*Δρ. Λουκάς Γκουρτσογιάννης, Πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΙΣΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ από το 2019 και καπετάνιος.
Η βιωσιμότητα έχει πλέον καθιερωθεί ως ο κοινός στόχος σχεδόν κάθε βιομηχανίας.
Παραδόξως, ακόμη και μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν κάνει δεσμευτικές υποσχέσεις. Ο θαλάσσιος τουρισμός με ιστιοπλοΐα, ένας από τους σημαντικούς κλάδους στην Ελλάδα, διαθέτει ένα ανταγωνιστικό σημείο εκκίνησης. Η χρήση του ανέμου για πρόωση είναι μια προφανής οικολογική μέθοδος για την σύνδεση των ακτών. Η έλξη που ασκεί, ενισχύεται από τη χρήση παραδοσιακών τρόπων ταξιδιού, μεταφοράς αγαθών και διάδοσης ιδεών και πολιτισμού, ενώ αποφεύγεται η κατασκευή νέων τσιμεντένιων καταλυμάτων για τους τουρίστες.
Με συνδυασμό σύγχρονων τεχνολογιών ιστίων, ηλεκτρικής πρόωσης και ηλιακής ενέργειας, έχει επιτευχθεί μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα σε μικρή, πιλοτική κλίμακα, η οποία επεκτείνεται με εκθετικό ρυθμό παγκοσμίως. Έξι ιστιοφόρα διασχίζουν τον Ατλαντικό μεταφέροντας τρόφιμα και επιβάτες, με τα μεγαλύτερα μήκους 80 μέτρων. Άλλα συνδέουν ευρωπαϊκά λιμάνια, βορειοαμερικανικά λιμάνια ή και τα νησιά Μάρσαλ, ενώ ιστιοφόρα-φέρι μήκους 130 μέτρων βρίσκονται υπό κατασκευή.
Εκατοντάδες φορτηγά πλοία έχουν εγκαταστήσει πληθώρα συστημάτων αξιοποίησης του ανέμου για να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου. Η χρήση σύνθετων πλαστικών υλικών για τα σκάφη των ιστιοφόρων μπορεί να αντικατασταθεί από περισσότερο ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το αλουμίνιο ή ο χάλυβας, για μεγαλύτερα σκάφη.
Εκατοντάδες φορτηγά πλοία έχουν εγκαταστήσει πληθώρα συστημάτων αξιοποίησης του ανέμου για να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.
Οι ελληνικές θάλασσες συνδυάζουν υψηλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, εκατοντάδες νησιά σε λογικές αποστάσεις μεταξύ τους, ιστορία και πολιτισμό. Η μεσογειακή κουζίνα πηγάζει από τοπικά, βιώσιμα προϊόντα, βασισμένα στη μοναδική βιοποικιλότητα και τη μικρής κλίμακας φυσική γεωργία.
Διαβάστε ακόμη: Όλγα Κεφαλογιάννη: «Το Olympic Yacht Show προωθεί την καινοτομία και τη βιωσιμότητα»
Όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα έχουν πειραματικά αξιοποιηθεί σε μικρή κλίμακα από το έργο Aegean Cargo Sailing από το 2017. Ξεκίνησε μεταφέροντας τοπικά προϊόντα μεταξύ των νησιών, της ηπειρωτικής Ελλάδας και των λιμανιών της δυτικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα έδινε την ευκαιρία σε οικολογικά ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες να συμμετέχουν στη γευσιγνωσία νησιωτικών προϊόντων, στη συλλογή και μεταφορά τους.
Έχοντας αποδείξει ότι είναι εφικτή η χρήση της αιολικής ενέργειας για την κάλυψη τουλάχιστον του 85% των διαδρομών, το Ελληνικό Πράσινο Ταμείο υποστήριξε το 2022 τη μετάβαση στην ηλεκτρική πρόωση και την ηλιακή ενέργεια. Αυτό κατέστησε δυνατή για πρώτη φορά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα την ιστιοπλοϊκή μεταφορά με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.
Περαιτέρω χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο το 2024 αύξησε την αυτονομία ταξιδιών χωρίς άνεμο και ηλιοφάνεια σε 90 ναυτικά μίλια.
Κατά τη διάρκεια τριών θερινών περιόδων και σχεδόν τριών ετών, το μικρό ιστιοφόρο PELAGO διένυσε 11.000 Ναυτικά Μίλια στα Ελληνικά και Ιταλικά νερά χωρίς φόρτιση από το δίκτυο.
Μετέφερε μικρά πιλοτικά φορτία και οικολόγους ταξιδιώτες στα νησιά του Αιγαίου, προς και από την Ιταλία και τη Γαλλία. Μέρος των προϊόντων έφτασαν ακόμη και στην Ελβετία και τη Γερμανία μέσω ηλεκτρικών μεταφορών.
Η πρωτοβουλία έχει αναγνωριστεί για την καινοτομική δράση, έχει προβληθεί στον ελληνικό και το διεθνή τύπο και την ελληνική τηλεόραση. Έχει λάβει πέντε βραβεία :
Green Ideas Award Μάιος 2021 eit Climate-KIC Σεπτέμβριος 2021 Venture Impact Award Δεκέμβριος 2021 Blue Growth Piraeus Απρίλιος 2023 ESG Special Award Athenian Nexus Μάιος 2024
Ήρθε η στιγμή η κύρια βιομηχανία yachting της Ελλάδας να υιοθετήσει και να αναπτύξει περαιτέρω αυτή τη βιώσιμη εναλλακτική λύση αργών μεταφορών και τουρισμού, της οποίας η βιωσιμότητα έχει πλέον αποδειχθεί.
Το σύστημα της αργής, οικολογικής, ιστιοπλοϊκής μεταφορικής σύνδεσης των νησιών ανταποκρίνεται στην ανάγκη για την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων από τις θαλάσσιες μεταφορές. Είναι ιδανικά προσαρμοσμένο στις μικρές, ποιοτικές αγορές βιολογικών προϊόντων των νησιών και τον εναλλακτικό τουρισμό. Προσφέρει τη δυνατότητα στις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να πειραματιστούν σε μικρή κλίμακα με χαμηλό κόστος, δοκιμάζοντας τεχνολογίες αιολικής, ηλεκτρικής και ηλιακής πρόωσης, που μπορούν να εφαρμοστούν ευρύτερα στο μέλλον. Έχει αναπτυχθεί ελληνικό know how που είναι διαθέσιμο για διάχυση.
*Ο Δρ. Λουκάς Γκουρτσογιάννης είναι Προεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΙΣΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ από το 2019 και καπετάνιος. Ερευνητής Μεταλλουργός Μηχανικός, ανέλαβε την ίδρυση και αρχική λειτουργια του τεχνολογικού κέντρου ΕΒΕΤΑΜ, ίδρυσε την τεχνολογική συμβουλευτική εταιρία LOGOTECH, και ήταν διευθυντής της ευρωπαϊκής οργάνωσης NORMAPME. Επικεφαλής του προγράμματος της ΙΣΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ γιαν την ηλεκτροκίνηση ιστιοπλοϊκών στην Ελλάδα από το 2021.