[Οικογενειακή υπόθεση ] Μιχάλης & Θανάσης Σκουλικίδης

Μεγάλα ονόματα από τον χώρο του yachting αποδεικνύουν ότι το «επιχειρείν» δεν βασίζεται μόνο στα businessplan και τις έξυπνες στρατηγικές, αλλά και στο χτίσιμο δυνατών οικογενειακών σχέσεων.

1. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης;
2.Τι έχετε διδαχθεί από το γονιό/παιδί σας;
3.Η πιο συγκλονιστική στιγμή στην κοινή επαγγελματική πορεία σας.
4.Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το γονιό/παιδί σας.
5.Ποιές είναι οι προσδοκίες σας από αυτόν;
6.Ποιό είναι το μόττο σας; 

Μιχάλης Σκουλικίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Θαλάσσιου Τουρισμού, Atalanta Golden Yachts, Atalanta Marine CEO

1. Οικογενειακές επιχειρήσεις υπάρχουν πολλές και μάλιστα επιτυχημένες. Αυτό στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, όμως, είναι οι οικογενειακές συνεργασίες και το βασικό συστατικό της επιτυχίας τους που είναι η συνέχεια. Η διαδοχή είναι αυτή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ποιότητα στο επίπεδο υπηρεσιών και προσφέρει ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Σε μια οικογενειακή συνεργασία υπάρχει και μοιράζεται βαθιά γνώση του αντικειμένου, η οποία συνδυάζεται με μια φρέσκια οπτική γωνία. Υπάρχουν δοκιμασμένες συνεργασίες και ένα μεγάλο δίκτυο. Πολύ απλά, υπάρχουν όλα τα εφόδια για να τοποθετηθεί καλύτερα στη αγορά από κάποια άλλη επιχείρηση που θα ξεκινήσει και θα τελειώσει σε μια γενιά.

2. Από κάθε νέο άνθρωπο, και ιδιαίτερα από το παιδί σου, έχεις να μάθεις πολλά. Ο δικός μου γιος έχει καταφέρει να με διδάξει τον υγιή ανταγωνισμό και να μου προσφέρει συνέχεια κίνητρα. Ίσως αυτά τα στοιχεία να οφείλονται στο γεγονός ότι για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με το πόλο και έχει μάθει να αγωνίζεται αλλά και να συναγωνίζεται. Πριν χρόνια, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά στο Λονδίνο, είχαμε βάλει μάλιστα και στοίχημα. Ποιός θα πάρει πρώτος masters. Στην ηλικία των σαράντα, λοιπόν, ξεκίνησα να παρακολουθώ ένα τμήμα ΜΒΑ και μετά από δύο χρόνια αποφοίτησα πριν τον ίδιο. Εκτός από αυτό, βλέπει τα πράγματα με μια φρέσκια ματιά, προκαλώντας και εμένα να τα δώ αλλιώς, και η επιφυλακτικότητά του κάποιες φορές λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας.

3. Όταν ο Θανάσης ήταν μόλις 8 χρονών, με συνόδευε στο Ναυτικό Σαλόνι των Αθηνών. Εγώ είχα δουλειά και τον είχα αφήσει να απασχοληθεί μόνος του. Κάποιο στιγμή ο μικρός ήρθε και μου είπε «Μπαμπά, μπαμπά, έλα. Πούλησα ένα σκάφος.» Δεν του έδωσα σημασία αλλά αυτός επέμενε. Τελικά, τον ακολούθησα και πράγματι βρήκα ένα ζευγάρι να περιμένει σε ένα μηχανοκίνητο σκάφος 10,5 μέτρων. Τους είχε δείξει το σκάφος, τους άρεσε και το αποτέλεσμα ήταν ότι το αγόρασαν. Ήταν το πρώτο σκάφος του είδους του που πουλήθηκε για λογαριαμό μιας νέα αντιπροσωπείας και η εταιρεία στην οποία εργαζόμουν τότε αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στο Θανάση για την πρώτη του πώληση. Μια συγκλονιστική στιγμή για εμένα γιατί ήταν ένα μικρό παιδί 8 χρονών αλλά τον διέκρινε από τότε ένα μεγάλο πάθος για αυτήν τη δουλειά. Ερχόταν από τις 9 το πρωί στην έκθεση και δεν έφευγε μέχρι τις 9 το βράδυ. Δεν παραπονιόταν, δεν ζητούσε κάτι, είχε τεράστιο σθένος. Θα έλεγα πως απλώς του άρεσε πάρα πολύ αυτή η δουλειά. Δεν ασχολήθηκε αμέσως μετά τις σπουδές του με αυτήν αλλά, μετά από μια πορεία σε χρηματοικονομικά και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ήρθε και μου είπε ότι αυτό είναι το επάγγελμα που τον συγκινεί και με το οποίο θέλει να ασχοληθεί. Ότι θέλει να είμαστε μαζί. Να συνεχίσει, να βελτιώσει και να επεκτείνει αυτό που κάνω. Και, φυσικά, το δέχθηκα με χαρά.

4. Εργατικός, πεισματάρης, ομαδικός παίκτης, πειθαρχημένος και με μεγάλο πάθος. 

5. Να προωθήσει και να αναπτύξει την εταιρεία σε διεθνές επίπεδο, να συμβαδίζει με τις εξελίξεις και να μπορέσει να κάνει το κάτι παραπάνω σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

6.Πάντα η καινούργια γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη, για να υπάρχει προοπτική και μέλλον."

Θανάσης Σκουλικίδης, Head of Atalanta Yacht Agency

1. Νομίζω ότι το ζητούμενο είναι η ισορροπία και το μεθοδικό και προσεκτικό πάντρεμα της εμπειρίας από τη μια μεριά με τη νέα οπτική που μπορεί να εκφράζει ένας νέος άνθρωπος. Για να πετύχει μια οικογενειακή συνεργασία είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και να υπάρχει σεβασμός στις διαφορετικές οπτικές γωνίες. 

2. Καθημερινά διδάσκομαι πράγματα, από τον πατέρα μου, μικρά και μεγάλα. Αλλά εγώ θα εστιάσω στο γεγονός ότι με έμαθε να έχω υπομονή και επιμονή, για να μπορώ να πετύχω όποιο στόχο και να θέτω. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Έχοντας τον ως παράδειγμα, έμαθα να διαχειρίζομαι τις δύσκολες καταστάσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν με έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο. Θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορώ να αποστασιοποιούμαι από μια κατάσταση, να αναλύω όλα τα δεδομένα και να εξετάζω τις εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, είναι ένας άνθρωπος που κάνει συχνά την αυτοκριτική του και προσπαθεί να βελτιώνεται συνέχεια. Aυτό είναι κάτι το οποίο ελπίζω να καταφέρω κι εγώ. 

3. Η στιγμή που με έχει συγκλονίσει και με έχει επηρεάσει βαθιά ήταν στα εγκαίνια του Mediterranean YachtShow στο Ναύπλιο όταν ο πατέρας μου, και πρόεδρος του Greek Yachting Association, ανέβηκε στο podium για το welcome speech. Εκτός από αίσθημα βαθιάς υπερηφάνιας για τον άνθρωπο που στεκόταν εκεί, συνειδητοποίησα τη μεγάλη αξία αυτού του σαλονιού για τη χώρα μας και ότι πραγματικά πρεσβεύει τον ελληνικό τουρισμό στο εξωτερικό. Αυτή η στιγμή πάντα θα λειτουργεί σαν έμπνευση για εμένα. Για να κάνω αυτή τη δουλειά με πάθος και όσο καλύτερα μπορώ.  

4. Διορατικός, τελειομανής, αυστηρός, αλλά και δίκαιος. Είναι απαιτητικός αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να διατηρεί τις ισορροπίες και να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής.

5. Να συνεχίσει να εξελίσσεται και συνεπώς να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης για όλους μας.

6.The difference between ordinary and extraordinary is that little extra.         

familyskoul 2

 [Photo: Christos Petropoulos / ONDECK]              

 

 

 

                                              

Τα πιο Δημοφιλη > Design

Firefly in the sky: Ο Matteo Thun δημιουργεί για…

Το φωτιστικό εξωτερικού χώρου Firefly in the sky αποτελεί μια πρωτότυπη δημιουργία του Matteo Thun...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Chios-climate-chance

Chios Climate Chance - Με επιτυχία το συ…

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της θάλασσας με την κλιματική κρίση...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style