Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

History trip στο ναυτικό παρελθόν της Ελλάδας

Το Μνημείο Υποβρυχίων στο Παλαιό Φάληρο αφηγείται με σεβασμό το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της Ελλάδας.Το σπουδαίο ιστορικό τοπόσημο κοντά στη Μαρίνα Φλοίσβου είναι αφιερωμένο σε όλους τους πεσόντες μέσα στα υποβρύχια κατά τον ηρωικό αγώνα τους υπέρ της ελευθερίας του λαού και του έθνους μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο παλαιός πυργίσκος υποβρυχίου και η μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των 108 αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών που έχασαν τη ζωή τους, θυμίζει στους περιπατητές του πάρκου του Φλοίσβου, τις ηρωϊκές τους πράξεις στον πόλεμο του ’40, κατά τη διάρκεια του οποίου χάθηκαν τα τέσσερα από τα 6 υποβρύχια που διέθετε την περίοδο εκείνη η Ελλάδα, ΠΡΩΤΕΥΣ, ΓΛΑΥΚΟΣ,ΤΡΙΤΩΝ και ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

Όποιος περάσει έστω και λίγες ώρες μέσα σε ένα υποβρύχιο αντιλαμβάνεται αμέσως την ψυχική δύναμη, τον επαγγελματισμό και το πάθος που πρέπει να έχει το πλήρωμα του υποβρυχίου για να ανταπεξέλθει επιτυχώς στα καθήκοντά του.

Προς τιμήν όλων αυτών των ηρώων, το μνημείο αναδεικνύει την πλούσια και μεγάλη ναυτική ιστορία της Ελλάδας, φωτίζει τη δράση και την προσφορά των Ελληνικών Υποβρυχίων, τιμάει τις θυσίες όσων συμμετείχαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της Νεότερης Ναυτικής Ελληνικής Ιστορίας και μας υπενθυμίζει τους κατά θάλασσα αγώνες του Πολεμικού μας Ναυτικού που προσδιόρισαν την πορεία της χώρας και μάλιστα χωρίς να υποστείλει ποτέ την Σημαία του.

Άλλωστε, η προβολή αυτή της Ναυτικής Ιστορίας μας και οι αγώνες που καθόρισαν την πορεία της χώρας και του ελεύθερου κόσμου, κρατάνε ζωντανά στη μνήμη όλων τα ιστορικά γεγονότα, ενώ την ίδια στιγμή διδάσκουν και φρονηματίζουν τις νεότερες γενιές.

Η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Υποβρυχίων έγινε το Νοέμβριο του 2016. Το μνημείο ανεγέρθηκε κατόπιν προσφοράς, από το ΠΝ, του παλαιού πυργίσκου του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου, εθελοντικής εργασίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και οικονομικής συμβολής του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, με την πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων και την αρωγή του τότε Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, κ. Διονύσιου Χατζηδάκη.

Popular Articles