Θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε έδωσε ένα νέο κύρος στην Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει γενικά ως χώρα να το χρησιμοποιήσουμε για κάθε τομέα σαν αφετηρία επανεκκίνησης, ύστερα από όλα αυτά που βιώσαμε την τελευταία δεκαετία.
Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά και στον κλάδο του yachting δεν θα είναι αποδοτική. Προβλέψεις ακόμα και σήμερα δεν είναι εύκολο να γίνουν καθώς πραγματικά είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Μιλώντας με ανθρώπους-συνεργάτες του κλάδου με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν βλέπω πανικό, αλλά περισσότερο επαγγελματική προσέγγιση προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες, βρίσκοντας εναλλακτικές, όπως είναι το rescheduling ή ο καθένας άλλου είδους λύσεις.
Στην παρούσα φάση, για τη φετινή χρονιά, σίγουρα θα πρέπει να υποστηριχθεί ένα μεγάλο μέρος εποχικών απασχολούμενων που δεν θα έχουν αντικείμενο τη σεζόν που μας έρχεται (πληρώματα και προσωπικό μαρίνας, εταιρειών ναύλωσης κ.ο.κ), ομοίως και αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου.
Αντίστοιχα, και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες που όπως όλοι μας γνωρίζουμε δεν είναι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις ούτε πραγματικές ναυτιλιακές με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πολλές δε εκ των οποίων έχουν οικονομικές εκκρεμότητες
εξόφλησης των σκαφών απέναντι στους προμηθευτές τους ή τις τράπεζες. Για κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες αλλά και για άλλες, που στην παρούσα φάση ίσως εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ, θα πρέπει και η πολιτεία και εμείς οι ίδιοι άνθρωποι του κλάδου να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις εφικτές αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, το κράτος θα μπορούσε αυτή τη χρονιά να χειριστεί το τέλος πλόων διαφορετικά, είτε μειώνοντας το είτε καταργώντας το.
Για την επόμενη μέρα, η οποία για έμενα θα ξεκινήσει με το που θα ανακοινωθεί η άρση των μέτρων, όσον αφορά στο δικό μας κλάδο, θα πρέπει να αναζητήσουμε σίγουρα ευκαιρίες και τέτοιες προφέρει ο τρόπος διακοπών με σκάφος, είτε αυτό είναι ιδιωτικό είτε επαγγελματικό, καθώς εξασφαλίζεται απόσταση από τον υπόλοιπο πληθυσμό, διατηρείται η έννοια διακοπών σαν νοικοκυριό, και όλα αυτά βέβαια απολαμβάνοντας με τον ιδανικό τρόπο τον ήλιο και τις θάλασσες της Ελλάδας.
Αυτό, διαφημίζοντας το σωστά, θα αποτελέσει όχι μόνο για τη φετινή χρονιά ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πλήρους λειτουργίας του κλάδου στην περίοδο που αυτό θα είναι επιτρεπτό, αλλά και παρακαταθήκη για περισσότερη ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου τις επόμενες χρονιές, δεδομένου ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η εμπειρία του κορονοΐού σαφώς και θα οδηγήσει ασυναίσθητα τον κόσμο στο να προσέχει τις αποστάσεις του.
Ένα δεύτερο κομμάτι στο οποίο θα πρέπει ειδικά φέτος να επενδυθεί είναι ο εγχώριος τουρισμός, καθώς είναι μία ευκαιρία να φέρουμε τον Έλληνα κοντά σε αυτό το μοναδικό είδους τουρισμού, που συνδυάζει την ξεγνοιασιά ενός camping, την άνεση ενός πλήρους εξοπλισμένου εξοχικού και τη μοναδική αίσθηση του να ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου και να βρίσκεσαι στο νερό. Κακά τα ψέματα, είναι ένας τουρισμός στον οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε καθώς ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν την διάθεση ή τις γνώσεις να ναυσιπλοούν μπορούν να προσλάβουν έναν επαγγελματία κυβερνήτη, ο οποίος θα αναλάβει για λογαριασμό τους αυτή την εργασία.
Θέλω να πιστεύω ότι ο εγκλεισμός ενός μεγάλου μέρους συμπολιτών μας και ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη θα μας κάνει να επαναξιολογήσουμε τις αξίες της ζωής, θα μας φέρει ξανά κοντά στη φύση και θα μας δώσει ερέθισμα να αναζητούμε και τις προσωπικές απολαύσεις, για τις οποίες θα είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε λίγο περισσότερο.
Στα πλαίσια αυτά, νομίζω ότι ο θαλάσσιος τουρισμός θα βγει κερδισμένος. Σημαντικό, επίσης, ίσως αποδειχθεί για τη χώρα μας ακριβώς το γεγονός ότι δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία άλλη εκτός από τον τουρισμό, ο οποίος εκτιμώ ότι θα είναι από τους πρώτους κλάδους που θα ξεκινήσει να λειτουργεί, όταν περάσει αυτή η δύσκολη κατάσταση.
Εύχομαι μέχρι τότε να παραμείνουμε όλοι υγιείς και να μην εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας. Είναι μια καλή ευκαιρία να ενωθούμε όλοι μαζί αφήνοντας πίσω μας πράγματα που μας χώρισαν και να αναζητήσουμε όλα αυτά που θα μας ενώσουν.
Χρήστος Kοντοβασίλης | Pantaenius Yacht Insurance