Η Volvo Car Hellas ήταν χορηγός της μεγάλης γιορτής της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα. Οι Χρυσοί Σκούφοι, ο καταξιωμένος θεσμός του περιοδικού «Αθηνόραμα», έφτασε στην κορύφωσή του για το 2016 με την τελετή απονομής των βραβείων και το επίσημο δείπνο στο Μεγ. Βρεταννία.
H εφετινή απονομή είχε ιδιαίτερη λάμψη και άρωμα Σουηδίας, εξ ου και την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η πρέσβυς της Σουηδίας Charlotte Wrangberg (Σάρλοτ Ράνμπεργκ). Το επίσημο δείπνο ήταν αφιερωμένο στη σκανδιναβική κουζίνα, με έναν από τους πιο διάσημους σουηδούς σεφ, τον Björn Frantzén (Μπιόρν Φραντζέν), επίσημο καλεσμένο για να δημιουργήσει με τους συνεργάτες του στο dîner de gala των Χρυσών Σκούφων.
Ο «guest chef», με ένα μενού βασισμένο σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της πατρίδας του που τις επεξεργάζεται με το δικό του ανάλαφρο γκουρμέ στυλ, πέτυχε να μυήσει τους σχεδόν 300 καλεσμένους σε ένα νέο γευστικό σύμπαν υψηλής αισθητικής! Με τα παράσημα των δύο αστεριών Μισελέν για το «Φραντζέν», το εστιατόριό του στη Στοκχόλμη που από το 2011 συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα του κόσμου, ο σεφ από το Βορρά ενθουσίασε τον κόσμο που, στο τέλος της βραδιάς, αντάμειψε αυτόν και τους συνεργάτες του με ένα ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα.
Όσον αφορά στα βραβεία, το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των εστιατορίων για τέταρτη συνεχή χρονιά, αποσπώντας δύο Χρυσούς Σκούφους! Ένα Χρυσό Σκούφο έλαβε το έτερο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι, το «Botrini’s» στην Αθήνα. Ενδεικτικό των αυστηρών κριτηρίων αξιολόγησης του θεσμού είναι ότι για άλλη μία χρονιά δύο μόνο εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με δύο Χρυσούς Σκούφους, τα «Etrusco» στην Κέρκυρα και «Funky Gourmet» στην Αθήνα.
Γιάννης Πετούλης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος VOLVO CAR HELLAS)
Τις απονομές στα δυο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ενώ ο κ. Γιάννης Πετούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas απένειμε τους αντίστοιχους Χρυσούς Σκούφους στα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, από του βήματος, τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο που το σκανδιναβικό μοντέλο ζωής γνωρίζει σήμερα τέτοια διεθνή απήχηση και επιτυχία, δημιουργώντας παγκόσμιες τάσεις και κατακτώντας όλο τον κόσμο, είτε αυτό εκφράζεται μέσα από μία premium μάρκα αυτοκινήτου όπως η Volvo, είτε μέσα από την υψηλή γαστρονομία».
Για το 2016, με Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν συνολικά 24 εστιατόρια και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 34, απ’ όλη την Ελλάδα.
Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με «γαστρονομικό» χιούμορ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Στέλιος Μάινας και ο Άκης Σακελλαρίου, κάνοντας μία αναδρομή στην πορεία της γαστρονομίας στην Ελλάδα, είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς το περιοδικό Αθηνόραμα τη χρονιά που διανύουμε συμπληρώνει τα 40 χρόνια κυκλοφορίας.
Το «παρών» στην εφετινή τελετή απονομής και στο δείπνο που ακολούθησε έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από τον ευρύτερο χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Κώστας Μπιτζάνης, η βουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και πολλοί άλλοι.
Η 23η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», την είσοδο του οποίου στόλιζαν τέσσερα Volvo XC90, το νέο μεγάλο SUV της σουηδικής μάρκας.
Χρυσοί Σκούφοι 2016
• Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
• Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
• Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
• Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
• Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
• Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
• CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
• F+W by Olivier Campanha 15,5/20 και ένας σκούφος
• Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
• Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
• Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
• Abovo, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
• Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
• Apocalypsis, Πάτμος, 15/20 και ένας σκούφος
• Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
• Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
• Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
• Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
• Lycabettus Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
• Matsuhisa, Mύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
• Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
• Old Mill, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
• Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
• Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2016
• Αleria, Αθήνα, 14,5/20 • Bασίλαινας, Αθήνα, 14,5/20 • Ferryman, Κρήτη, 14,5/20 • Grace, Σαντορίνη, 14,5/20 • Κοντοσώρος, Φλώρινα, 14,5/20 • Μαυρίκος, Ρόδος, 14,5/20 • Milos Estiatorio, Αθήνα, 14,5/20 • Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,5/20 • Σελήνη, Σαντορίνη, 14,5/20 • Τηλέμαχος Barbeque Club, Αθήνα, 14,5/20 • Xasteria, Κρήτη, 14,5/20 • Αθήρι, Αθήνα, 14/20 • Αλέξης, Χαλκιδική, 14/20 • Alfredo’s Garden, Θεσσαλονίκη, 14/20 • Ark, Αθήνα, 14/20 • Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Πιερία, 14/20 • Clochard, Θεσσαλονίκη, 14/20 • Elia’s Restaurant, Σκιάθος, 14/20 • Έξι Κλειδιά, Πήλιο, 14/20 • Erimitis, Παξοί, 14/20 • Θωμάς, Φλώρινα, 14/20 • Ιώδιο, Αθήνα, 14/20 • Kastri Bistro, Αθήνα, 14/20 • Το Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη, 14/20 • Κρητικός, Αθήνα, 14/20 • Η Μαριγούλα, Χαλκιδική, 14/20 • Μαρίνα, Χαλκιδική, 14/20 • Μylos, Σαντορίνη, 14/20 • Ναουμίδης, Αμύνταιο Φλώρινας, 14/20 • On the Verandah, Σπέτσες, 14/20 • Πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική, 14/20 • Tάσος, Θεσσαλονίκη, 14/20 • Τaverna, Πελοπόννησος, 14/20 • Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα, 14/20
Βραβεία Νέου Ταλαντούχου Σεφ
• Σπύρος Αγιούς («Grace») • Μίλτος Αρμένης («Erimitis») • Σταμάτης Μαρμαρινός («On the Verandah»)