Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, εγκαινιάζοντας το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στα ανοιχτά της Αλοννήσου.
Στις ακτές της νήσου Περιστέρας, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις της αρχαιολογίας και της θάλασσας να καταδυθούν στον αρχαιότερο επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του πλανήτη.
Το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα, στην Αλόννησο, θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας λόγω του ανέπαφου και μεγάλου αριθμού των ευρημάτων. Το ανακάλυψε το 1985 ο Αλοννησιώτης ψαράς, Δημήτρης Μαυρίκης, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων. Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία και βυθίστηκε στο σημείο περίπου το 425 π.Χ. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο) και τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής), δύο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές, ο σωρός των αμφορέων που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.
Copyrights ΥΠΠΟΑ-ΕΕΑ, φωτ. Γ. Ίσσαρης
Σε μία διαφορετική τελετή εγκανίων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο δημοφιλής τραγουδιστής, Σάκης Ρουβάς, καταδύθηκαν υπό τα χειροκροτήματα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, που παρακολουθούσε από απόσταση αναπνοής από σκάφος, και έκοψαν την κορδέλα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, σε βάθος 25 μέτρων.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες καλεσμένοι, τουρίστες και Αλοννησιώτες παρακολουθούσαν τα δρώμενα στο βυθό από μια μεγάλη γιγαντοοθόνη στο λιμανάκι της Στενής Βάλλας, ενώ γύρω από το ναυάγιο με τους χιλιάδες ανέπαφους αρχαίους αμφορείς προσέγγισαν δεκάδες σκάφη για να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή.
Το υποβρύχιο μουσείο, που οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρας και σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου, θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και ως τις 2 Οκτωβρίου.
Ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν το μουσείο με τη συνοδεία αδειοδοτημένων καταδυτικών κέντρων, που πραγματοποιούν επισκέψεις στο ναυάγιο.
Copyrights ΥΠΠΟΑ-ΕΕΑ, φωτ. K. Μενεμενόγλου
Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ως τα -28 μέτρα και η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας μια συναρπαστική καταδυτική εμπειρία.
Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι έχουν εναλλακτικά τη δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς καν να βραχούν. Στα μαγευτικά σοκάκια της Χώρας Αλοννήσου, το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων, δίνοντας τη δυνατότητα να καταδυθείτε εικονικά στο βυθό και να περιηγηθείτε στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.
Copyrights UNICAL-DIMEG
Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020 είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δεκάδων φορέων, με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED, και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023. Το έργο-«σταθμός», που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει παρουσιαστεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure κ.ά.