Την ανάγκη στήριξης των εταιριών με διευκολύνσεις, επιδοτήσεις και απαλλαγές τόνισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ναυτικής & Βιομηχανικής Ενώσεως (WIMA) κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στο γραφείο του.
Η διοίκηση της WIMA πρότεινε τον καθορισμό ενός γενικότερου πλαισίου στήριξης από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπεται οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν πληγεί, έχοντας υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών για το 2020 που φθάνει ως το 60%. Στο διάλογο που αναπτύχθηκε δόθηκε μεγάλη έμφαση στα προβλήματα που διαπιστώνονται στις επιχειρήσεις με δραστηριότητες άμεσα συνδεδεμένες με τη Ναυτιλία και τη Βιομηχανία. Τόσο πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, όσο και μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, προέκυψαν ή εντάθηκαν προβλήματα και δυσλειτουργίες που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις προς όφελος της Ναυπηγοεπισκευής και των συναφών επαγγελμάτων.
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Υπουργός στις προτάσεις της Ένωσης, μεταξύ των οποίων τέθηκε η ανάγκη επαναφοράς της απαλλαγής από τον ΦΠΑ σε νεότευκτα πλοία που ναυπηγούνται στην Ελλάδα, καθώς και στις πετρελεύσεις (bunkering) σε πλοία που έρχονται για επισκευή, και τονίστηκε η ανάγκη μείωσης των υψηλών και αναγκαστικών τελών στο αγκυροβόλιο Πειραιά, κόστη που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την προσέγγιση πλοίων στην χώρα μας για επισκευές, αφαιρώντας πολύτιμο εισόδημα από τους επαγγελματίες του χώρου. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν αυτό της σχέσεως ανάμεσα σε Πολιτεία και ΟΛΠ/COSCO. Ο Υπουργός ενημερώθηκε από τη Διοίκηση της WIMA σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις εταιρείες-μέλη της Ένωσης, ενώ εκφράστηκε μεγάλη δυσαρέσκεια έναντι των μεθοδεύσεων της COSCO σε ό,τι αφορά σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, γεγονός που επιτάσσει την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.
Απαντώντας, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ανάφερε ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει και υλοποιεί τις εξής πρωτοβουλίες.
• Ρυθμίσεις ώστε να καταστεί οικονομικά ελκυστικότερη η Ελληνική σημαία, ιδιαιτέρως προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες οι οποίοι κατέχουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους εμπορικών πλοίων όλων των κατηγοριών παγκοσμίως, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα να απασχοληθούν πέντε άτομα κατώτερο ελληνικό πλήρωμα, χωρίς την απαίτηση ύπαρξης Έλληνα αξιωματικού στο ίδιο πλοίο.
• Ίδρυση σχολών Τεχνικής Εκπαιδεύσεως για την επάνδρωση των ελληνικών πλοίων με κατώτερο πλήρωμα, καθορισμός προϋποθέσεων για την απορρόφησή τους στην Ναυτιλία, καθώς και εκπόνηση προγραμμάτων για την αναβάθμιση όσων υπηρετούν ως ανώτερο πλήρωμα.
• Εκπαιδευτικά Προγράμματα με θεωρητική και τεχνική κατάρτιση ώστε να καλυφθούν ανάγκες επαγγελμάτων σε ζήτηση, σε συνεργασία με το ΝΑΤ προκειμένου να εντοπισθούν οι ελλείψεις.
• Ίδρυση ψηφιακής πλατφόρμας για τα πιστοποιητικά των ναυτικών.
• Εκπαιδευτικά προγράμματα με δημόσια πιστοποίηση, για επαγγέλματα που έχουν σχέση με την επισκευή και συντήρηση των πλοίων.
• Καταβολή επιδοτήσεων από το Υπουργείο Εργασίας που αφορούν στην κατάρτιση αποφοίτων Σχολών ώστε να απορροφηθούν από επιχειρήσεις με σχετικές δραστηριότητες, καθώς και περαιτέρω επιδοτήσεων για την παραμονή τους σ’ αυτές, εφόσον πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα.
• Χρηματοδότηση για την επέκταση επιχειρήσεων σε νέες αγορές καθώς και την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά που ήδη δραστηριοποιούνται.
• Απελευθέρωση του κλάδου Yachting με φορολογικό αντιπρόσωπο πάντα σε συμφωνία με τους διεθνής κανονισμούς, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων επενδυτών στον τουρισμό.
Τόσο ο Υπουργός, όσο και η Διοίκηση της WIMA δεσμεύθηκαν να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας. Χαρακτηριστικά, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσω του ευρύτατου φάσματος δραστηριοτήτων των εταιριών μελών της, η WIMA αποτελεί χρήσιμο συνομιλητή και αρωγό του Υπουργείου, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της Τεχνικής Εκπαίδευσης στον κλάδο της Ναυτιλίας. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης δεσμεύθηκαν να παρέχουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας αδιάλειπτη θεσμική ενημέρωση παρέχοντας πληροφορίες σχετικώς με τον κλάδο και τα προβλήματα που παρουσιάζονται, αλλά και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, στοχεύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, εργαζόμενοι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών.