Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Piraeus Steps forward

Ακολουθώντας μια συνεχή τροχιά εξέλιξης και ανανέωσης, ο Πειραιάς μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη, φιλική και ανθρώπινη πόλη που χαίρεσαι να ζεις.

Η εξέλιξη του Πειραιά είναι μία ακόμα απόδειξη ότι στα λιμάνια δεν υπάρχει στασιμότητα, τα πάντα κινούνται μεταφέροντας μια ενέργεια και μια ζωντάνια που διαχέεται σε κάθε σημείο της πόλης. Το νέο κεφάλαιο της ζωής του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας γράφεται τα τελευταία χρόνια μέσα από δυναμικές επενδυτικές κινήσεις, αξιοποιήσεις κτιρίων και αναπλάσεις, ξενοδοχειακές αφίξεις, νέα μουσεία, χώρους τέχνης, εστιατόρια και μπαρ. Νέα projects που συνομιλούν απευθείας με τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη και προσδίδουν στην πόλη του Πειραιά την εικόνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης.

Εκτός από την έλευση του μετρό και του τραμ στην πόλη που μετατρέπει τον Πειραιά στο μεγαλύτερο και πληρέστερο συγκοινωνιακό hub της χώρας, μια σειρά επενδύσεων -εκ των οποίων κάποια ολοκληρώνονται και κάποια άλλα ξεκινούν- ενισχύουν το τουριστικό του προφίλ με πολλά αστέρια.

Αστική ανάπλαση

Ήδη η ανάπλαση του Μικρολίμανου, μια δυνατή αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, έχει να επιδείξει έναν χορταστικό πεζόδρομο για περαντζάδα δίπλα στη θάλασσα με κομψά, ομοιόμορφα γκαζίμπο γεμάτα τραπέζια από τα εστιατόρια που αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών.

Ο Πύργος του Πειραιά είναι ένα ακόμη έργο που αλλάζει την όψη της πόλης. Φορέας υλοποίησης του εμβληματικού πύργου του Πειραιά είναι η Piraeus Tower, μια κοινή εταιρεία της DIMAND, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και Prodea Investments. Ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), έχει 22 ορόφους, 88 μ. ύψος και προορίζεται για χρήση γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ.

Ένα επίσης μεγάλο project, υπό την επίβλεψη της Dimand, που αλλάζει την ταυτότητα του Πειραιά, δημιουργώντας ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία με επιπλέον θέσεις εργασίας, είναι η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Διονυσίου. Το Piraeus Port Plaza, ένα φιλόδοξο έργο αναβίωσης των παλαιών κτιρίων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα βιομηχανικών εγκαταστάσεων που μετατράπηκαν σε σύγχρονο και βιώσιμο χώρο εργασίας.

Το έργο καταλαμβάνει έκταση 17.841 τ.μ., ενώ αποτελείται από 8 κτίρια συνολικής οικοδομήσιμης επιφάνειας 77.050 τ.μ. Το νέο κτιριακό συγκρότημα συνδυάζει σύγχρονες υποδομές, υιοθετεί αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον με πολλές πιστοποιήσεις καθώς συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές βιωσιμότητας, και συμβάλει με την υψηλή αισθητική του και το πρωτοποριακό design στη δημιουργία μιας σύγχρονης εργασιακής κουλτούρας, καθιστώντας το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον.

Μία ακόμα πρωτιά για τον Πειραιά που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία, είναι και η Πολιτεία Καινοτομίας στο παλιό εργοστάσιο της «ΧΡΩΠΕΙ», στην Πειραιώς. Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας που δημιουργείται στην Ελλάδα θα είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και τμήματα έρευνας & ανάπτυξης εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

Το νέο μουσείο / The new museum

Στα νέα εμβληματικά τοπόσημα του Πειραιά θα προστεθεί και ένας σημαντικός χώρος πολιτισμού μετά από τη μετατροπή του βιομηχανικού κτιρίου του Σιλό, στον χώρο του ΟΛΠ, σε πρωτοποριακό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Με στόχο να εισάγει τον Πειραιά στους διεθνείς πολιτιστικούς προορισμούς, το νέο Μουσείο  προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία της κατάδυσης στο παρελθόν, με σταθμούς στον χρόνο, καταβυθισμένους οικισμούς, ναυάγια, ομοιώματα πλοίων, σκαριά και φορτία εμπορικών πλοίων, χάρτες και διαγράμματα, ψηφιακές εφαρμογές και προβολές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Οι εγκαταστάσεις του ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης. Βασικός σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων είναι να αναδειχθεί η σχέση της χώρας μας με τη θάλασσα και ο ελληνικός πολιτισμός στη μεγάλη διαχρονία του μέσα από τα ευρήματα των θαλασσών μας. Παγκοσμίως, είναι ελάχιστα τα μουσεία που εκθέτουν αποκλειστικά ενάλιες αρχαιότητες.

Τις προμελέτες του έργου χρηματοδότησε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ το σχεδιασμό του ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects. Όπως δήλωσαν οι αρχιτέκτονες του έργου Γιώργος Τσολάκης και Ελένη Λάγκαρη, στόχος είναι ολόκληρη η έκθεση να είναι εύκολα προσβάσιμη από όλους και να δίνεται η αίσθηση της συνέχειας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συνεχόμενη αφήγηση, με αρχή, μέση και τέλος, η οποία αποτυπώνεται και πάνω στο κτίριο. Δημιουργούνται λοιπόν οι ανάλογοι χώροι, οι οποίοι υποστηρίζουν τη μουσειολογική μελέτη και τα εκθέματα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και από μόνοι τους σημεία μιας διαδρομής, η οποία καταδύεται στο παρελθόν (κτίριο Σιλό), αναδύεται στην επιφάνεια (Νέο κτίριο) και επιστρέφει στο παρόν μέσω του πρόσφατου βιομηχανικού παρελθόντος (ταινιόδρομος).

Port plaza

Νέες αφίξεις / New arrivals

Στο κομμάτι της φιλοξενίας, στον Πειραιά κατεβαίνει και η Hilton, η οποία σε συνεργασία με τον όμιλο SCD LTD επέλεξε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, την Καστέλα, για να ανοίξει ένα σύγχρονο, πολυτελές αστικό ξενοδοχείο. Το νέο Hampton by Hilton Piraeus, κοντά στη μαρίνα του Μικρολίμανου, θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό σε λιγότερο από ένα χρόνο με 83 δωμάτια και εκπληκτική θέα στον Πειραιά και την αθηναϊκή Ριβιέρα. Μία φιλόδοξη επένδυση που αναμένεται να συμβάλλει στον σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά και την αξιοποίηση της κρουαζιέρας.

Διευρύνοντας την έννοια της φιλοξενίας, οι τελευταίες αφίξεις σε μια πόλη που έτσι κι αλλιώς δεν υστερεί σε μέρη για διασκέδαση, προσδίδουν στον Πειραιά έναν πιο εναλλακτικό χαρακτήρα. Με ασιατική προσέγγιση, το νέο Kitschen επί της Κανάρη 5-7 ειδικεύεται στο dim sum, αλλά αγαπά και τα κοκτέιλ, προσφέροντας μια γαστρονομική πολυασιατική εμπειρία αυθεντικών γεύσεων. Ασιατικές ρίζες έχει και το νέο στέκι στη Μαρίνα Ζέας, ονόματι Uncle Tan’s με μία ενδιαφέρουσα spirit list που σε ταξιδεύει σε Ινδία, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες με ιδιαίτερες ετικέτες σε τζιν, βότκα, ρούμι. Εδώ θα δοκιμάσετε και το παραδοσιακό baijiu.

Popular Articles