμοστά υφάσματα για μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.
• Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη ανάλογα του φωτοτύπου μας λευκό δέρμα – υψηλός δείκτης, σκούρο δέρμα – χαμηλότερος δείκτης.
• Πάντα να ξαναβάζετε το αντιηλιακό όταν βγαίνετε από το νερό κι ας ισχυρίζεται ο κατασκευαστής ότι το αντιηλιακό είναι αδιάβροχο.

 

• Χρησιμοποιείτε το ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο και ασχολείστε με δραστηριότητες όπως ορειβασία, σκι ή πεζοπορία.

• Μη ξεγελιέστε από μια συννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα, οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς.

• Ιδιαίτερα τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση μελλοντικά καρκίνου του δέρματος, πρέπει να βάζουν καθημερινά αντηλιακό.

• Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι αγρότες, οι ανοιχτόχρωμοι κ.ά.

• Προσοχή στις αντανακλώσες επιφάνειες! Η άμμος, το χιόνι, το νερό της θάλασσας, αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου. Έτσι, το να κάθεστε στη σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δένδρου, δεν είναι επαρκής προστασία.

• Αποφύγετε τις λάμπες μαυρίσματος σε ινστιτούτα αισθητικής. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι ακριβώς ίδια με την ηλιακή, προκαλεί έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Προσοχή τα παιδιά:

 

Χρησιμοποιείτε αντηλιακά στα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.
4 από τις 5 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος θα προλαμβάνονταν αν:
- τα παιδιά ενθαρρύνονταν για να παίρνουν μέτρα προστασίας, χωρίς να στερούνται τη χαρά των εκτός σπιτιού δραστηριοτήτων.
- οι γονείς αποτελούσαν το καλό παράδειγμα.
Τα παιδιά κάτω των 12 μηνών παρέμεναν πάντα στη σκιά

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ:

Στην ολοήμερη παραμονή σας στην παραλία (ή και στο βουνό για σκι) θα πρέπει να απλώνετε το αντιηλιακό (ανεξαρτήτως δείκτη), κάθε ώρα.
Κανονική χρήση αντιηλιακών (με Δείκτη Προστασίας SPF >15) μέχρι την ηλικία των 18 ετών, μειώνει κατά 78% τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικού καρκίνου αργότερα στη ζωή μας.
Θα πρέπει να εφαρμόζετε το αντιηλιακό σας 20 με 30' πριν βγείτε έξω, σε κάθε σημείο του σώματος που εκτίθεται στον ήλιο. Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές: αυτιά, μύτη, χείλια (sticks), πέλματα, παλάμες, το V του λαιμού, τους αγκώνες και το φαλακρό κεφάλι (sprays).
Οι περισσότεροι απλώνουν τη μισή μόνο ποσότητα από αυτή που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για τον καθορισμό του Δείκτη SPF. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μείωση του δείκτη από πχ 15, σε 8. Για πλήρη εξασφάλιση, πρέπει να απλώνετε σε πρόσωπο και λαιμό μισό κουταλάκι του τσαγιού.

[Όσο λιγότερο εκτεθούμε στον ήλιο κατά την διάρκεια της ζωής μας τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες καρκίνου δέρματος και φωτογήρανσης]

*Ειδικός Δερματολόγος
www.drkalogeropoulos.com
Μέλος της Αμερικανικής (AAD) και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας (EADV) και της Διεθνούς Δερματοχειρουργικής Εταιρείας (ISDS)

Τα πιο Δημοφιλη > Ρεπορταζ

12 Years ONDECK wishes

Θερμές Ευχές | 12 Χρόνια ONDECK (6ο μέρος)

Θεσμικοί, συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού στέλνουν στο ONDECK τις πιο θερμές ευχές τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδησεις

Η Athenian Yachts επενδύει στη Μαρίνα Με…

Η νέα φιλική προς το περιβάλλον Μαρίνα Μεσολογγίου αναμένεται να...

Ειδησεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

60,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την προστασία…

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Omega Speedmaster Chronoscope: 100 ημέρε…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι ξεκινούν σε μόλις 100 ημέρες.

Style