Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Day trip: Serene Chalki

Ανάμεσα στη Ρόδο και την Τήλο, ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων μας καλωσορίζει στον παράδεισο.

Η απλότητα της Χάλκης θα σε κάνει να τη λατρέψεις. Αυτός ο μικρός παράδεισος του Αρχιπελάγους, ανέγγιχτος από την εμπορικότητα και τον μαζικό τουρισμό, σε προσκαλεί να ζήσεις την απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία σε ένα νησί που «φωνάζει» με την ψυχή του θερινή ραστώνη. Το αντιλαμβάνεσαι μόλις αντικρύσεις το γραφικό λιμάνι, το Νημποριό, που είναι και ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Εδώ, η ζωή κινείται με χαλαρούς ρυθμούς.

Με ελάχιστα αυτοκίνητα και φασαρία, το χρωματιστό σκηνικό με τα αρχοντικά και τις αναπαλαιωμένες οικίες μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει τη νησιωτική ομορφιά σε γραφικά σοκάκια, κρυστάλλινα διάφανα νερά και φιλικούς ντόπιους που σέβονται τον τόπο τους όπως και τους επισκέπτες του.

Τι να δείτε:

Εκτός από τη βόλτα στο Νημποριό -ξεχωρίζει το Δημαρχείο με τον πύργο του ρολογιού- βάλτε στο πρόγραμμα μία επίσκεψη στο Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού που πλέον είναι έρημη. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης, η Χάλκη είναι ο ιδανικός προορισμός με πολλά όμορφα μονοπάτια, όπως αυτό προς τη Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Παλαρνιώτη, που ξεκινά από το λιμάνι και περνάει από το Χωριό. Στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Αλάργα, λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο πανηγύρι της Χάλκης στις 29 Αυγούστου, με τραγούδι και χορό μέχρι το πρωί, ενώ το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη προσφέρει εκπληκτική θέα στο Καρπάθιο Πέλαγος.

Πού να κολυμπήσετε:

Δυνατό χαρτί του νησιού είναι αναμφισβήτητα οι παραλίες του. Ξεκινώντας από τον Πόνταμο, η πιο δημοφιλής αμμώδης ακτή απέχει μόλις λίγα λεπτά περπάτημα από το λιμάνι και είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και μία ταβέρνα. Επίσης προσβάσιμη παραλία με τα πόδια είναι και τα Φεντάγια με ψιλό βοτσαλάκι, βραχάκια και αλμυρίκια για όσους προτιμούν φυσική σκιά. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες δια θαλάσσης και φημίζονται για τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά τους. Ξεχωρίζει η Τραχιά, μία λωρίδα γης που βρέχεται από δύο θάλασσες, με υπέροχο τοπίο και παραδεισένια νερά που δημιουργούν ένα μαγικό περιβάλλον.

Ο κρυμμένος θησαυρός

Μια μεγάλη παραλία με ολόχρυση άμμο και καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά θα βρείτε και στην Αλιμιά, μια νησίδα ανάμεσα στη Χάλκη και στη Ρόδο, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Στη διαδρομή είναι πολύ πιθανό να σας ακολουθήσουν κοπάδια δελφινιών, για αυτό φροντίστε να έχετε σε ετοιμότητα τη φωτογραφική σας μηχανή. Ο βυθός είναι πλούσιος και ενδείκνυται για εξερεύνηση με μάσκα, ενώ θα πρέπει να προμηθευτείτε με τα απαραίτητα, καθώς δεν υπάρχει καμία οργάνωση.

Η νησίδα της Αλιμιάς, αν και παραμένει άγνωστη για αρκετούς, γνώρισε τα φώτα της δημοσιότητας το 2014, όταν ο πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα έδεσαν εκεί για τρεις μέρες με το σκάφος τους. Λίγο αργότερα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενδιαφέρθηκε να προβεί σε μακροχρόνια μίσθωση του νησιού, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ η ακατοίκητη Αλιμιά έγινε ευρέως γνωστή τελικά, όταν φιλοξένησε το βελγικό παιχνίδι επιβίωσης «Island», με τις εικόνες απαράμιλλης και παρθένας ομορφιάς να ταξιδεύουν μέσω διαδικτύου και να γοητεύουν κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Popular Articles