Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Agios Efstratios: The Castaway project

Η ζωή στο απομονωμένο νησί του Άγιου Ευστράτιου κυλάει στους δικούς του ρυθμούς. Γαλήνια, θεραπευτικά και φιλόξενα.

Άγιος Ευστράτιος ή Άη Στράτης όπως το λένε οι ντόπιοι, το όμορφο νησάκι του βορειοανατολικού Αιγαίου ανάμεσα από τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Σκύρο είναι ένας μικρός γαλάζιος παράδεισος. Με όμορφα τοπία και υπέροχους ανθρώπους –αυτοί είναι που αποτελούν και την ψυχή του νησιού-, είναι ιδανικός προορισμός για χαλαρωτικές και ήσυχες καλοκαιρινές διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία.

Περισσότερο γνωστός ως τόπος εξορίας κατά τον περασμένο αιώνα, ο Άη Στράτης διαθέτει άγρια φυσική ομορφιά και υπέροχες παρθένες παραλίες, ενώ το νησί και η παράκτια θαλάσσια ζώνη του ανήκουν στους προστατευόμενους βιοτόπους του δικτύου Natura 2000.

Το γραφικό λιμάνι του είναι και ο μοναδικός οικισμός, όπου χτυπάει η καρδιά του νησιού. Τα λιγοστά σπίτια δίπλα στην προκυμαία είναι τα μόνα που σώζονται σήμερα από το πέρασμα του εγκέλαδου το 1968, που ισοπέδωσε ολόκληρο τον παλιό οικισμό που αναπτυσσόταν στην πλαγιά του μικρού λόφου.

Παρά το μικρό μέγεθος του νησιού, οι υπέροχες και ανόθευτες παραλίες περισσεύουν. Οι περισσότερες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα, προσφέροντας θέα σε μαγευτικά ηλιοβασιλέματα. Ο περίπλους του νησιού με σκάφος θα σας φέρει μπροστά σε συνεχόμενους όρμους με πεντακάθαρα νερά που φιλοξενούν υπέροχες παραλίες, στρωμένες με γκρίζα άμμο ή μαύρα μικρά βότσαλα, καλά προστατευμένες από τους βοριάδες: Άγιος Αντώνιος, Άγιος Δημήτριος, Λιδαριό, Φτελιό, Άγ. Νικόλαος, Γουρνιά, Φράγκου και Τρυπητή.

Χαμηλοί, απόκρημνοι βράχοι σμιλεμένοι από τη θάλασσα, δημιουργούν περίτεχνους σχηματισμούς που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης, αλλά και όμορφες σπηλιές που αξίζει να επισκεφτείτε. Καταφύγιο για τη σπάνια πανίδα του νησιού, εδώ, στις θαλασσοσπηλιές του Άη Στράτη, φωλιάζει η μεσογειακή φώκια monachus monachus. Στο βορειοανατολικό τμήμα, το Αλωνίτσι είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με άμμο, ρηχά νερά και αρκετό κύμα, καθώς είναι εκτεθειμένη σε βόρειους ανέμους. Δίπλα, θα βρείτε το Νεράκι, ένα μικρό κολπίσκο με άμμο, ακριβώς κάτω από το σπήλαιο του Οσίου Ευστρατίου.

Όσον αφορά στα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες, ο Άγιος Ευστράτιος έχει τόσα όσα χρειάζεσαι για να εμπλουτίσεις τις διακοπές σου με χαλαρές, απολαυστικές βόλτες ή και ποδηλατάδες. Στον παλιό οικισμό, η Μαράσλειος Σχολή, ένα από τα λίγα όμορφα κτίσματα που σώθηκαν από το σεισμό, σήμερα στεγάζει το «Μουσείο Δημοκρατίας» με εκθέματα από τη ζωή των εξορίστων. Στο κατάφυτο νοτιοανατολικό τμήμα του Άη Στράτη, ένα μοναδικό στο είδος του, δάσος βελανιδιών, προσφέρει ανεκτίμητες ευκαιρίες για πεζοπορία σε μη σηματοδοτημένα μονοπάτια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και διάσπαρτα ξωκλήσια στο νησί, όπως αυτό του Αγίου Μηνά που ατενίζει το γαλάζιο του Αιγαίου, ενώ ο Ναός των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, ο παλαιότερος ναός του νησιού, διαθέτει θαυμάσιες τοιχογραφίες.

Στο κομμάτι του φαγητού, το νησί είναι γαστρονομικός παράδεισος, ειδικά για όσους αγαπούν τα ψάρια και τα θαλασσινά. Στις λιγοστές ταβέρνες που θα βρείτε στον οικισμό, αξίζει να δοκιμάσετε τη νοστιμότερη αστακομακαρονάδα του Αιγαίου, φλωμάρια (χειροποίητα ζυμαρικά), ντόπιο τραχανά και κουκιά και μελίχλωρο τυρί.

Για όσους επισκεφτούν τον Αη Στράτη με σκάφος, πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκεται στο μάτι των μελτεμιών που πνέουν από βορειοανατολική κατεύθυνση και σε συνδυασμό με τα δυνατά ρεύματα από τα Δαρδανέλια, προκαλούν συνήθως σκληρές θάλασσες γύρω από το νησί. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε σε κάποιον όρμο, η βορινή πλευρά του Φράγκου παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία από τους βοριάδες.

Popular Articles