Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
Zois Mercury v10

Συνεργασία ALUMIL και Α.Π.Θ. για το CERN

Η ALUMIL και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρωτοστατούν για μία ακόμη φορά, αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός σημαντικού τμήματος του υπερσύγχρονου ανιχνευτή που θα χρησιμοποιηθεί στο CERN.

Το CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής υψηλών ενεργειών του κόσμου. Βρίσκεται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη, και αποτελεί μια από τις πρώτες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας. Ιδρύθηκε το 1954 και η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη.

Η ALUMIL, η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ολοκληρωμένων συστημάτων αλουμινίου της Ν.Α. Ευρώπης, επιλέχθηκε ως κύριος συνεργάτης από το Εργαστήριο Κατασκευής Ανιχνευτών Ακτινοβολιών του Α.Π.Θ., με σκοπό την κατασκευή σκελετών αλουμινίου για το υπερσύγχρονο ανιχνευτή ATLAS του CERN.

Το έργο απαιτεί πολύ υψηλή κατασκευαστική ακρίβεια, ειδικά όσον αφορά στην κατεργασία των μεταλλικών τμημάτων του σκελετού αλουμινίου των επιμέρους ανιχνευτών που θα αναπτύξει το Α.Π.Θ., επάνω στον οποίο θα στηρίζονται και θα αναρτώνται όλοι οι απαιτούμενοι μηχανισμοί.

Η έρευνα στο CERN εστιάζεται στην θεμελιώδη φυσική της δομής της ύλης και του σύμπαντος. Οι επιταχυντικές και οι ανιχνευτικές διατάξεις του είναι η επιστημονική και τεχνολογική «αιχμή του δόρατος» για την έρευνα των βασικών δομικών λίθων της ύλης, παγκοσμίως. Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων LHC (Large Hadron Collider) που χρησιμοποιείται για την διεξαγωγή όλων των πειραμάτων, έχει κατασκευαστεί σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, σε μία κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων. Μπορεί να επιταχύνει πρωτόνια σε ταχύτητες πολύ κοντά στην ταχύτητα του φωτός (κατά 99.99%). Έτσι, μελετώνται οι συγκρούσεις επιταχυνόμενων σωματιδίων σε υψηλές ενέργειες και οι φυσικοί αναγνωρίζουν σε αυτές τους νόμους της Φύσης ανακαλύπτοντας τη νέα φυσική.

alumilcrn 2

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε στη Φυσική τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε στο CERN. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, μέσω των πειραμάτων ATLAS & CMS το 2012, η οποία οδήγησε στην απονομή του βραβείου NOBEL φυσικής στους F.Englert και P.Higgs το 2013. Το πείραμα ATLAS, είναι μία από τις μεγαλύτερες πειραματικές διατάξεις που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος.

Για την πραγματοποίηση των πειραμάτων, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο υπερσύγχρονος ανιχνευτής σωματιδίων «ATLAS», με μήκος 44 μέτρα και διάμετρο 25 μέτρα, για τον οποίο ελληνικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Α.Π.Θ., είχαν αναλάβει πλήρως τη σχεδίαση, κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός βασικού μέρους του, του μιονικού φασματομέτρου. Σήμερα, το εγχείρημα που επιχειρείται είναι ακόμη πιο απαιτητικό, καθώς έχει προγραμματιστεί η αναβάθμιση ενός τμήματος του μιονικού φασματομέτρου με πρωτοποριακούς ανιχνευτές Micromegas κορυφαίας τεχνολογίας, ώστε να ανταπεξέλθει στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις του επιταχυντή LHC.

Η ALUMIL, μία εταιρεία που έχει χαραγμένες στο DNA της, την πρωτοπορία και την καινοτομία, δε θα μπορούσε παρά να αγκαλιάσει μία τέτοια ενέργεια που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των ελληνικών πανεπιστημίων, με τη συμμετοχή τους σε επιστημονικές έρευνες διεθνούς βεληνεκούς. Η συνεργασία αυτή, εκτός των άλλων, αποδεικνύει ότι οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και η αγαστή συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων με τα ελληνικά πανεπιστήμια, μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικές ενέργειες με παγκόσμιο αντίκτυπο.

 

Popular Articles