Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Η καινοτομία σε ρόλο κλειδί για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου

Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός, μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Τόσο οι ταξιδιωτικές αφίξεις όσο και οι εισπράξεις καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν ενδείξεις ότι το 2024 θα καταγραφεί ως έτος ρεκόρ.
Ωστόσο, σε μια ευαίσθητη και διαρκώς εξελισσόμενη βιομηχανία, όπως είναι ο τουρισμός, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Πέρα από την ανάγκη εγρήγορσης απέναντι σε κινδύνους, που σχετίζονται κυρίως με την κλιματική κρίση, με την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια κ.ά, είναι απαραίτητο να προσαρμοστούμε έγκαιρα στις μεγάλες αλλαγές και τάσεις, που μετασχηματίζουν τον κλάδο παγκόσμια.

Σήμερα, η τεχνολογία οδηγεί τις εξελίξεις στον τουριστικό τομέα, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η επαυξημένη πραγματικότητα και το FinTech κυριαρχούν όλο και περισσότερο στην τουριστική οικονομία: από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αναζήτησης και κρατήσεων, μέχρι τη χρήση προηγμένων εφαρμογών mobile και smart tourism, αλλά και την ανάπτυξη συστημάτων αλγορίθμων για την ανίχνευση προτιμήσεων και επιθυμιών.

Αντίστοιχα μεταβάλλονται οι ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίοι με εφόδιο την τεχνολογία αναζητούν όλο και πιο σύνθετες ταξιδιωτικές εμπειρίες, μέσα από εξειδικευμένες υπηρεσίες και λύσεις.

Την ίδια στιγμή, ενισχύεται παγκόσμια το αίτημα για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα καθοδηγείται από τις αρχές της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, του σεβασμού στην πολιτιστική ταυτότητα κάθε περιοχής, της συμπερίληψης, της μεγιστοποίησης του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες.

Το κλειδί για την επιτυχημένη διαχείριση αυτών των προκλήσεων είναι η καινοτομία και ειδικότερα, η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για την ανάπτυξη τουριστικών υπηρεσιών – αλλά και επιχειρηματικών μοντέλων και πρακτικών – που προσθέτουν αξία στον καταναλωτή, αλλά και στον ελληνικό τουρισμό μακροπρόθεσμα.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ένα εξαιρετικό δυναμικό νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της ταξιδιωτικής τεχνολογίας, που αναπτύσσουν ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υπηρεσιών που απευθύνονται τόσο στους καταναλωτές, όσο και στις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Το εγχώριο οικοσύστημα travel tech έχει ήδη να παρουσιάσει επιτυχημένες εφαρμογές, όπως – μεταξύ άλλων – λύσεις υβριδικής ξενάγησης, ψηφιοποίησης τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς με χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, μοντέλα εικονικής περιήγησης, πλατφόρμες εναλλακτικού τουρισμού – όπως π.χ. οινοτουρισμός, γαστρονομία, υπαίθρια διαμονή – αλλά και εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες για ταξιδιώτες με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ένα εξαιρετικό δυναμικό νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της ταξιδιωτικής τεχνολογίας, που αναπτύσσουν ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υπηρεσιών

Μέσω των καινοτομιών αυτών δημιουργούνται πολλαπλά οφέλη σε όλο το μήκος της αλυσίδας του τουρισμού, τα οποία αποτυπώνονται σε εξοικονόμηση πόρων, προσβασιμότητα, εξατομίκευση υπηρεσιών και ελκυστικές εμπειρίες για τους επισκέπτες, στοχευμένες στρατηγικές προβολής, αλλά και βιώσιμες ευκαιρίες ανάπτυξης για τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς

Έχουμε κάθε λόγο, επομένως, να στηρίξουμε την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού, αλλά και να επιδιώξουμε τη στενότερη σύνδεση του οικοσυστήματος με τις επιχειρήσεις του τουρισμού, ώστε η καινοτομία να διαχυθεί ταχύτερα και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Είναι, παράλληλα, σημαντικό να ενώσουμε δυνάμεις, με στόχο τη διεθνοποίηση των νεοφυών επιχειρήσεων και την προώθηση εξαγώγιμων τεχνολογιών τουρισμού, που θα δημιουργήσουν πρόσθετα οφέλη για την εθνική οικονομία.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών πρωτοπορεί εδώ και μια δεκαετία στην προώθηση της νεοφυούς, καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με σημείο αναφοράς τη λειτουργία της Θερμοκοιτίδας μας Νεοφυών Επιχειρήσεων Θ.Ε.Α. Μέχρι σήμερα, η Θερμοκοιτίδα έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 500 επιχειρηματικές ομάδες, παρέχοντας στέγαση και υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης έχει στηρίξει τη δημιουργία πολυάριθμων νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού, με πρωτοποριακές ιδέες και λύσεις. Πέρα, όμως, από την υποστήριξη στο στάδιο της επώασης, το ΕΒΕΑ παρέχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις ευκαιρίες και στήριξη για την διεθνοποίησή τους, μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις και πλατφόρμες καινοτομίας.

Σήμερα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, επενδύοντας σε νέες δράσεις και υπηρεσίες υποστήριξης προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θερμοκοιτίδας, μέσω νέων συμπράξεων και στρατηγικών διεθνούς δικτύωσης.

Ο τομέας του τουρισμού λειτουργεί διαχρονικά ως βασικός πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, για να διασφαλίσουμε ότι στο νέο παγκόσμιο τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας.

Popular Articles