Στην πορεία υλοποίησης των δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού, τα πεπραγμένα και τον προγραμματισμό για το προσεχές διάστημα, δίνοντας έμφαση στα μέτρα για την κρουαζιέρα και τη βραχυχρόνια μίσθωση, αναφέρθηκε η κα Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Στόχος είναι η βιωσιμότητα, η ανθεκτικότητα, και η ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του τουριστικού μας προϊόντος, τόνισε η Υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε:
«Πρέπει να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις, στις νέες τάσεις της τουριστικής ζήτησης, και στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των ταξιδιωτών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να προσφέρει ευημερία και προοπτικές στη χώρα μας για πολλά χρόνια ακόμα.»
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε θέτει τις βασικές αρχές, τους κανόνες και τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού, και δίνει κατευθύνσεις για τις αναγκαίες βασικές υποδομές (οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια), τις ειδικές τουριστικές υποδομές ( χιονοδρομικά κέντρα, τουριστικοί λιμένες) και γενικότερα τουριστικές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία).
Περαιτέρω, η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι με τον νέο νόμο Ν. 5121/2024 που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών της χώρας και εισήχθησαν νέα τουριστικά προϊόντα. Επιπλέον αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που καταρτίζεται από το υπουργείο Τουρισμού, με σκοπό αφενός την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων και αφετέρου την ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου της λειτουργίας τους.
Η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε εκτενώς και στην πορεία του προγράμματος του Υπουργείου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπογραμμίζοντας ότι έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των πόρων. Τα έργα, πρόσθεσε, συμβάλλουν στον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς, στην αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και στην ανάδειξη λιγότερων γνωστών προορισμών και εμπειριών που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας.
Για την κρουαζιέρα η Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι με σκοπό την ορθολογική διαχείρισή της υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ναυτιλίας με κεντρικούς άξονες στρατηγικής :
- Τον έλεγχο του ελλιμενισμού πλοίων και των τουριστικών ροών στους προορισμούς, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά.
- Την προσέλκυση της κρουαζιέρας με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
- Την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών με κύριο στόχο την ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση.
- Τη μετάβαση στο green cruising, δηλαδή σε κρουαζιέρες που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα,
- Και τέλος την έμφαση στην ανάπτυξη του homeporting.
Σε ό,τι αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το Υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη στείλει επεξεργασμένες προτάσεις στην Προεδρία της Κυβέρνησης για την επικαιροποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με μέτρο και ισορροπία.
Τέλος η κα Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε το πλαίσιο της στρατηγικής για διείσδυση σε νέες αγορές, αναλύοντας τη σημασία της επικείμενης επίσκεψής της στα τέλη του μήνα στην Ιαπωνία, αλλά και της προγραμματιζόμενης επίσκεψης στην Ινδία τον προσεχή Νοέμβριο, για την οποία μάλιστα ζήτησε τη συνεργασία του ΣΕΤΕ.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της στους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ η κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε:
«Με κοινή στόχευση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Να εδραιώσουμε την Ελλάδα ως έναν προορισμό που θα διακρίνεται για την ποιότητα, την αυθεντικότητα, και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Να εργαστούμε μαζί για μία τουριστική ανάπτυξη βιώσιμη, που θα αποδίδει τελικά τα μέγιστα για την οικονομία και την κοινωνία.»