[Οικογενειακή υπόθεση] Διονυσία&Φανή Λεσχοπούλου, Σπύρος Κιτσοπάνος

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο του yachting αποδεικνύουν ότι το «επιχειρείν» δεν βασίζεται μόνο σε business plan και τις έξυπνες στρατηγικές, αλλά και στο χτίσιμο δυνατών οικογενειακών σχέσεων.

1. Ποιό πιστεύετε ότι είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης;
2. Τι έχετε διδαχθεί από το γονιό/παιδί σας;
3. Η πιο συγκλονιστική στιγμή στην κοινή επαγγελματική πορεία σας.
4. Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το γονιό/παιδί σας.
5. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας από αυτόν;
6. Ποιό είναι το μόττο σας; 

Διονυσία Λεσχοπούλου, Athenian Yachts 
Managing Director, Vice President & Head of Sales

1. Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας. Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί μας, ακλουθώντας τις συνήθειες μας στην καθημερινότητα. Μέρος αυτής της ροής είναι και η ενασχόληση των γονιών, από την οποία απορρέουν τα αγαθά που απολαμβάνουν. Αν λοιπόν μέσα από αυτή την ακουστική και οπτική διαδικασία τα παιδιά αγαπήσουν το επάγγελμα των γονιών τους και ωριμάζοντας θελήσουν να γίνουν μέρος αυτού σοβαρά, είναι η αρχή. Πρέπει να μάθουν από όλα για να κατέχουν πλήρη εικόνα της εταιρείας. Στα παιδιά μου είμαι ιδιαίτερα αυστηρή στον χώρο της δουλειάς μου. Δεν «χαϊδεύω» αυτιά γιατί πρέπει να μάθουν να λειτουργούν χωρίς να επαναπαύονται. Δεν χρήζεσαι αφεντικό γιατί είσαι παιδί του αφεντικού. Πρέπει να αποδεδειχθεί η ικανότητα. Οι ισορροπίες μεταξύ γονιού και παιδιού στον ίδιο χώρο εργασίας είναι λεπτές και χρειάζεται από τα δυο μέρη υπομονή, επιμονή και πολύ συζήτηση, κάτι που θα ήταν ευκολότερο αν έχει προηγηθεί ενασχόληση εκτός της οικογενειακής επιχείρησης, για να μπορούν να συγκρίνουν τις συνθήκες και να αξιολογήσουν. Όμως, μην ξεχνάμε ότι παιδιά που «χρίζονται» να συνεχίσουν την κούρσα μιας επιτυχημένης, πολλών ετών, επιχείρησης και να την τηρήσουν στο ίδιο ή καλύτερο επίπεδο στο μέλλον, είναι μια ευθύνη μεγαλύτερη από αυτήν του αυτοδημιούργητου γονιού. Θέλει τόλμη και θάρρος η διαδικασία.
2. Ο γονιός κρίνεται από τα παιδιά του, κάθε μέρα, μέχρι το τέλος του. Θα είναι υπεύθυνος για όλα τα στραβά. Για τα όσα έχει προσφέρει, θυσιάσει θα είναι πάντα υποχρεωμένος. Όμως, από όλα και όλους που σε απομυζούν καθημερινά είναι το πολυτιμότερο δημιούργημα γιατί τα βλέπεις να «ανθίζουν» και ζεις μαζί τους μια δεύτερη ζωή, πιο εξελιγμένη της δικής σου. Αυτό το παιχνίδι δίνει βαθιά γνώση.
3. Ο φόβος του ξεκινήματος και η δυναμική συνέχεια. Να βλέπω στα πρόσωπά τους κάθε μέρα τις αντιδράσεις τους σε κάθε συμβάν, τις σκέψεις, τα όνειρα, αλλά και την θετική ή αρνητική κριτική που ασκούν.
4. Επιθετικότητα, πάθος, αμεσότητα, σεβασμός στον πελάτη, επιμονή μέχρι τελικής πτώσεως και την απίστευτη στήριξή τους.
5. Να μπορούν να βλέπουν μακριά, να υποδέχονται και τα καλά και τα άσχημα με ηρεμία. Να βλέπουν πίσω από τα πράγματα, να ακούνε με προσοχή πριν μιλήσουν και να αποφασίζουν αφού πρώτα βάλουν τα πόδια τους στα παπούτσια του άλλου. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τη μεγαλύτερη αξία σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
6. Να εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητές σου και να μην επαναπαύεσαι ποτέ. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή.

Φανή ΛεσχοπούλουAthenian Yachts
Sales Department – After Sales

1. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν κοινές αξίες και αγάπη για το αντικείμενο. Οι «πόρτες» πρέπει να είναι πάντα ανοιχτές ώστε να ακούς και να αντιλαμβάνεσαι ο,τι συμβαίνει στην επιχείρηση. Βασικό συστατικό επίσης είναι ο χρόνος για να μοιραστείς απόψεις, νέες ιδέες και εμπειρίες. Ακόμα και οι διαφωνίες είναι επικοδομητικές
2. Την πίστη, την υπομονή, την τιμιότητα. Πάντα μου υπενθυμίζει πως, όπως κοιτάζεις τον πελάτη στα μάτια τη στιγμή της πώλησης πρέπει να μπορείς να τον κοιτάζεις πάντα.
3. Συγκλονιστική θα χαρακτηριζά την κάθε μας ημέρα. Σίγουρα η περίοδος προσαρμογής στην οικονομική κρίση ήταν μια σκληρή προπόνηση που μάς δίδαξε πολλά και μάς ένωσε σαν γροθιά.
4. Σαν άνθρωπο θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω τον καλύτερο που έχω γνωρίσει, ανεξάρτητα από τον τιτλό «μαμά». Σαν επαγγελματία θα την χαρακτήριζα ΤΙΜΙΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ.
5. Να συνεχίσει να δημιουργει, να εξελίσσεται, να πορεύεται με το ίδιο πάθος για πολλά χρόνια ακόμα.. Αυτό της δινει ζωη!
6. Όλα θα γίνουν…….αρκεί μέσα σου να έχεις πίστη και φλόγα.

Σπύρος ΚιτσοπάνοςAthenian Yachts 
Technical Department - Operations

 1. Το μυστικό μιάς επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης πιστεύω είναι η καλή συνεργασία, η ομαδικότητα αλλά παράλληλα η αυθεντικότητα και ο ξεχωριστός χαρακτήρας του κάθε ατόμου που βοηθάει το σύνολο να κινείται και να εξελίσσεται. Θεωρώ οτι οι φρέσκιες ιδέες και απόψεις από την επόμενη γενιά σε μια ήδη επιτυχημένη επιχείρηση μπορεί να φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα.

2. Από την μητερα μου έχω διδαχτεί να προσαρμόζομαι εύκολα. Να μπορώ να διαχειρίζομαι την όποια επιτυχία ή αποτυχία με σοφία και ωριμότητα.
3. Σαν νέος στο ξεκίνημα μου κάθε μέρα είναι γεμάτη εμπειρίες. Όμως αυτό που με συνεπαίρνει είναι οτι δεν υπάρχει καμμιά μέρα ίδια με την άλλη. Αυτό νομίζω είναι που κάνει την δουλειά μας στο σύνολο της συγκλονιστική.
4. Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω την μητέρα μου με λίγα λόγια θα την χαρακτήριζα αυστηρή και συνάμα ευαίσθητη, μεθοδική, ανιδιοτελή και απόλυτα δίκαιη.
5. Επιθυμώ η μητέρα μου να είναι σύμβουλος μου και να παραμείνει δίπλα μου ένα ανοιχτό βιβλίο με τις γνώσεις και την σοφία της.

6. Αυτός που λάτρεψε την δουλειά του δεν δούλεψε ποτέ

 

FamilyAthenian 2

 ΔΙΟΝΥΣΙΑ & ΦΑΝΗ ΛΕΣΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΙΤΣΟΠΑΝΟΣ


 

SOD041 coverAd 700 [Photo: Christos Petropoulos / ONDECK]              

 

 

 

                                              

Τα πιο Δημοφιλη > Life

the art dose giorti technis

The Art dose: Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή τέχνης

Έντονη ατμόσφαιρα γιορτής, με συνοδοιπόρο πάντα την τέχνη και τις μοναδικές δημιουργίες, είχε η βραδιά...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style