[Οικογενειακή υπόθεση] Δημήτρης & Ζώης Ευσταθίου

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο του yachting αποδεικνύουν ότι το «επιχειρείν» δεν βασίζεται μόνο σε business plan και τις έξυπνες στρατηγικές, αλλά και στο χτίσιμο δυνατών οικογενειακών σχέσεων.

1. Ποιό πιστεύετε ότι είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης;
2. Τι έχετε διδαχθεί από το γονιό/παιδί σας;
3. Η πιο συγκλονιστική στιγμή στην κοινή επαγγελματική πορεία σας.
4. Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το γονιό/παιδί σας.
5. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας από αυτόν;
6. Ποιό είναι το μόττο σας; 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Former CEO & Managing Director  

1. Τα μέλη της οικογένειας που εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση θα πρέπει να αγαπούν το αντικείμενο και να εργάζονται ομαδικά με σύμπνοια.
2. Να είμαι διαλλακτικός στις απόψεις μου και να δέχομαι ότι κάποιες αποφάσεις των παιδιών ίσως να είναι πιο σωστές, με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς.
3. Σίγουρα, είναι η δραματική συρρίκνωση της εταιρείας λόγω της κρίσης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τραπεζικές συναλλαγές, λόγω του CapitalControl.
4. Είναι συγκροτημένο άτομο με ψυχικά χαρίσματα και πιστεύω ότι είναι αγαπητός με τους συναδέλφους και τους συνεργάτες μας.
5. Να μπορέσει να οδηγήσει την εταιρεία με επιτυχία στην 100η επέτειό της και να έχει την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη της αγοράς, όπως ο παππούς του.
6. Όταν ο πατέρας μου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως νέος έμπορος, όντας άγνωστος στην αγορά, χρειάστηκε τη βοήθεια και τις εγγυήσεις του θείου μου, παλαιού γνωστού εμπόρου. Μετά από μόλις 5 χρόνια, όταν ο θείος μου χρειάστηκε να πάρει ένα δάνειο για μια μεγάλη εισαγωγή εμπορευμάτων, η τράπεζα ζήτησε την εγγύηση του πατέρα μου. Άρα το μόττο δεν μπορεί να είναι άλλο από: «Η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται, κερδίζεται με Σοβαρότητα, Συνέπεια και Αξιοπιστία!»

ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 
CEO & Managing Director  

1. Όλοι γνωρίζουμε ότι η οικογένεια αποτελεί το βασικό κύτταρο της Ελληνικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα οι οικογενειακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, να έχουν μεγάλη αποδοχή. Όσον αφορά στην επιτυχημένη πορεία μιας οικογενειακής επιχείρησης, όσο κι αν ακουστεί παράξενο, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, πόσο μάλλον στο περιβάλλον εργασίας. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η εμπιστοσύνη που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας αλλά προπάντων η διατήρηση των καλών σχέσεων, ακόμα κι αν πρέπει πολλές φορές να παραβιαστούν άτυποι κανόνες μιας επιχείρησης. Με δυο λέξεις, εμπιστοσύνη και συμβιβασμός είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Όλα τα άλλα ακολουθούν.

2. Πλησιάζοντας τα 20 χρόνια επαγγελματικής μου πορείας στην επιχείρηση δίπλα στον πατέρα μου είναι βέβαιο ότι έχω διδαχθεί πολλά. Ένα από αυτά που ξεχωρίζουν και προσπαθώ να το εφαρμόζω καθημερινά, είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση ή πρόβλημα θα πρέπει να λαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται ψύχραιμα, χωρίς βιασύνη και έπειτα από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με συνεργάτες και όχι μόνο. Επίσης, ότι η αξιοπιστία μιας επιχείρησης χτίζεται καθημερινά και αποτελεί κεφάλαιο, το όποιο πρέπει να μένει ανέπαφο και ανεπηρέαστο από οποιεσδήποτε συνθήκες.
3. Δυστυχώς, σε μια τόσο επιτυχημένη πορεία της εταιρείας μας όλα αυτά τα χρόνια, η στιγμή που με συγκλόνισε δεν ήταν ευχάριστη. Η εφαρμογή των capitalcontrols στις αρχές Ιουλίου του 2015, καθώς και η αβεβαιότητα που επικρατούσε για τις καταθέσεις και γενικότερα για την ύπαρξη ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Και μόνο στην ιδέα ότι όλη αυτή η κληρονομιά που δημιουργήθηκε με τόσο κόπο εδώ και 70 χρόνια, μπορούσε να καταστραφεί μέσα σε μια στιγμή, κυριολεκτικά με ξεπέρασε.
4. Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος έξυπνος, διορατικός, τελειομανής αλλά και συγκεντρωτικός, χαρακτηριστικό που πηγάζει από τα παλαιότερα χρόνια, όταν η εταιρεία ήταν πολύ μικρότερη και όλα περνούσαν από τα χέρια του. Παρόλα αυτά, και για αυτό είμαι περήφανος, εδώ και αρκετά χρόνια μου έχει παραχωρήσει έμπρακτα το βάρος των αποφάσεων, το οποίο με τιμά αλλά και μερικές φορές με αγχώνει. Πάντα όμως, βρίσκεται δίπλα μου για να θέσει το μαγικό ερώτημα που θα δείξει τη λύση στα διλλήματά μου.
5. Το μόνο που θα ήθελα είναι να παραμείνει δραστήριος στην επιχείρηση για πολύ καιρό ακόμα. Τον χρειαζόμαστε!
6. Η συνέχιση μιας βαριάς κληρονομιάς μπορεί να αποβεί δυσκολότερη από τη δημιουργία μιας νέας. Στη δεύτερη περίπτωση δεν έχεις να χάσεις τίποτα, στην πρώτη όμως, τα πάντα! 


 

SOD041 coverAd 700 [Photo: Christos Petropoulos / ONDECK]              

 

 

 

                                              

Τα πιο Δημοφιλη > Design

Firefly in the sky: Ο Matteo Thun δημιουργεί για…

Το φωτιστικό εξωτερικού χώρου Firefly in the sky αποτελεί μια πρωτότυπη δημιουργία του Matteo Thun...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style