Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
Zois Mercury v10

Aπό τον Aϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα

Η έκθεση «Από τον Αϊνά στην πλώρη: Ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα» παρουσιάζεται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 23 Νοεμβρίου.

Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο κος Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 στις 19:00.

Η έκθεση είναι περιοδεύουσα και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 3D  ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ» (VIRTUAL HISTORIC SAILING SHIPS – VHSS).
Περιλαμβάνει παρουσιάσεις και επεξηγήσεις τεκμηρίων για τη ναυπηγική και τη ναυσιπλοΐα κατά την τελευταία περίοδο της ιστιοφόρου ναυτιλίας στην Ελλάδα, με τη χρήση νέας τεχνολογίας, όπως:

  • Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις των ελληνικών ιστιοφόρων του 19ου αιώνα.
  • Αναπαραστάσεις ναυπήγησης και πλεύσης των ιστιοφόρων με πρωτότυπες πειραματικές διατάξεις εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
  • Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για τα ιστιοφόρα του 19ου αιώνα μέσα από την εμπειρία του ναυτικού μοντελισμού.

Για την προετοιμασία της έκθεσης έγινε καταγραφή και μελέτη πρωτότυπου αρχειακού και μουσειακού υλικού όπως:

  • Καταγραφή και μελέτη ιστορικών και απεικονιστικών τεκμηρίων για τη ναυπηγική και τη ναυσιπλοΐα τον 18ο και το 19ο αιώνα.
  • Ψηφιακή σάρωση, σχεδιαστική αποτύπωση και τεχνική ανάλυση ιστορικών ομοιωμάτων πλοίων (κατασκευασμένων από μοντελιστές του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα) τα οποία διασώζονται στο Μουσείο Μπενάκη, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.
  • Δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών ομοιωμάτων των ιστιοφόρων του 19ου αιώνα.
  • Δημιουργία πειραματικών εφαρμογών αναπαράστασης, διάδρασης και εμβύθισης με θέμα την κατασκευή και πλεύση των ιστιοφόρων.

Διερεύνηση των αποτελεσμάτων της παρουσίασης του έργου στο κοινό με σκοπό τη βελτιστοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών διάδρασης και εμβύθισης στα θέματα της ιστιοφόρου ναυτιλίας.

Για την προετοιμασία της έκθεσης, όπως και για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου συνεργάστηκαν οι φορείς:

  • Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ)
  • Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΣ-ΙΤΕ)
  • Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΠΑ-ΤΜΣΠΣ)
  • Μελετητική και κατασκευαστική εταιρία TETRAGON Α.Ε.

Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑνΕΚ και το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» την περίοδο 2020-2023.

Popular Articles