Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Η ανάπτυξη των Τουριστικών μαρινών ως μοχλός επενδύσεων και ανάπτυξης

Χριστιάνα Ψαλτάκου,
Συνιδιοκτήτρια της ΤΕΚΑΛ Α.Ε

Οι μαρίνες δεν πρέπει να θεωρούνται χώροι άναρχης στάθμευσης σκαφών, αλλά παραγωγικές δυνάμεις που προάγουν την εξωστρέφεια και προσελκύουν τόσο τον εγχώριο όσο και τον ξένο τουρισμό. Στόχος είναι να αποτελέσουν σημαντικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και πόλο έλξης αναψυχής που θα ενισχύσει την οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη. Η κατασκευή και η λειτουργία τους θα πρέπει να εναρμονίζονται με τον χαρακτήρα και τη χωρητικότητα κάθε περιοχής που τις φιλοξενεί, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και στη βελτίωση των υποδομών.

Η ΤΕΚΑΛ Α.Ε. είναι μια κατασκευαστική εταιρεία έκτης τάξης, με εμπειρία σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών στην έγκαιρη παράδοση έργων υψηλής ποιότητας, βασιζόμενη στην εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες και υπερβαίνουν τις προσδοκίες των πελατών της. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε αναπτύξει μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε Λιμενικά έργα που συμβάλλουν στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών για το δημόσιο συμφέρον, αλλά και σε ιδιωτικά έργα μεγάλης προβολής.

Η ΤΕΚΑΛ, το 2023, ανέλαβε τη Μελέτη, Κατασκευή, Λειτουργία, Τεχνική Διαχείριση και Χρηματοδότηση του Έργου και εκμετάλλευση του Τουριστικού Λιμένα Ναυπλίου. Η σύμβαση αυτή είναι η πρώτη για έργο που αφορά σε Τουριστικό Λιμένα, που υπογράφηκε μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το σπουδαίο αυτό έργο θα έχει αναπτυξιακό πρόσημο και θα αναμορφώσει ολοκληρωτικά τη ζωτικής σημασίας και απεριορίστων δυνατοτήτων περιοχή, τόσο του Λιμένα όσο και της Μαρίνας, επιφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο, στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου, αλλά και επαγωγικά σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά τώρα, που αναπτύσσονται οι μαρίνες, δημιουργείται και ένας υγιής ανταγωνισμός για τη βελτίωση των υποδομών και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Παράλληλα, δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Τουριστικός Λιμένας Ναυπλίου θα διαθέτει 177 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών και θα εξυπηρετεί σκάφη από 18 μέτρα και mega yachts μήκους έως και 80 μέτρων, με δυνατότητα εγκατάστασης πρατηρίου για ανεφοδιασμό των σκαφών. Στη χερσαία έκταση της Μαρίνας, 32 στρεμμάτων, προβλέπεται ανάπτυξη 3.100μ2 σύγχρονης σχεδίασης μοντέρνων ισόγειων κτηριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης, αναψυχής, εμπορικών καταστημάτων και γραφείων. Ο περιβάλλοντας χώρος του χερσαίου τμήματος της Μαρίνας θα είναι διαμορφωμένος ώστε να εντάσσονται δρόμοι, πεζόδρομοι, χώροι πρασίνου, χώρος θεάτρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις, χώροι αθλοπαιδιών, χώρος ναυταθλητισμού. Θα είναι μια σύγχρονη μαρίνα με κατάλληλες υποδομές, δίκτυα, εξοπλισμό και πάντα προάγοντας την πράσινη ανάπτυξη.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται να προσελκύουμε τουρισμό υψηλού εισοδήματος, συνεισφέροντας σημαντικά στα κρατικά έσοδα μέσω μηνιαίων μισθωμάτων, μέσω απόδοσης ΦΠΑ, καθώς και σε άλλους δημόσιους φορείς.

Η εταιρεία μας είχε, επίσης, την τιμή και το προνόμιο λόγω της μεγάλης τεχνικής της εμπειρίας σε εξειδικευμένα λιμενικά έργα, να κατασκευάσει τη Νέα Μαρίνα Βουλιαγμένης, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δυνατότητά της να υλοποιεί μεγάλα έργα υποδομής.

Η νέα Μαρίνα αναμφίβολα αποτελεί ένα τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης. Ως προς την αισθητική της νέας Μαρίνας, θα πρέπει να τονιστεί ότι τόσο η επιλογή των υλικών όσο και οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν είναι πλήρως εναρμονισμένες με το τοπίο, που χαρακτηρίζεται από πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Με 60 θέσεις ελλιμενισμού, αποτελεί μία από τις κορυφαίες home-port μαρίνες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες γραμμές του παγκόσμιου elite yachting.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όλη η χερσαία ζώνη της Μαρίνας με συνολική έκταση σχεδόν 52 στρέμματα, αναβαθμίστηκε με την προσθήκη και νέων κτηριακών υποδομών. Οι σχεδιαζόμενες χρήσεις των νέων κτηριακών υποδομών περιλαμβάνουν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια καθώς και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη διοικητική μέριμνα της Μαρίνας.

Σε λειτουργικό επίπεδο, έχει σαφώς αναβαθμιστεί το επίπεδο εξυπηρέτησης τόσο των πελατών της Μαρίνας όσο και των επισκεπτών της.

Τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, η Μαρίνα εντάσσεται ομαλά στο τοπίο της Βουλιαγμένης, αφού δεν έχει διαταραχθεί ούτε η πρόσβαση ούτε το φυσικό περιβάλλον του Λαιμού της Βουλιαγμένης. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πλήρη συναίσθηση της ιδιαιτερότητας του χώρου υλοποίησης του έργου και προσαρμόσαμε ανάλογα τα περιβαλλοντικά μας πρωτόκολλα, ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω τις πρωτοποριακές μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε μαρίνα, με σκοπό τη βιώσιμη – πράσινη κατασκευή.

Όσον αφορά στην Περιβαλλοντική παρακολούθηση του έργου, θα πρέπει να τονιστεί ότι εφαρμόσαμε τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα, με σκοπό όχι μόνο να καλύψουμε τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας, αλλά και να εμπεδωθεί η αίσθηση στην τοπική κοινωνία ότι το έργο υλοποιείται με τα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία μας συμβλήθηκε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με σκοπό την καθημερινή παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού στο έργο, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες δειγματοληψίες ύδατος από διάσπαρτα σημεία του κόλπου της Βουλιαγμένης.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός πως το έργο μας αποτέλεσε πρότυπο περιβαλλοντικής παρακολούθησης για την αδειοδότηση παρόμοιων έργων σε όλη την Ελλάδα.


Who is Who

Η Χριστιάνα Ψαλτάκου είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜSc Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας, Διευθύντρια Ηλεκτρομηχανολογικού Τμήματος της ΤΕΚΑΛ Α.Ε., Αντιπρόεδρος της εταιρείας Nafplio Marina, Υπεύθυνη του Εργοστασίου ιδιοκτησίας ΤΕΚΑΛ Μονάδας Παραγωγής Βιοαερίου, μέλος του ΔΣ της ΤΕΚΑΛ Α.Ε. και Αντιπρόεδρος της εταιρείας ΔΟΜΟΤΕΚΑ Α.Ε.

Popular Articles