Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

To αποτύπωμα της Art-Athina 2015

Η σημαντικότερη εικαστική διοργάνωση της χώρας επαναπροσδιορίζεται και μεταδίδει ένα ξεκάθαρο και αυτόνομο στίγμα της σύγχρονης τέχνης εν μέσω χαλεπών καιρών. Η επιβράβευση ήρθε από το ίδιο το κοινό καθιστώντας την επετειακή 20η διοργάνωση του σημαντικότερου ελληνικού εικαστικού θεσμού κορυφαία σε επισκεψιμότητα αλλά και επιβεβαιώνοντας ότι η αθηναϊκή art-fair έχει ισχυρό έρεισμα στην εικαστική πραγματικότητα.

Συνολικά 39.000 επισκέπτες, φιλότεχνοι και μη, πέρασαν την είσοδο του Κλειστού Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo) το τετραήμερο από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου, γεγονός που οφείλεται στο αξιόλογο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με υψηλά ποιοτικά κριτήρια, με κεντρικό πυρήνα τις αίθουσες τέχνης.

Σε κοινό παλμό με τις εικαστικές προτάσεις των γκαλερί συντονίστηκε το παράλληλο πρόγραμμα που περιείχε ομιλίες, διαλέξεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις κ. α. Παράλληλα, στην πλήρη σκιαγράφηση του εικαστικού τοπίου συνέβαλαν οι φορείς, τα μουσεία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που συμμετείχαν στην Art Athina με ειδικά περίπτερα.

Στο ζωηρό πνεύμα της “Art-Athina” συνέβαλε η θετική ενέργεια που μετέδωσαν οι 800 συνολικά καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη φετινή εικαστική γιορτή, παρουσιάζοντας έργα από το σύνολο των μέσων έκφρασης: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο και κατασκευές.

Ειδικότερα, οι 41 γκαλερί από 13 χώρες παρουσίασαν έργα που στοιχειοθέτησαν τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εικαστικής ταυτότητας, παρουσιάζοντας μία αντιπροσωπευτική εικόνα της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος, η θεσμική ανταπόκριση της πολιτείας στη διοργάνωση ήταν καθοριστική. Για πρώτη φορά στη μακρόχρονη πορεία του θεσμού εγκαινίασε τη διοργάνωση η Α.Ε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριου Νίκου Ξυδάκη και του Δημάρχου Αθηναίων κύριου Γιώργου Καμίνη την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

Εκ μέρους της διοργάνωσης καλωσόρισε και απεύθυνε χαιρετισμό στον πρώτο πολίτη της χώρας η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου.

«Στη δύσκολη αυτή ιστορική περίοδο οι τέχνες στέκονται όρθιες και συνομιλούν με την κοινωνία και το κοινό τους» είπε ο Νίκος Ξυδάκης τονίζοντας ότι η φετινή Art-Athina είναι από τις πιο ωραίες που έχει επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει την Αrt-Athina λέγοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «τιμή για τον κόσμο των εικαστικών». Ο αναπληρωτής Υπουργός ευχήθηκε στους νέους δημιουργούς «να εκφράσουν με δύναμη και πίστη αυτό που επιθυμούν». Αναφέρθηκε επίσης στην ελπίδα και την αισιοδοξία που πηγάζει από τη διοργάνωση λέγοντας ότι «μέσα σε αυτή τη δύσκολη ιστορική περίοδο είναι σημάδι αυτοπεποίθησης και πίστης».

ARTathap1

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε ότι: η «Η Art-Athina αποτελεί ένα ελπιδοφόρο παράθυρο για το αύριο» πρόσθεσε τη διαπίστωση του ότι «η κρίση έχει κινητοποιήσει αστείρευτες δυνάμεις που δίνει τις απαντήσεις και θέτει μεγάλα ερωτήματα στον χώρο της τέχνης» και υπογράμμισε πως θεωρεί την Art-Athina σοβαρή έκφραση αυτού του κινήματος στη χώρα μας. Κλείνοντας την ομιλία του προέτρεψε όλους να «χαρούν την έκθεση».

Τιμώμενος Συλλέκτης της 20ης Art-Athina ήταν ο Δάκης Ιωάννου, ιδρυτής Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Η διαδραστική εγκατάσταση του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη με τίτλο “Αναπνοή” (Breath) υποδεχόταν του επισκέπτες της Art-Athina και τους οδηγούσε στην καρδιά της έκθεσης.

Η εικαστική αντανάκλαση της εποχής σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο Platforms Project @ Art-Athina 2015 σε επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου. Το πρόγραμμα για τρίτη χρονιά χαρτογραφεί την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών. Φέτος συμμετείχαν 48 πλατφόρμες από 15 χώρες τις οποίες επανδρώνουν συνολικά 700 καλλιτέχνες. Ένα σύνολο που δημιούργησε το περιβάλλον μίας ομαδικής εικαστικής μέθεξης με συλλογικό χαρακτήρα αναζητούν με τις ομάδες τους λύσεις στα εικαστικά τους ερωτήματα. Τιμώμενη χώρα του αφιερώματος ήταν η Ολλανδία.

Η έκθεση «Art-Athina Contemporaries: 2015-1976» σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου πρόσφερε στο κοινό μια αφηγηματική διαδρομή μέσω των εικαστικών της μεταπολίτευσης. Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος προέρχονται από τις συμμετέχουσες γκαλερί του βασικού προγράμματος της Art-Athina.

Το αφιέρωμα «Talks @ Art-Athina» παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Οι ομιλίες ήταν αφιερωμένες στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αλλά και στις προεκτάσεις της τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αξιοσημείωτη ήταν η συζήτηση που διοργάνωσε η Art-Athina σε συνεργασία με το “The Toc” με τίτλο «Η Τέχνη στην Ελλάδα της Κρίσης». Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Πρόεδρος του The Toc, Έλλη Στάη. Το θέμα προσέγγισαν μέσα από πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις οι: Νίκος Ξυδάκης (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων), Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Συλλέκτης), Πάνος Χαραλάμπους (Πρύτανης Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών), Μάνος Στεφανίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Παντελής Αραπίνης (Γκαλερί ΑΔ), Κώστας Βαρώτσος (Εικαστικός, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ) και Ανδρέας Τσουράπας (Οργανωτής του «Athens Street Art Festival). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του The Toc, Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης ήταν η απονομή του Επαίνου AICA την Κυριακή 7 Ιουνίου. Βραβείο Έργου Ζωής απενεμήθη στο Δημήτρη Αληθεινό και Βραβείο Έκθεσης στον Πάνο Χαραλάμπους.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος σε μια ιστορική Ελληνική γκαλερί που έχει σταματήσει τη λειτουργία της, ο Μάνος Στεφανίδης παρουσίασε αφιέρωμα στο Πνευματικό Κέντρο Ώρα. Σε αυτή την ξενάγηση στο χρόνο και την ιστορία συνέβαλε ο τεχνοκριτικός Μανόλης Μαυρομάτης και ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός, ενώ αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού.

Στον χώρο του KIDS LAB με την καθοδήγηση της ομάδας του Very Young Contemporary Art (διευθύντρια Χάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη), οι εκκολαπτόμενοι φιλότεχνοι έπαιξαν δημιουργικά παίρνοντας μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Silver Andy” με αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ποπ αρτ, τον Άντι Γουόρχολ.

Η λέσχη «Salon de Bricolage» του ομίλου Πανά, έδωσε νέα πνοή στο VIP χώρο της Art-Athina. Στο ειδικά διαμορφωμένο VIP lounge, τα μέλη της λέσχης και οι VIP επισκέπτες της Art-Athina είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες σχετικά με τη foire και να δουν την ομαδική έκθεση με τίτλο “No More Tricks”, την οποία επιμελήθηκε η Άννα Χατζηνάσιου και αποτελείτο απο έργα από τις εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει η «Salon de Bricolage».

Η Art Athina ακολούθησε και φέτος κοινωνική πολιτική δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμου να παραστεί στο μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της χώρας. Η είσοδος του χώρου ήταν δωρεάν για νέους έως 18 ετών, τα μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος, της AICA HELLAS και για τους δημοσιογράφους, ενώ μειωμένο εισιτήριο πλήρωσαν φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά των οι εθελοντών της Art-Athina, οι οποίοι συνέβαλαν με τις υπηρεσίες τους σημαντικά στον οργανωτικό ιστό.

Popular Articles