Ιστορίες απόδρασης στο βουνό των Κενταύρων σκιαγραφούν γραφικούς, ορεινούς οικισμούς, παλιά πέτρινα γεφύρια, εκκλησίες, υπέροχα αρχοντικά, παραδοσιακούς ξενώνες, πλακόστρωτες πλατείες με πανοραμική θέα στον Παγασητικό Κόλπο, χιονοδρομικό κέντρο και φυσικά το αγαπημένο τρενάκι Μουντζούρη.
Αγαπημένος προορισμός όλο το χρόνο, με την κάθε εποχή να αφήνει το δικό της ξεχωριστό χρώμα, το Πήλιο συγκεντρώνει πολλούς καλούς λόγους για αναζωογοννητικές αποδράσεις: αυθεντικά χωριά και οικισμούς χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, υπέροχες διαδρομές μέσα στη φύση σε ένα πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών, μοναδική θέα είτε σε βουνό είτε σε θάλασσα, γαστρονομική ταυτότητα με δυνατές γευστικές προτάσεις κι ένα κουκλίστικο χιονοδρομικό κέντρο για καταβάσεις σε χιονισμένες πλαγιές ανάμεσα σε οξιές και αγριόλευκες με φόντο το Αιγαίο.
Photo Credit: Gianelos
Απαριθμώντας δεκάδες ατμοσφαιρικά χωριά, το θρυλικό βουνό των Κενταύρων έχει τα πάντα για όλους. Άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα, απομονωμένα ή και κοσμικά και τουριστικά, το καθένα ξεδιπλώνει με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όμορφες εικόνες που θα σας γεμίσουν το μυαλό μέχρι την επόμενη επίσκεψη.
Μία διαδρομή στη δυτική πλευρά του βουνού μακριά από τα κοσμικά φώτα, θα σας φέρει στο ορεινό χωριό του Πηλίου, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, σε υψόμετρο 700 μ. Με συγκλονιστική θέα στον Παγασητικό, το χωριό φημίζεται για τις πιο όμορφες πλατείες χωριού στην Ελλάδα, ενώ τα σηματοδοτημένα μονοπάτια που ξεκινούν από εδώ, θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της πεζοπορίας. Εξίσου ατμοσφαιρικό χωριό είναι και οι κοντινές Πινακάτες, με καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά και ταβέρνες που σερβίρουν πιάτα μαγειρεμένα με μεράκι, αλλά και ο παραδοσιακός οικισμός της Δράκειας με λιθόστρωτα καλντερίμια, ωραία αρχοντικά, σπίτια με ολάνθιστους κήπους και παραδοσιακά εργαστήρια ξυλογλυπτικής. Ο μαγευτικός Άγιος Λαυρέντιος, με την ομώνυμη βυζαντινή μονή του 12ου αιώνα, αποκαλύπτει το ιδανικό σκηνικό για ξεφύγεις από την καθημερινότητα περπατώντας σε πέτρινα καλντερίμια, ανάμεσα σε κτήρια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με φόντο την καταπράσινη φύση και τα γάργαρα νερά.
Photo Credit: Gianelos
Σε κοντινή απόσταση τόσο από το Χιονοδρομικό Κέντρο όσο και από τη θάλασσα, η Πορταριά αποτελεί το πιο συνηθισμένο ορμητήριο για να γνωρίσεις το Πήλιο. Περπατώντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια της, θα θαυμάσετε την υπέροχη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική στα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και τις πλατείες, ενώ σε ολόκληρο το χωριό υπάρχουν σπουδαία αρχοντικά, περίτεχνες λιθόχτιστες βρύσες, εκκλησιές και μνημεία. Από εδώ θα διασχίσετε και το μονοπάτι των Κενταύρων, μια σηματοδοτημένη διαδρομή περίπου τριών χιλιομέτρων, που κάνει το γύρο του οικισμού περνώντας από εκκλησίες (ο Άγιος Νικόλαος είναι ιδιαίτερα αξιόλογος), ρεματιές και αρχοντικά-μνημεία της Πορταριάς, με αφετηρία το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, στην είσοδο του χωριού.
Photo Credit: Gianelos
Σε απόσταση μόλις μισής ώρας από το Χιονοδρομικό είναι και η φημισμένη Τσαγκαράδα, ίσως το πιο διάσημο χωριό του Πηλίου. Αν και είναι πολυσύχναστος τουριστικός προορισμός, ωστόσο διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρτακτήρα με άρτια υποδομή και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, προσφέροντας εικόνες που προάγουν το τοπικό χρώμα και υπογραμμίζουν την Πηλιορείτικη κληρονομιά.
Στην Μακρινίτσα, επίσης ένα από τα πιο διάσημα κεφαλοχώρια του Πηλίου, με ανεμπόδιστη θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό, το μαγευτικό σκηνικό περιλαμβάνει αναπαλαιωμένα αρχοντικά που διατηρούν την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, ρομαντικά πλακόστρωτα δρομάκια, περίτεχνες κρήνες και υπεραιωνόβια πλατάνια. Αν και υπάρχουν διάσπαρτα art café και γκαλερί που μαρτυρούν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων, επιβάλεται μία στάση για καφέ στην εντυπωσιακή πλατεία-μπαλκόνι του ιστορικού χωριού στο διάσημο καφενείο του «Θεόφιλου», το οποίο πήρε το όνομά του από την τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου στο εσωτερικό του.
Photo Credit: Gianelos
Στον διατηρητέο οικισμό της Βυζίτσας, εκτός από το γνήσιο πηλιορείτικο τοπίο, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις σημαντικές εκκλησίες του χωριού, όπως την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με τις περίτεχνες τοιχογραφίες και την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με τον ξυλόγλυπτο άμβωνα.
Οι γραφικές Μηλιές, επίσης διάσημο χωριό του Πηλίου, είναι γνωστές για το μουσείο τους, την κεντρική πλατεία του χωριού και το σιδηροδρομικό σταθμό, αφετηρία του διάσημου «Μουτζούρη», που φτάνει μέχρι τα Άνω Λεχώνια μέσα από μία διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να περπατήστε κατά μήκος των γραμμών του τραίνου και να φωτογραφηθείτε στη σιδερένια γέφυρα του Εβάριστο ντε Κίρικο – σχεδιαστή του σιδηροδρόμου και πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.
Photo Credit: Chris Kouziokas
Για όσους αναζητούν περιπέτειες στα χιόνια, τα Χάνια είναι ένας μικρός παράδεισος σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πηλίου. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, περικυκλωμένα από δάση οξιάς και καστανιάς, μόλις 2 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο «Αγριόλευκες», αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για χειμερινές αποδράσεις.
Το Πήλιο είναι επίσης ξακουστό για τα μονοπάτια του – το παλιό οδικό δίκτυο της περιοχής, χτισμένο από παλιούς τεχνίτες της πέτρας. Αρκετά από αυτά είναι ανακατασκευασμένα σε ένα δίκτυο 29 πανέμορφων διαδρομών λιθόστρωτων και μονοπατιών του Πηλίου, συνολικού μήκους 190 χιλιομέτρων. Περπατώντας στα καλντερίμια θα θαυμάστε πανέμορφα τοξωτά γεφύρια, παλιά λιθόστρωτα και δημόσιες κρήνες.
Όλα τα χωριά του Πηλίου φημίζονται για το καλό παραδοσιακό φαγητό. Σπεντζοφάι, κόκκορας κρασάτος, φασολάδα, σπιτικές χυλοπίτες και ντόπια κρέατα είναι τα must των πηλιορείτικων γεύσεων που θα δοκιμάσετε σε κάθε παραδοσιακή ταβέρνα. Εξίσου καλό φαγητό συνοδεία τσίπουρου θα απολαύσετε και στο Βόλο με θέα τον Παγασητικό και φόντο το επιβλητικό βουνό των Κενταύρων.
Photo Credit: Gaitanidis
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΗΛΙΟΥ
Σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό των Χανίων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, επιφυλάσσει μία διαφορετική εμπειρία σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με θέα τον Παγασητικό και το Αιγαίο. Το πλήρες όνομά του «Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Αγριόλευκες» οφείλεται στις κατάφυτες από αγριόλευκες πλαγιές που το περιστοιχίζουν. Λόγω της κοντινής πρόσβασής του στη θάλασσα και του χαμηλού υψομέτρου του στα 1.471 μ., οι συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερες, τόσο στη χιονόπτωση όσο και στη μορφολογία του εδάφους και στο κλίμα.
Στο Χιονοδρομικό υπάρχουν 7 πίστες, εκ των οποίων η μία είναι πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χλμ., μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον, καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές με ανεμπόδιστη και μαγική θέα στο Αιγαίο. Το κέντρο διαθέτει πάρκινγκ, καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο και ενοικιάσεις -πωλήσεις εξοπλισμού ειδών ski & snowboard, ενώ το φιλόξενο ευρωπαϊκών προδιαγραφών σαλέ, Loaded Lodge, θα γίνει μια από τις αγαπημένες σας ζεστές γωνιές για χαλάρωση με θέα τις χιονισμένες πλαγιές του βουνού των Κενταύρων. Λειτουργεί επίσης σχολή σκι και snowboard με ειδικά τμήματα για παιδιά 3 χρονών και άνω από έμπειρους παιδαγωγούς δασκάλους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για νυχτερινή χιονοδρομία. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου το 1967, οπότε και λειτούργησε ο πρώτος εναέριος αναβατήρας.
Photo Credit: Gaitanidis