Δεύτερη χρονιά φέτος για το γευστικό ταξίδι στον κόσμο των «Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών», που φέτος θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Σημαντικά οινοποιεία, παλιές χρονιές αλλά και πειραματικές οινοποιήσεις, ετικέτες στις οποίες ο παραγωγός δείχνει τη γνώση του αλλά και τη φιλοσοφία του, αυτός είναι ο κόσμος των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών. Σε αυτόν ακριβώς τον κόσμο θα περιηγηθούν οι επισκέπτες μαζί με τη Vinetum, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Επίτιμοι καλεσμένοι, η πιο διάσημη οινογράφος του κόσμου, η Jancis Robinson, και ο κριτικός εστιατορίων των Financial Times Nicholas Lander.
Με ένα αντίτιμο €38 ο επισκέπτης παραλαμβάνει ένα μπλοκ με δέκα κουπόνια αξίας €3 έκαστο τα οποία εξαργυρώνει στα σταντ των εκθετών, δοκιμάζοντας σπουδαία κρασιά στο κόστος τους, κρασιά που υπό άλλες συνθήκες δεν είναι απλώς απαγορευτικά λόγω τιμής αλλά επιπλέον δεν είναι εύκολα προσβάσιμα και σίγουρα όχι στις μεγάλες οινικές εκθέσεις.
Κάθε κρασί (δόση των 50ml) κοστίζει ένα ή περισσότερα κουπόνια, ανάλογα με το κόστος του, σύμφωνα με τον ίδιο τον εκθέτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κρασιά με τιμή γύρω στα €120 στην κάβα θα μπορούν να δοκιμαστούν με μόνο δύο κουπόνια. Φυσικά, κάθε επισκέπτης μπορεί να αγοράζει επιπλέον κουπόνια, εφόσον το επιθυμεί.
Φέτος συμμετέχουν σχεδόν 30 ελληνικά οινοποιεία με τα πιο σπάνια και ακριβά τους κρασιά, ωστόσο το οινικό μας ταξίδι δεν περιορίζεται στη χώρα μας αφού οι πιο σημαντικές εισαγωγικές εταιρείες κατεβάζουν το «βαρύ πυροβολικό» τους ώστε οι Έλληνες οινόφιλοι να απολαύσουν πραγματικά εξαιρετικά κρασιά με αυτούς τους προνομιακούς όρους.
Η εμπειρία όμως δεν σταματά εδώ. Μία ομάδα επιλεγμένων χορηγών, όπως η σαμπάνια Veuve Clicquot, το Νορβηγικό μεταλλικό νερό Voss και η εταιρεία Provence με τα εξαιρετικά της τυριά, θα διαθέτουν τα προϊόντα τους δωρεάν ώστε η εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο απολαυστική. Χορηγοί στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά είναι επίσης η κορυφαία Metropolitan Food Culture προϊόντα της οποίας θα δοκιμάσουμε στοπ γαστρονομιό δείπνο, η εμβληματική Gaggenau με τους εξαιρετικούς συντηρητές κρασιών της και η Volvo μία από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, με αναπτυγμένη γαστρονομική ευαισθησία που δίνει το μήνυμα ότι το κρασί είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού που ονομάζουμε «καλή ζωή».
Οι φετινές ιδιαιτερότητες
Φέτος, τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά πλαισιώνονται από ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις και masterclasses ενώ υπάρχουν δύο σημαντικές προσθήκες στο όλο concept. Καταρχάς υπάρχει το VIP Golden Pass που περιλαμβάνει το εισιτήριο εισόδου μαζί με δύο μπλοκ των δέκα επιταγών το καθένα, δίνει πρόσβαση στο δείπνο της 14ης Δεκεμβρίου, σε δύο από τα masterclasses (εκτός από το Collector’s Corner) και πρόσβαση στο VIP Lounge Veuve Clicquot, με συνολικό κόστος €250. Το VIP Lounge Veuve Clicquot είναι ένας πολυτελής χώρος που δημιουργούμε στο Golden Room της Μεγάλης Βρετανίας, όπου οι κάτοχοι της κάρτας θα μπορούν να ξεκουραστούν, να τσιμπήσουν κάτι και να απολαύσουν σαμπάνια Veuve Clicquot.
Eπίσης, παράλληλα με τον κύριο εκθεσιακό χώρο, έχουμε ετοιμάσει στο Alexander’s Cigar-Lounge μια συλλογή από σπάνια οινικά αποστάγματα που θα μπορείτε να δοκιμάσετε, από τις 16:00 έως τις 19:00, με την ίδια λογική των κουπονιών σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
Masterclass
Φέτος τα masterclass των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών είναι ακόμα πιο πρωτότυπα και ελκυστικά Διαλέξτε ανάμεσα:
«Αρμονία τυριού & κρασιού»
Ο Γιώργος Κυριακόπουλος της Provence και ο Γιώργος Φλούδας θα παρουσιάσουν από κοινού ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα απολαυστικό σεμινάριο συνδυασμού τυριών και κρασιών. Κόστος συμμετοχής: €40
«Ελληνικά λευκά κρασιά: και όμως παλαιώνουν», by Gaggenau
Oοινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος, παγκόσμιος Brand Ambassador 2015 των συντηρητών Gaggenau, παρουσιάζει μια πρωτότυπη γευστική δοκιμή με έξι ζευγάρια εμβληματικών ελληνικών λευκών κρασιών, το ένα πρόσφατης εσοδείας και το άλλο παλαιωμένο (ίδια ετικέτα) για να αποδείξει τις δυνατότητες παλαίωσής τους και για να σας δώσει ιδέες για την κάβα σας. Κόστος συμμετοχής: €40
«Krug masterclass»
Η Brand Ambassador της εμβληματικής Krug, η οινοχόος Martina Illek, παρουσιάζει μία από τις κορυφαίες σαμπάνιες στον κόσμο και μάς μυεί στον απολαυστικό κόσμο της. Κόστος συμμετοχής: €40
«Collector’s Corner»
Μια ακόμη πρωτοτυπία που ξεκινούν φέτος τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά: προσκεκλημένος ένας γνωστός συλλέκτης κρασιών να παρουσιάσει μερικές από τις πιο αγαπημένες του φιάλες, 6 μεγάλα κρασιά από τη συλλογή του, να μάς μιλήσει για το πάθος του και να μάς μεταφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Μιλάμε για κρασιά παλαίωσης, δείτε από κοντά τι σημαίνει να είσαι συλλέκτης οίνων! Μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάστε σπουδαία κρασιά που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Κόστος συμμετοχής: θα ανακοινωθεί
Λεπτομέρειες για τα masterclass και τα προϊόντα που θα δοκιμαστούν, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες όταν θα ανοίξει και η δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής.
Γαστρονομικό Δείπνο
Τέλος, το ταξίδι κορυφώνεται το βράδυ της επόμενης ημέρας στο εστιατόριο Tudor Hall με το δείπνο που θα ετοιμάσει ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου. Η προσέγγισή φέτος έχει θέμα «Ελλάς-Γαλλία, Συμμαχία».