Έκθεση Ζωγραφικής στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά

xromata2 Ένα μεγάλο κομμάτι της Εικαστικής δουλειάς της Ζωγράφου και Γλύπτριας Εύας Διβάρη είναι η Θάλασσα, τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, οι Ιστιοπλόοι και οι αγώνες τους, οι Surfers, οι γλάροι, τα ναυπηγεία, οι μηχανές, τα Λιμάνια, οι ακτές, οι ναυτεργάτες, οι λουόμενοι.

Τα βαπόρια και οι άνθρωποί τους, μέσα κι έξω από αυτά. «...βουτάω το πινέλο στη φυσική μπογιά κι απλώνω στον καμβά το Ναυπηγείο.» λέει στο τέλος του ομώνυμου ποιήματος της. Γνωστή στους Ναυτιλιακούς κύκλους για τα θέματα της, παρουσίασε δουλειά της πριν από 13 χρόνια στην Ναυτιλιακή Λέσχη το 2001.

Επίσης στα Ποσειδώνια το 2010 και το 2012 παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τις Εικαστικές της εγκαταστάσεις Art Installations, " Shipyard" και " Οn the dock". Τα έργα που παρουσιάζει αυτή τη φορά, είναι από διάφορες ενότητες με θέμα τη θάλασσα και τα βαπόρια.

" Shipyard" που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Gallery Selini στην Κηφισιά το 2002, "Shipyard in Black" που είχε ζωγραφιστεί σ' ένα τεράστιο καμβά 25 μέτρων περίπου και δυόμισι ύψος, κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία από το 2004 στην Gallery Stavlos, για να τεμαχιστεί αργότερα σε επί μέρους έργα και να παρουσιαστεί ποικιλότροπα σε διάφορους χώρους μέχρι σήμερα, "Λιμάνια" στο Βόλο, "Graze for Grandeur" το 2008 στη Gallery Enigma Κηφισιά, "Αντανακλάσεις", "Με ένα Χρώμα".

Ανάμεσα τους και το έργο που βραβεύτηκε πέρυσι στην Ιαπωνία, καθώς και δύο έργα από τα πρώτα της νεανικά ταξίδια με εμπορικά πλοία, το 1978.

xromata1

EΝ ΠΛΩ (oil- 2013)

Για το έργο της "ΕΝ ΠΛΩ" 120x100, λάδι σε μουσαμά, η Εύα Διβάρη αναφέρει: «Το έργο αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας μου ενότητας με θέμα τα εμπορικά κυρίως βαπόρια, που το έχω επεξεργαστεί ποικιλοτρόπως στο παρελθόν. Είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας γύρω απ' το χρώμα και το υλικό. Αναφορά έχει στις εικόνες και κυρίως στις αισθήσεις μου από τα ταξίδια της Ζωής μου επί σειρά ετών μέσα στη θάλασσα. Είναι μια εμμονή, ένας αγώνας, μια άσκηση, ένας ακροβατισμός θα έλεγα, να προσπαθώ να αποδώσω όλη αυτή τη δύναμη, την κινητικότητα, το μέγεθος, τη δράση, τη Μεγαλοσύνη που ένοιωσα στα τρίσβαθα του είναι μου, στον καμβά, με ένα μόνο χρώμα. Πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές, για να δώσω όλη την γκάμα των διαβαθμίσεων, των όγκων, της κίνησης, στην ουσία φτιάχνοντας τα βαπόρια μου και τη θάλασσα κόκκινα, ή πράσινα, κίτρινα ή μπλε..

Εγώ τη θάλασσα την είδα μέσα από τις διαθέσεις της. Η θάλασσα δεν είναι μόνο μπλε, γαλάζια, γκρίζα. Στο «...περί θαλάσσης » της, η Εύα Διβάρη, μεταξύ άλλων γράφει. Είδα τη θάλασσα κίτρινη και μαβιά, στο βάθος εμείς να μας καταπίνει, σε ακτίνα του κυκλώνα τρομερή, μηδαμινοί κι ασήμαντοι. Και το 'νοιωσα στα βάθη της ψυχής μου, πως χάνομαι στην απεραντοσύνη. Την είδα ροζ και απαλή, βελούδινη, διάφανη μελένια.

Είδα το πλαγκτόν να χύνετε ασήμι πηχτό, κάτω από του φεγγαριού το φως να πρασινίζει». Να γιατί ο τίτλος ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

xromata3

The leter (oil-1978)

Στην Έκθεση, παρουσιάζονται εκτός από έργα άλλων ενοτήτων, και τα δύο μοναδικά έργα που έχουν μείνει από τα πρώτα νεανικά χρόνια, των ταξιδιών μου μ' εμπορικά πλοία: «The letter» 1978 (oil 80x60) και «Sunset» 1978 (oil 80x60) καθώς και το «Εν πλω» 2013 (oil 120x100) που σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούριας ενότητας.

"The letter" 1978 (oil 80x60)

Χτύπησα την πόρτα και μπήκα στην καμπίνα του Υποπλοίαρχου. Θα ξεμπαρκάριζε και ο καινούριος θα έπαιρνε μια άλλη μεγαλύτερη. Αυτή θα μου δινόταν για εργαστήριο! Είχα λαχτάρα να την δω.
Με τύφλωσε ένα διαμαντένιο φως που έμπαινε από τα φιλιστρίνια, και σκοτείνιαζε κάθε τι άλλο στο δωμάτιο εκτός από μια πορτοκαλορόδινη λάμπα που έριχνε το διακριτικό της φως σ' ένα γράμμα στο μικρό γραφειάκι, σαν ζεστή θηλυκή νότα στη μικρή εργένικη καμπίνα

«Sunset» 1978 (oil 80x60)

Από τη βαρδιόλα κοιτάζω τον ορίζοντα. Η ένταση
βάφει το δάκρυ μου πορτοκαλί καθώς ο ήλιος δύει.
Το ασήμι λειώνει στη θάλασσα.
Σταγόνες κόκκινες λερώνουν τον άψογο καθρέφτη..

«Εν πλω» 2013 (oil 120x100).

Το έργο αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας μου ενότητας με θέμα τα εμπορικά κυρίως βαπόρια, θέμα που το έχω επεξεργαστεί ποικιλοτρόπως στο παρελθόν. Είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας γύρω απ' το χρώμα και το υλικό. Αναφορά έχει στις δικές μου εικόνες και κυρίως στις δικές μου αισθήσεις από τα ταξίδια της Ζωής μου επί σειρά ετών μέσα στη θάλασσα. Είναι μια εμμονή, ένας αγώνας, μια άσκηση, ένας ακροβατισμός θα έλεγα, να προσπαθώ να αποδώσω όλη αυτή τη δύναμη, την κινητικότητα, το μέγεθος, τη δράση, τη Μεγαλοσύνη που ένοιωσα στα τρίσβαθα του είναι μου, στον καμβά με ένα μόνο χρώμα.

 

 Η Έκθεση παρατείνετε έως Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.
Ώρες επισκέψεων καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 11.00 – 17.30

 

Τα πιο Δημοφιλη > Life

Bolivar Beach Club: Opening στις 27 Απριλίου με τους…

To Bolivar επιστρέφει θριαμβευτικά το Σάββατο 27 Απριλίου με καλεσμένους του Blend, τους Ιταλούς Djs/Producers...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

Sea Trials by Skipper ONDECK: Italia 11…

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη αποκλειστικών δοκιμών του Skipper ONDECK, με...

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας γ…

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

Νέο Greek Limited Edition από την Breitl…

Η Breitling δείχνει για άλλη μία φορά την αγάπη της...

Style