Στη Νάξο ξεκίνησε το πρόγραμμα «Καθαρά Νησιά»

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA και οι εθελοντές δύτες της Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. σε συνεργασία με...

...το Δήμο και το Λιμεναρχείο Νάξου, με συμμετοχή εθελοντών του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, πραγματοποίησαν τριήμερο δράσεων καθαρισμού ακτών, υφάλων και άλλων τμημάτων του βυθού στη Νάξο.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθαρά Νησιά», που υλοποιούν HELMEPA και Aegean Rebreath σε Αίγινα, Κέα, Κύθνο, Μαρμάρι Ευβοίας, Νάξο, Πόρο και Σπέτσες με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Πραγματοποιώντας κοινές δράσεις καθαρισμού σε ακτές και βυθό, το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη της ρύπανσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση αλιέων, τοπικών φορέων και του ευρύτερου κοινού. .

cleanisland 2

Καθώς οι περισσότερες παραλίες της Νάξου ήταν κατά γενική ομολογία πεντακάθαρες, οι καθαρισμοί ακτών επικεντρώθηκαν στις βορεινές ακτές του νησιού και συγκεκριμένα στις παραλίες Αμμίτης και Αμπράμ, όπου καταλήγουν πολλά επιπλέοντα στη θάλασσα απορρίμματα λόγω των ανέμων. Επίσης, καθαρίστηκε η παραλία Αγιασσός στα νότια του νησιού, ενώ υποβρύχιοι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Άννας και σε ύφαλο στην Αγιασσό, όπου ανασύρθηκαν δίχτυα, ελαστικά αυτοκινήτων και άλλα ογκώδη αντικείμενα.

cleanisland 3

Για την καταγραφή των απορριμμάτων χρησιμοποιήθηκε ειδικό πρωτόκολλο που καταρτίστηκε με βάση τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ώστε τα αποτελέσματα να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιστημονικής γνώσης για τα απορρίμματα σε ακτές και βυθό νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας. Επίσης, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό ευαισθητοποίησης σε τουριστικές επιχειρήσεις και την τοπικούς φορείς.

Η HELMEPA ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές που συμμετείχαν στις δράσεις, το Δήμο και το Λιμεναρχείο Νάξου για τη συνδρομή τους, το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για την πολύτιμη καθοδήγηση, τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή των δράσεων και το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη που υποστηρίζει το πρόγραμμα.

Με τους νέους μας συνεργάτες-εθελοντές δύτες της Aegean Rebreath ανανεώνουμε το ραντεβού μας στους επόμενους σταθμούς του προγράμματος "Καθαρά Νησιά".

 

Τα πιο Δημοφιλη > Περιβαλλον

Kosmocar ypostirizei Helmepa Roadshow to Save The Seas

Kosmocar: Υποστηρίζει HELMEPA και “Roadshow to Save The Seas”

Με οδηγό τη δέσμευση για ουσιαστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο, την...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορταζ

i ygeia se proto plano

Η υγεία σε πρώτο πλάνο

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ρεπορτάζ

Shopping

Black Friday Kokkoris Optics

Black Friday στην Kokkoris Optics

Η εταιρεία KOKKORIS OPTICS, για πρώτη φορά, την Παρασκευή 24/11...

Shopping

Style

 Breitling Aerospace B70 Orbiter

140 Χρόνια Πρωτιές: Τo Breitling Aerospa…

Καθώς η Breitling γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο, τιμά τις απίστευτες...

Style