Συναντήσαμε την Ελισάβετ στις Σπέτσες. Αυτή τη φορά όχι στη στεριά αλλά στη θάλασσα και συγκεκριμένα στο σκάφος Tai Mo Shan που συμμετείχε ως πλήρωμα στην αγωνιστική ομάδα Match Race Academy και στο Classic Yacht Regatta.
[OnDeck] Ελισάβετ, σε είδαμε στις Σπέτσες στον αγώνα με τα κλασσικά σκάφη. Πως βρέθηκες εσύ, μια εκπρόσωπος του μοντέρνου, σε μια διοργάνωση με παραδοσιακά σκάφη;
[Ε.Σ] Πράγματι ήμουν και εγώ εκεί. Το νέο μου χόμπι είναι, εδώ και κάποιους μήνες, η ιστιοπλοΐα και πραγματικά έχω ενθουσιαστεί. Στο αγώνα έτρεχα με ένα σκάφος του 1930 με καλούς φίλους και συναθλητές από τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος και πραγματικά γέμισα με εικόνες και παραστάσεις που δεν φανταζόμουν ότι υπάρχουν. Ο όρος όμως «παλιά σκάφη» δεν εκφράζει αυτό που εγώ είδα γύρω μου στις Σπέτσες. Τα περισσότερα σκάφη, αν δεν σου έλεγαν την ηλικία τους, ήταν τόσο καλοδιατηρημένα που νόμιζες ότι μόλις βγήκαν από το ναυπηγείο. Ταυτόχρονα, το επίπεδο των ιστιοπλόων που τα έτρεχαν ήταν τόσο υψηλό που ο αγώνας είχε απίστευτα στενό συναγωνισμό και ένταση. Δεν μου έλειψε καθόλου το «μοντέρνο». Αυτό το έχω και το ζω καθημερινά, τόσο στη ζωή μου και τη δουλειά μου, όσο και στην ιστιοπλοΐα που κάνω. Όμως δεν μπορείς να ασχοληθείς με τίποτε «μοντέρνο» ανδεν ρίξεις πρώτα μια ματιά στο παρελθόν ώστε να ξεκινήσεις να αντιλαμβάνεσαι το πώς ξεκίνησαν όλα, και το πώς ξεκίνησε να χτίζεται αυτό που σήμερα ονομάζουμε «μοντέρνο». Αν και έχω μικρή εμπειρία με το άθλημα, αντιλαμβάνομαι ότι, μόνο ίσως η Formula 1 έχει αντίστοιχη εξέλιξη στην τεχνολογία που θα πρέπει κανείς να ακολουθεί για να είναι μέσα στα πράγματα. Η επαφή με τα σκάφη αυτά σου δείχνει πόσο έχουν προχωρήσει τα πράγματα τεχνολογικά αλλά ταυτόχρονα πόσο ίδια έχουν μείνει στο πως παίζεται το παιχνίδι.
[OnDeck] Πόσο καιρό κάνεις ιστιοπλοΐα και πως διάλεξες αυτό το άθλημα;
[Ε.Σ] Τη θάλασσα από μικρή την αγαπώ και πάντα όταν έβλεπα ιστιοπλοϊκά σκάφη και ανοικτά πανιά ένιωθα ένα…. «φτερούγισμα». Ψάχνοντας για καιρό το πώς θα μπορούσα να ασχοληθώ, είχα απογοητευθεί γιατί όπου ρωτούσα μου μιλούσαν για σχολές ανοικτής θαλάσσης και το πρόβλημα ήταν ότι όσοι μου μιλούσαν για αυτές, τελικά κατέληγαν να μου πουν ότι τελικά εκεί «δεν μαθαίνεις και απλά παίρνεις ένα δίπλωμα». Κάποια στιγμή έμαθα για τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και το Match Race Academyκαι αμέσως κατάλαβα ότι αυτό ήταν για εμένα. Με μια μηνιαία συνδρομή γυμναστηρίου μαθαίνεις σωστά ιστιοπλοΐα, και μπορείς να ασχολείσαι με αυτή όλο το χρόνο. Ένα ακόμα πράγμα που με τράβηξε είναι ότι σου δίνει την δυνατότητα να το δεις αθλητικά και να συμμετέχεις σε αγώνες. Οτιδήποτε άλλο θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να με κρατήσει και θα είχε για μένα ημερομηνία λήξης. Παράλληλα με όλα αυτά, έχω κάνει πολλούς νέους και αξιόλογους φίλους στην ακαδημία και νιώθω πραγματικά ζεστά όταν κατεβαίνω στον όμιλο είτε για προπόνηση είτε για καφέ. Στο Match Race Academy, πέρα από match racing που είναι πολύ συναρπαστικό, παίζουν συνέχεια και άλλα ιστιοπλοϊκά projectμε στόχο να γνωρίσει κανείς και άλλες πτυχές του αθλήματος. Η συμμετοχή της ακαδημίας με ένα κλασικό σκάφος με πλήρωμα μόνο μαθητές της ήταν αυτό που με έφερε να ζήσω την εμπειρία του Spetses Classic Regatta.
[OnDeck] Τι έκανε λοιπόν η Ελισάβετ στο Spetses Classic Regatta;
[Ε.Σ] Η Ελισάβετ βασικά πέρασε καταπληκτικά. Κάναμε όλη μέρα ιστιοπλοΐα και μετά καθόμασταν όλοι μαζί παρέα είτε με το υπόλοιπο πλήρωμα του TaiMoShan με το οποίο τρέχαμε, είτε με όλους τους υπόλοιπους ιστιοπλόους της διοργάνωσης. Όσο χαλαρά και αν είμαστε μετά τους αγώνες, τόσο συγκεντρωμένοι ήμασταν μέσα στον αγώνα. Τρέχαμε για να κερδίσουμε και στο σκάφος υπήρχε ένα συνεχές ψάξιμο για το αν τα κάνουμε όλα σωστά, αν είμαστε στη σωστή πλευρά του στίβου ή αν πηγαίνουμε όσο γρήγορα γίνεται να πάμε. Εγώ στο foredeck είχα συνέχεια αρκετή δουλίτσα αφού το σκάφος είχε αρκετά πανιά εκεί μπροστά και οι διαδρομές ήταν τέτοιες που χρειαζόταν συνέχεια αλλαγές. Το γεγονός ότι είμαι αρκετά νέα στο χώρο και ακόμα δεν γνωρίζω πολλά με είχε κάνει να έχω κάποιο άγχος για να μην κάνω κάποιο λάθος. Τελικά όλα καλά μάλλον πήγαν και σίγουρα έφυγα με πολλές γνώσεις και εμπειρίες από την διαδικασία αυτή.
[OnDeck] Το Tai Mo Shan τι είναι;
[Ε.Σ] Και εγώ τώρα έμαθα ότι είναι ένα βουνό στην Κορέα. Και παράλληλα το όνομα του σκάφους που βρήκε το Match Race Academy για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε στον αγώνα. Από όσο ξέρω είναι ενός μέλους του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος που το διέθεσε για να συμμετέχουμε εμείς ως ακαδημία του ομίλου. Το φτιάξαμε όσο μπορούσαμε, το περιποιηθήκαμε και νομίζω ότι κάναμε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση εκεί. Το σκάφος αυτό είχε φτιαχτεί στο Χονγκ Κόνγκ και το πρώτο του ταξίδι ήταν από εκεί στην Αγγλία. Ε, το πιο πρόσφατο ήταν μέχρι τις Σπέτσες και πίσω. Μην ξεχάσω και ένα λιγότερο πρόσφατο ταξίδι του στις Σποράδες όταν χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας Mama Mia με τους Meryl Streep και Pierce Brosnan.
[OnDeck] Το δικό σου ταξίδι στις Σπέτσες πως ήταν; Θα το έκανες ξανά;
[Ε.Σ.] Εγώ αυτό που είδα ήταν μια πολύ όμορφη διοργάνωση και ναι σίγουρα θα ήθελα να ξαναπάω. Έμαθα πολλά, πέρασα καλά και ξέφυγε το μυαλό μου από την καθημερινότητα με αποτέλεσμα να γεμίσω μπαταρίες. Έτσι, γυρνώντας στην καθημερινότητά μου, παρέλαβα τα… «καθημερινά» πιο ανάλαφρα. Τα party και οι aprèssailεκδηλώσεις ήταν αρκετά πλούσιες ενώ γενικά ένιωσα γύρω μου ότι υπήρχε οργάνωση και δομημένο πρόγραμμα. Για το νησί νομίζω δεν χρειάζεται να γίνει κάποια διαφήμιση. Άκουσα γενικά πολλές γκρίνιες από ανθρώπους του χώρου για τις διαδρομές και τον τρόπο έκδοσης των αποτελεσμάτων και ίσως να πρέπει οι διοργανωτές να το κοιτάξουν ώστε να μην υπάρχουν παραφωνίες σε όλη τη κατά τα άλλα άψογη διοργάνωση. Γκρίνιες υπάρχουν πάντα και σε κάθε χώρο και δυστυχώς είναι ικανές να στιγματίσουν και να χαλάσουν μια καλή προσπάθεια και να της στερήσουν το μέλλον. Το βλέπω και το ζω καθημερινά στο χώρο μου και τη δουλειά μου και είναι κρίμα.
[OnDeck] Στην δουλειά σου ποια είναι τα επόμενά σου βήματα και πως θα μπορέσεις να τα συνδυάσεις με την ιστιοπλοΐα;
[Ε.Σ.] Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι ποτέ δεν μένω στάσιμη και σύντομα θα υπάρχουν νέα μου για επόμενα… «βήματα». Η ιστιοπλοΐα είναι άλλη υπόθεση. Η ιστιοπλοΐα με ξεκουράζει και η επαφή με τη θάλασσα μου καθαρίζει το μυαλό. Συνεπώς ότι και να κάνω, η συμμετοχή στις προπονήσεις είναι προτεραιότητα για τα Σαββατοκύριακα μου. Το yachting, η μόδα του, οι άνθρωποί του, δεν είναι lifestyleόπως κάποιοι νομίζουν ούτε ένας κλειστός χώρος. Είναι ένας χώρος που απαιτεί από εσένα πολύ μεγάλη κατάθεση σε χρόνο και κόπο για να τον καταλάβεις, και όχι σε χρήμα όπως πολλοί νομίζουν. Η θάλασσα από την άλλη σου διαμορφώνει τον τρόπο ζωής σου. Σε μαθαίνει να είσαι τακτικός και συνεπής. Να σκέφτεσαι ταυτόχρονα πολλά πράγματα και να γίνεσαι εφευρετικός. Δεν έχω φτάσει εκεί ακόμα και έχω πολλά να μάθω ακόμα για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργώ μέσα στο σκάφος, μέσα στην ομάδα του σκάφους που τρέχω ή ακόμα στον χώρο του ομίλου. Το έχω αγαπήσει όμως και το παλεύω. Κάθε μέρα μαθαίνω πράγματα και κάνω νέους φίλους. Οι σχέσεις που χτίζονται με φόντο τη θάλασσα δεν είναι επιφανειακές και αυτό μου αρέσει πολύ.